Risico-opslag eraf

 • Berichtcategorie:Wonen

Bij het kopen van Geldnerd HQ hebben we een aardig bedrag aan eigen geld ingezet. En vorig jaar hebben we maximaal afgelost. Een van de doelstellingen hierbij was om de Loan-To-Value ratio van onze hypotheek beneden de 65% te krijgen. Want dan zou de laatste risico-opslag eraf kunnen. En dat scheelt nog weer 0,2% rente op jaarbasis.

Wat een risico-opslag is, dat ga ik niet uitleggen. Dat heeft Lekker Leven Met Minder onlangs heel goed gedaan. Het kan behoorlijk lonen om ‘minder riskant’ te zijn voor je hypotheekverstrekker.

Eind vorig jaar verwachtte ik dat we wel ongeveer op de grens van 65% zouden zijn. Maar ja, onze hypotheekverstrekker wil graag recent bewijs van die waarde zien. En dat kan op twee manieren, door een WOZ-waarde of door een taxatie van de woning. Dat laatste kost weer geld, dus ik besloot even af te wachten totdat we de WOZ-beschikking van de gemeente zouden ontvangen.

En die kwam begin maart. Daarmee bleken we op dat moment een Loan-To-Value ratio van 65,06% te hebben. Oftewel, met onze aflossing van eind maart duiken we onder de grens van 65%. Dus heb ik afgelopen week contact opgenomen met onze hypotheekverstrekker. De renteverlaging wordt in onze eerstvolgende betaling, eind april, verwerkt. Dat scheelt ons € 54 per maand, oftewel ruim € 12.000 gedurende de resterende looptijd van onze rentevaste periode. Een mooie bijdrage aan de extra aflossing op onze hypotheek.

Betaal jij nog risico-opslagen in jouw hypotheekrente?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Wat fijn dat jullie hem eraf hebben kunnen halen!! Met een grens op 65% nog een behoorlijke uitdaging, al zeg ik het zelf… Ik heb hem er destijds eigenlijk vrij eenvoudig af kunnen halen, omdat ik na mijn relatiebreuk een deel van de hypotheek bij de familiebank kon onderbrengen. Voor de Rabo was dat heel makkelijk: wij lopen nu nog maar 50% risico ofzo, dus hup: 0,2% eraf. Dat hele verhaal, met wat nieuwe rentes e.d., scheelde me toen 700 euro per MAAND! Die 0,2% was volgens mij uiteindelijk goed voor iets van 100 euro in de maand, als ik het me goed herinner.

 2. Joyce

  Dat is een mooie meevaller! Wij hebben NHG, dus geen risico opslag.

  1. Mark

   Goed bezig. Hier ook een (lineaire) NHG hypotheek. Nog 7 (van 10) jaar rentevast staan. Volgend jaar zou (heel misschien) oversluiten lonend kunnen zijn. Dan moet de rente niet stijgen en liefst nog iets dalen.
   Voorlopig ga ik lekker door met (extra) aflossen.

 3. Tom

  Goed bezig! Ik geloof niet dat wij risicoopslag betalen, omdat we NHG hebben.

 4. Hypotheekweg

  Zo dat scheelt een mooi bedrag op de maandlasten zeg. Wij betalen geen risico-opslag omdat we een hypotheek met NHG hebben. Zo’n grote sprong zit er voor ons niet in, zelfs niet als we in één keer de maximale aflossing zouden doen..

 5. Zuinigeman

  Wij hebben geen risico opslag. Scheelt een hoop geld.

 6. dertigermetkids

  hier ook een hypotheek met nhg. dus hoef me om die percentages niet druk te maken

 7. Ontsladebaas

  Zoals vele anderen hier ook een NHG-hypotheek. Alleen is het niet waar dat je geen risico-opslag betaalt, je betaalt hem namelijk vooraf…

 8. wendies

  Wel een risico opslag maar tot nu toe niet interessant om deze te laten verwijderen. Onze hypotheek bestaat uit deel spaarhypotheek en deel aflossingsvrij. Als we de risico opslag zouden laten vervallen, wordt ook de rente van de spaarhypotheek aangepast. (rabobank) Dan verliezen we het voordeel van de spaarhypotheek die we jaarlijks proberen max ” vol te storten” om onze looptijd te verkorten. In de spaarhypotheek is de hoge rente nu gunstig voor ons.

 9. Stephan

  Ik zit met hetzelfde, alleen is mijn WOZ-waarde niet voldoende om de risico opslag te doen dalen. Een taxatie zou dat mogelijkerwijs wel doen, maar dat durf ik nog niet aan.
  Medio 2016 gekocht met een taxatie van 265k na verbouwing, wel iets extra afgelost en wat meer gedaan dan in de taxatie staat. Met de vergelijkende cijfers van NVM aan de slag gegaan ( https://www.nvm.nl/marktinformatie/marktinformatie ) als ik de transactie cijfers van het NVM doorreken naar mijn hypotheek zou 322k geen gekke taxatie zijn. Dan zou ik direct een 0.25% minder opslag hebben. Ik durf het alleen nog niet aan op dit moment.

  Wat heeft het uitstellen van de taxatie jou gekost?

  1. Geldnerd

   Drie maanden 0,2% rente, dus ongeveer € 160. Een taxatie zou duurder geweest zijn.

   1. Stephan

    Een taxatie kost 250~300 euro en mag je aftrekken van je belastingaangifte, dus dat scheelt inderdaad niet veel als er geen maanden in 2017 meetellen.

Reageren is niet mogelijk.