Oh, oh, die statistieken

Deze week had ik er weer eentje. Een persbericht met cijfers waarvan ik dacht: oppassen! Eerder heb ik ook al eens geschreven over hoe eenvoudig het is om te liegen met statistieken. Of in elk geval een situatie ‘anders’ voor te stellen.

Het gaat om dit bericht: Economie Eindhoven groeit sneller dan die van de Randstad. Het bruto binnenlands product (bbp) van de gemeente Eindhoven groeide in 2016 met 3,6 procent tegenover 2,2 procent gemiddeld in Nederland, zegt het bericht. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag (samen de G4) moesten het doen met 2,2 tot 3 procent groei. Op zich een eerlijke weergave van de gegevens van het CBS. Maar…. Het zijn percentages. Percentages waarmee verschillende grootheden vergeleken worden.

Het BBP van Eindhoven was volgens het bericht ruim € 13 miljard. Op het totale Nederlandse BBP van volgens mij ongeveer € 620 miljard is dat nog steeds maar een procent of 2.

Stel je voor dat het BBP van de G4 een omvang heeft van 100 eenheden en het BBP van Eindhoven is 50 eenheden (ik gun Eindhoven ook wat). Die groei van 3,6% van Eindhoven voegt dus 1,8 eenheden toe aan de gezamenlijke economie. Zelfs als je voor de G4 met een groei van 2,2% rekent voegt dat 2,2 eenheden toe. De gezamenlijke economie groeit dan van 150 naar 154 eenheden, waarbij de G4 in absolute zin het meeste bijdragen. Dus ja, wat zegt het dan?

Dat roept ook weer direct de vraag op waarom zo’n statistiek gepubliceerd wordt. Dus ben ik bij het CBS even op zoek gegaan naar het originele persbericht. Wat is het belang? Sinds september 2016 werken de gemeente Eindhoven en het CBS samen in het CBS Urban Data Center Eindhoven. En dat moet natuurlijk af en toe gepromoot worden.

Ik neem het allemaal dus maar voor kennisgeving aan. Maar het is wel een goede reminder dat Nederland groter is dan de Randstad.

Heb jij recent nog twijfelachtige statistieken gezien?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Melanie

  Je hebt waarschijnlijk gelijk dat het een persbericht voor promotie is. Maar ik vind de percentages helemaal niet twijfelachtig. Als ik mijn beleggingsrendement bij voorbeeld met een indexrendement wil vergelijken, kijk ik ook naar de percentage. Dat de volume van de index heel veel groter is, is voor mij minder belangrijk. Nou ja, is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt weten ?

 2. consuminderen

  Die statistieken. Vaak zie je ook dat er een steekproef is gedaan. Ik kijk ook altijd onder hoeveel mensen die proef werd gedaan. 50? 100? of 2000? Dat scheelt nogal.

 3. geld is tijd

  Het zou ook gewoon kunnen dat de bevolking van Eindhoven harder groeit dan die van de andere steden, toch?

 4. Anoniem

  Het is voornamelijk de tech-sector die daar razendsnel groeit. Een goede vriend van me is laatst nog naar Eindhoven verhuisd om voor ASML te gaan werken.

  1. Meneer & Mevrouw

   N=1 telt ook niet in statistieken…;-)

   The only statistics I trust are the one I manipulated myself..

Reageren is niet mogelijk.