Voorbereid op BREXIT

Het is zover. De Britten zijn uit de Europese Unie gestapt / gegooid / gestruikeld / gevallen. Van mij had het niet gehoeven. Ik geloof heilig in meer samenwerking, niet minder. Ook al doet een Unie soms gekke dingen. Maar een paar duizend jaar op een eiland doet blijkbaar gekke dingen met je psyche, en dan wil je dus blijkbaar weg.

Je voelt je als gewoon burger machteloos in dit soort situaties. De uitslag van het referendum in 2016 was 51,9% voor BREXIT en 48,9% tegen, bij een opkomst van 72,2%. Een kleine marge. Soms ben ik voorstander van een opkomstplicht bij verkiezingen en referenda… En ik ben ook benieuwd wat de uitkomst nu zou zijn, drie jaar later, als dezelfde vraag zou worden voorgelegd. Of over vijf jaar, als we meer zicht hebben op de gevolgen. Alhoewel ik ook het beeld heb dat de tegenstellingen juist scherper geworden zijn, dat veel mensen juist extremer vóór of tegen zijn gaan ‘voelen’.

De BREXIT-soap zal overigens nog wel even voortduren. Van de ‘gaan ze of gaan ze nou niet?’ fase gaan we gewoon over naar de volgende stap: komt er nou een handelsakkoord of niet? De deadline voor eind van het jaar is erg kort. En wat er daarna komt is ongewis. Ik zou dus even oppassen met bankrekeningen of investeringen in het Verenigd Koninkrijk, want je weet niet wat er overblijft van het vrij verkeer van kapitaal en de wederzijdse deposito-garanties.

Vooralsnog ga ik niet direct geraakt worden door de BREXIT. Indirect misschien wel als we met z’n allen weer een recessie in struikelen waarbij de schuld deels bij de BREXIT gelegd kan / zal worden. Wel hebben we voorlopig geen vakantie naar Groot-Brittannië gepland. Uit protest. Ik wil om vergelijkbare redenen ook niet naar de Verenigde Staten, zolang ze daar een wortel als president hebben.

Wel heb ik, iets eerder dan gebruikelijk, mijn jaarvoorraad whisky ingeslagen. Zodat ik even vooruit kan, mochten er toch gekke dingen gebeuren.

Heb jij je voorbereid op de BREXIT?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. uitklokken

  Ik ga eind van de maand naar schotland, maar ik verwacht geen problemen. We zitten nog in een overgangsperiode. Ik verwacht wel dat Nederland op termijn meer zal gaan moeten betalen aan de EU. Dus dat gaan we allemaal voelen. Hoe dat er uit ziet? Geen idee. Dat weten de experts ook nog niet.
  De Britten gaan wel spijt krijgen, dat durf ik wel te beweren.

  1. spaarolifantje

   De Britten betaalden netto 13 miljard euro aan de EU in bijvoorbeeld 2018 en kregen 4 miljard terug als subsidie. Totaal begroting voor 2030 is 169 miljard. Daarvan komt dus niet meer 13 miljard binnen van de UK maar er gaat ook 4 miljard minder uit richting de UK. Voor de andere landen moet dus 9 miljard extra aan uitgaven verdeeld worden – da’s een verhoging van de uitgaven met 5%. Dus dan denk ik dat de Nederlandse bijdrage ook met ongeveer 5 of 6% omhoog zal gaan.

   Het was 400 euro per Nederlander per jaar, dus dat wordt dan 420-430 euro per jaar. Tja. Ik kan er niet echt mee zitten.

 2. ambertreeleaves

  Eind vorig jaar nog 2 keer naar de UK geweest. Een keer vlak na de deadline. Was wel wat spannend maar bleek gelukkig een non event door het zoveelste uitstel. In feite ben ik er niet zoveel mee bezig.

 3. mariimma

  Ik vind dat je een treffende beschrijving geeft van de president van de Verenigde Staten. Maar dan wel de zachte versie met verwelkt loof, zonder vitaminen… 😉

 4. Kelten, Romeinen, Franken, Habsburgers, Spanjaarden, Fransen, domme hollanders 🙂 een paar keer de Duitsers en nu EU bureaucraten vs Brexiteers. Het is altijd het einde van de wereld zogezegd maar ondertussen blijft deze bol rond de zon draaien. Zolang de frietjes lekker zijn en het bier koud staat redden we ons wel in Belgenland ..

  1. Geldnerd

   Op die frieten en dat bier van jullie ben ik jaloers!

Reacties zijn gesloten.