(In)Stabiele muntjes

De afgelopen maanden waren niet zo fijn voor de beleggingsportefeuille van Geldnerd. En dan is het altijd een troost om te weten dat er andere mensen zijn die het véél erger hebben dan jijzelf. Daarbij doel ik niet (alleen) op de inwoners van Oekraïne, die zich heldhaftig blijven verdedigen tegen hun veel grotere agressieve oosterbuur. Nee, ik doel ook op iedere bezitter van inmiddels vrijwel waardeloze bits en bytes in een softwareprogramma cryptovaluta.

Want afgelopen week was er blijkbaar een #cryptocrash. Zelfs mijn lijfblad The Economist, dat normaliter vooral over serieuze zaken schrijft, wijdde er een artikel aan. En ook in de andere media las ik allerlei artikelen over de cryptovaluta. Op diverse social media zag ik zelfs al mensen beweren dat ze failliet waren en hun huis kwijt zouden raken.

Om met dat laatste te beginnen: eigen schuld. Ik heb er geen andere uitdrukking voor. Beleggen doe je met geld dat je kunt missen. En speculeren (want van Geldnerd mag spelen met cryptovaluta geen beleggen heten) al helemaal. Als je dan alles kwijtraakt ben je een hebberige domoor.

Twijfel

Al in 2017 schreef ik over mijn twijfels bij cryptovaluta. En ook vorig jaar keek ik nog eens naar deze en andere vormen van ‘alternatieve beleggingen’. Iedereen die ermee wil speculeren wens ik veel succes. Maar kom niet bij mij uithuilen als je geld verliest. Zelf kies ik liever minder riskante beleggingen. Minder kans op een echt grote klapper, maar ook een veel kleiner risico om veel geld kwijt te raken.

De cryptowereld kent veel echte gelovigen en profeten. Nu heeft Geldnerd een stevige afkeer van alles wat naar religie riekt, want met dat soort mensen is meestal geen echt open gesprek mogelijk. Ze zitten vaak vol vooroordelen en verkeerde onbewezen aannames. Maar dat is nou eenmaal een kenmerk van ‘geloven’. Mijn bezwaren tegen de alternatieve investeringen staan nog stevig overeind. De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben dat voor mij alleen maar bevestigd. Voor alle gelovigen die denken dat cryptovaluta aantrekkelijk zijn omdat ze buiten ‘het systeem’ staan: wakker worden! Het is ook een systeem. Waarin je als kleine deelnemer vogelvrij bent en minder bescherming hebt dan in het ‘grote systeem’. En waarbij de risico’s dus navenant groter zijn.

‘Stable’ Coins

De term ‘stable coins’ had ik al wel eens gehoord, maar me er nooit echt in verdiept. Maar ik kwam de term de afgelopen week veel tegen in de artikelen die ik las. Het is een type cryptovaluta dat is gekoppeld aan andere valuta, soms aan een reguliere munt zoals de Amerikaanse dollar. Het ging vooral over een munt genaamd Terra en een daaraan gekoppelde munt Luna. Alleen bleken die ‘stabiele’ muntjes de afgelopen weken niet zo heel stabiel te zijn. Wil je daar meer van weten, dan kan ik je deze uitstekende ‘long-read’ van Lyn Alden aanbevelen.

In elk economieboek kun je lezen dat vertrouwen de basis is van geld. Europa en de Verenigde Staten hebben echt niet genoeg goud in een kluis liggen om de waarde van al die dollarbiljetten en eurobiljetten te garanderen. Maar we vertrouwen erop dat die papiertjes het getal waard zijn dat er op staat. We vertrouwen erop dat mensen de lening terugbetalen en slepen ze voor de rechter als ze dat niet doen. En we rekenen een risico-opslag voor het geld dat toch niet terugkomt, zodat we over de hele populatie heen toch verdienen. Centrale banken bewaken deze systemen. Geen computersystemen, maar samenstellen van mensen en processen en afspraken die het reguliere geldverkeer vormen. En ook cryptovaluta hebben zo’n systeem. Met een paar raakvlakken met het reguliere geldsysteem (want anders kun je voor euro’s en dollars geen cryptovaluta kopen), maar verder grotendeels een apart ecosysteem. Afgesloten van de echte wereld. Zonder onafhankelijk toezicht, en met eigen regels.

Nu is Geldnerd natuurlijk een boze witte man van middelbare leeftijd met toch echt wel 6 van de 7 vinkjes van Joris Luyendijk. En ik vertrouw dus niemand als het over geld gaat, hebzucht is immers een veel voorkomende menselijke eigenschap. Maar hebzucht en misplaatst vertrouwen (ook wel bekend als naïviteit) lijkt ook een belangrijke rol te spelen in de wereld van de cryptovaluta. Die wereld waar alles anders zou zijn, maar mensen toch ook gewoon mensen zijn. Slecht en hebzuchtig.

In onze echte wereld worden valuta geborgd door vertrouwen en door ‘checks and balances’ in het systeem. Er is een Nederlandsche Bank en een Europese Centrale Bank die toezicht houden op het geldsysteem. Er is een Autoriteit Financiële Markten die ons onze ETFjes afneemt die toezicht houdt op mijn broker en mijn bank. Allemaal onderdeel van het systeem. En het is natuurlijk ook erg hip om het systeem niet meer te vertrouwen. Alles is een wereldwijd complot en zo. Maar het zijn instituten zonder commercieel belang. De centrale banken en andere toezichthouders hebben taken die zijn vastgelegd in wetten. En dat is dan toch iets anders dan de commerciële belangen en de ook-niet-zo-transparante algoritmes van de partijen in de cryptomarkt. Want je gelooft toch niet echt dat het allemaal idealisme is als het over miljarden gaat? Een min of meer betrouwbare (r)overheid is soms zo gek nog niet….

Geldnerd is nog steeds niet van plan om cryptovaluta onderdeel te maken van zijn vermogensstrategie. Ik doe aan beleggen, niet aan speculeren. Een enkele collega-blogger houdt blijkbaar wel van een gokje. En jij?

Hoeveel geld ben jij de afgelopen weken kwijtgeraakt?

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Op beleggingen… Tja het was een rood cijfer, maar goed zolang ik niet verkoop is het alleen virtueel winst/verlies en dat doet mij niet zo heel veel.
  Crypto…. Ik zit aan jouw kant, ik geloof er niet in dus investeer er ook niet in.

  1. Geldnerd

   investeer speculeer….. 😁

 2. uitklokken

  Inderdaad, het is een gok! Er zijn genoeg mensen die een keer per jaar “uit traditie” een oudejaarslot kopen. Niet omdat ze erin geloven maar omdat het een klein spannend momentje is. Want dat is waarom mensen gokken, de dopamine die vrijkomt tijdens de gok.
  Sommige cryptomunten hebben trouwens best een goed verhaal en bieden (boden?) een oplossing voor een echt probleem. Dat kan echter vaak ook op een andere manier opgelost worden. In ieder geval moet dat wilde westen er af en dat duurt nog wel even, daarna wordt het saai. Ik hou van saai. Met heel af en toe een gokje voor de ervaring.

  1. geldistijd

   De enige nuttige usecases voor blockchains zijn:
   1) Het doen van financiele transacties buiten je (dictatoriale) regering om. Op deze manier kan je mensen in dictaturen funancieel steunen, of kunnen mensen geld meenemen als ze vluchten. Maar je kunt je afvragen of dit opweegt tegen de mogelijheden van belastingontduiking en voor het crimineel circuit.
   2) Het onafhankelijk vastleggen van intellectueel eigendom/contracten/diploma’s/patenten etc. Maar dan heb je het dus niet over een cryptocurrency, maar gewoon over een blockchain met andere kennis dan transacties.

   Voor elke andere usecase zijn blockchains duurder, trager, energieverslindender, instabieler dan gewoon geld.

   1. uitklokken

    Er zijn wel meer nuttige use cases voor blockchain… Maar goed, cryptovaluta in het bijzonder kunnen over het algemeen beter op een andere manier worden opgelost. Helaas is het bancaire systeem niet overal op de wereld volwassen (lees: te duur voor de gewonde mens, corruptie etc.) en daar zijn sommige munten voor in het leven geroepen. Het werkte alleen in de praktijk niet. Ik zie liever dat de problemen die eraan ten grondslag liggen echt worden opgelost op een andere manier.

    1. Geldnerd

     Maar die use cases hebben niets met welke crypto dan ook te maken, dus de koers van de bitcoin gaat er niet door stijgen…

 3. Tiny

  Winsten op beleggingen zijn ook aardig aan het verdampen, maargoed hoort erbij. Tijden zijn onzeker nu. Crypto nooit ingestapt. Ooit toen het net een paar maanden bestond weleens op het punt gestaan om een gokje te wagen met 100 euro. Toen ik er al over las, was voor mij duidelijk dat het een zero-sum game was. Maar wilde toen nog wel een gokje wagen. Uiteindelijk niet gedaan, heb het een aantal keer wel jammer gevonden achteraf gezien. Aan de andere kant, had ik het vast al voor de grote stijgingen verkocht.

 4. DutchRN

  Ik zit al sinds 2001 in hetzelfde mutual fund. Ik ben het helemaal eens met Warren Buffet, ‘The biggest thing about making money is time,’ Warren Buffett says. ‘You don’t have to be particularly smart, you just have to be patient.’ Ik kijk 1x per jaar naar mijn account en dat is wanneer ik aangifte moet doen. Het werkt top voor me. Het is allemaal voor de hele lange termijn. Dividens zijn vanzelf re-invested en verder doe ik helemaal niets.

 5. Eline Buitenhuis

  -7,6% ytd, gelukkig (of helaas) in absolute cijfers nog geen -1000. Ik beleg via Meesman voor de lange termijn, geen crypto of losse aandelen hoewel dat in deze tijd aanlokkelijk is

 6. Baardmans

  Ik beleg persoonlijk wel in crypto’s en geloof ook enigszins in de techniek erachter. Wel met de maar dat het slechts 5% van mijn totale portfolio is waarbij de winsten gebruikt worden voor minder riskante investeringen.

  1. Geldnerd

   En de verliezen? 🧐

   1. Baardmans

    Ik heb (nog) geen verlies, maar ik ben dan ook maar een kleine belegger en ik leg alleen in bij grote dalingen van crypto’s. Mocht ik toch alles verliezen dan is het een gok die verkeerd is afgelopen.

 7. Geldsnor

  Ultiem grappig: “beleggers” vragen aan een centrale bank om ze te beschermen. Stelletje ongelooflijke droeftoeters…Het hele “systeem” was toch onbetrouwbaar? Dit zou iedereen toch “vrij” maken? Maar nee: als er storm is, dan mag de lieve overheid (=centrale bank) komen opdraven?
  Nee, hier geen verlies de afgelopen maanden. Mijn beleggingsportefeuille is net zo groot als op 1 januari.

  https://www.afr.com/companies/financial-services/crypto-investor-calls-for-central-banks-to-protect-stablecoin-reserves-20220516-p5alqa

 8. Baardmans

  Welke verliezen 🙂? Misschien heb ik geluk of misschien stap ik tot op heden in op de juiste momenten, maar mijn crypto portfolio staat tot op heden 242% in de plus sinds start in 2020. Dat had zeker hoger kunnen zijn maar ik heb al vaker een deel verkocht om even rustig vanaf de zijlijn te mee te kijken naar de markten.

  Ik ken de risico’s en ben me er zeer van bewust dat het risico op het verlies van mijn inleg hierbij groter is dan met ETF’s of stabiele aandelen.

  Maar dat is een zeer bewuste keuze, ik heb nog een lange tijd voordat ik van plan ben m’n beleggingen aan te spreken en ik kan het verlies dragen. Mocht mijn portfolio in de toekomst groter worden dan stel ik mijn jaarlijkse verdeling wat bij.

  Het voelt voor mij een beetje als het kopen van een staatslot, soms win je soms verlies je. Als je maar weet wanneer je moet stoppen.

  1. Otto

   Blockchain blijft wel bestaan. Zie het echter als een zeer innovatieve industrie die op termijn voor heel veel toepasbare oplossingen gaat zorgen en ons leven daadwerkelijk veranderen. Het is een industrie did nog in de kinderschoenen staat. Wat betreft de cryptomunten en tokens zit er een heleboel troep tussen zonder enig nut.

   De val van UST terra unstablecoin was wel te voorspellen. Daarvoor moet je echter goed de techniek induiken. Het was ook de lehman brothers van de crypto. Op een crypto forum had ik mensen er in januari al voor gewaarschuwd. Maar in de crypto wereld zitten echte believers van projecten. Terra was een shitproject rn dd meeste investeerders ontbreekt het aan de meest elementaire financiële en economische kennis.

   Ik kan er nog veel over schrijven, maar een gedeelte van mijn portefeuille is geïnvesteerd in crypto. De rendementen zijn beter dan met aandelen als je weet wat je doet, maar belangrijkste blijft spreiding met ook aandelen vastgoed obligaties preferente aandelen etc. Maar het leukste aan crypto zijn de projecten die nieuwe best ingenieuze dingen bedenken. Alleen dit zie of hoor je niet in mainstream media. Van de muntjes zal uiteindelijk 99% a 99,9% wel ter ziele gaan.

   Waf betreft het toezicht van centrale banken valt er veel over te zeggen en schrijven. Dat een gedeelte van de mensheid er geen vertrouwen in heeft is begrijpelijk. Waarom o.a. banken als morgan Stanley goldman sucks nog een bankvergunning hebbenzegt wel gdnoeg. En zo zijn er nog wel veel meer malversaties blunders etc. Oa de ECB met een veel te lang opkoopprogramma en stimuleringspakket. Indirecte vermogensoverdracht van rijk naar arm. Niet echt een taak van een centrale bank. En dan net een bankdirectrice die veroordeeld is.

   1. geldistijd

    Wat gaan cryptocurrencies “oplossen”, naast de use cases die ik hieroven heb beschreven?

    1. Otto

     Schijnbaar heb je mijn verhaal niet gelezen, want ik schrijf nergens dat cryptocurrencies iets gaan oplossen. Ik ben ook geen die hard believer van cryptomunten.

     Blockchain gaat veel dingen efficiënter of anders maken met name gebaseerd op de use case die je beschrijft. Voor muziek zou je kunnen denken aan blockchain net streaming, waarbij het eigendom bij de artiest blijft. Dus geen lage royalty’s als bij spotify.Vastleggen van eigendomsrecht vastgoed aandelen etc. Voor gaming bied het ook kansen en digitale art zal zich ook verder ontwikkelen. Abn is begonnen met clearingservices op blockchain. Tegen lagere kosten en hogere snelheid. Veth is bezig met supplychain management. In de toekomst komen er vanzelf meer toepassingen. Het is een industrie waar veel geld naar toe gaat en veel creatieve ideeën vandaan komen, maar de praktische toepasbaarheid in de wereld is tot nu toe beperkt. En het is een totaal ongeregelde wereld met veel falende start ups, scams etc.

     Wat betreft de cryptomunten is 1 van de weinige toepassingen nu dat in landen met onstabiele munten de crypto nog aantrekkelijker is ondanks de koersschommelingen

Reageren is niet mogelijk.