Geachte AFM (6) – De Belgen doen het beter

 • Berichtcategorie:Beleggen

Jullie dachten misschien dat ik het opgegeven had, maar dat is niet zo. Mijn nieuwe bericht aan de AFM is een e-mail. De afgelopen weken druppelden er alsnog wat reacties binnen van buitenlandse AFM’s. Met als traagste de Luxemburgers, die mij op 12 oktober een antwoord gaven op mijn vraag van begin september.

Wat ik in dit bericht in elk geval doe is een specifiek antwoord verzoeken op alle vragen die ik in mijn brief gesteld heb. Hun algemene mail met verwijzingen naar Q&A’s doet dat namelijk niet echt. Of eigenlijk: echt niet.

Daarnaast ga ik ze erop wijzen dat diverse andere kleine landen wel documentatie toestaan in meerdere talen. De Luxemburgers accepteren Luxemburgs, Frans, Duits en Engels. De Belgen accepteren Nederlands, Frans, Duits en Engels. De Duitsers accepteren dan weer alleen maar Duits, en de Italianen alleen maar Italiaans. De Denen en de Zweden accepteren ook alleen hun eigen landstaal. Van de andere landen die ik heb aangeschreven, heb ik geen reactie gekregen. Maar België en Luxemburg, de andere BENELUX-landen, dus wel. Al weet ik ook wel dat dit meertalige landen zijn…

Ondertussen heb ik nogmaals geprobeerd om een antwoord te krijgen van Vanguard en iShares, en kreeg weer geen reactie. Tijdens de Meet-up in Zwolle (#ZWOLCON18) heb ik hier ook met diverse andere bloggers over gesproken. Achterdochtig als we zijn vermoeden we inmiddels dat de meeste aanbieders het diep in hun hart ook wel best vinden dat ze de Amerikaanse ETFs niet meer kunnen aanbieden. Het geeft ze namelijk de kans om alternatieven te gaan ontwikkelen. En ik ga er zomaar van uit dat die alternatieven hogere kosten zullen rekenen dan de Amerikaanse originelen. Dat zie je op dit moment ook al sporadisch gebeuren.

Tsja, en met een eigenwijze Nederlandse toezichthouder, en marktpartijen die het allemaal wel best vinden, zijn wij consumenten de pineut. Minder keuzemogelijkheden en hogere kosten.

Hoe ga jij inmiddels om met je beleggingsportefeuille?

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. B at Fire The Boss

  Mijn portefeuille bestaat zoals die van vele anderen VWRL en IUSN (world small cap) in een verhouding van 90/10. Ik meen dat dit momenteel een van de betere opties is voor Nederlandse beleggers. Het is ook wel lekker makkelijk, met maar twee ETF’s.

 2. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Interessant dat Engels wordt toegevoegd in Lux en BE, dat is daar immers geen officiele voertaal. Leuk dat je doorgaat! Ben benieuwd welke (vage) antwoorden je nu weer krijgt.
  Kan je nog een analogie vinden binnen de nederlandse wet/overheid waar Engels wel geaccepteerd wordt als taal voor officiele stukken?

  1. Geldnerd

   Dat is een goed punt om even uit te zoeken….

 3. Mel

  De enige belangrijke vraag is toch: Zou het iets helpen als Nederland een andere taal toelaat? Dus zijn er ergens relevante ETFs te koop met een EID in een andere taal (het best in het Engels) maar niet in het Nederlands?

  1. Geldnerd

   Je vraag is terecht. Maar dat is ook een kip-en-ei discussie. Als de markt, waar je met 1 identiek (Engelstalig) EID terecht kunt, groot genoeg is, dan is het voor partijen aantrekkelijker om dat ook te maken.

   1. Mel

    Je redenering heeft zin. Maar er is indicatie dat het niet zo is: Er bestaat, zover ik weet, geen relevante ETF met een EID in éen van de grote talen (Duits/Frans/Spaans) maar niet in het Nederlands. En in de Duitse FIRE blogosphere (met Duits als de grootste talenmarkt in de EU) is ook iedereen aan het zeuren dat ze de Amerikaanse trackers niet meer kunnen kopen.

    1. Geldnerd

     Garanties zijn er nooit met beleggingen, dus ook niet hiermee. Maar niet geschoten is altijd mis.

 4. J

  @Mel een andere taal lost het probleem inderdaad (en helaas) niet op. In Ierland en volgens mij ook de UK zijn VTI en VXUS bijvoorbeeld niet te koop en dat zijn Engelstalige landen. Ze stellen buiten de taal om nog eisen aan de documentatie zelf en daaraan wordt momenteel niet voldaan.

 5. Sam

  Is taal het enige struikelblok van de documentatie, en niet ook het standaard format waaraan het moet voldoen? (welke kopjes e.d.)

 6. Team CF

  De aan(deel)houder wint?
  Goed dat je doorgaat, inmiddels is Mel wel goed bezig geweest met haar opties bij de Lynx voor het kopen van VTUS. Blijft een mooi achterdeurtje.

  1. Sam

   Lynx wees mij er op dat je ook opties (of een ander afgeleid) product inderdaad kan nemen op de Amerikaanse ETFs. Weet jij hoe het zit met dividend(belasting) in dat geval? En andere verschillen (tegenpartij risico?)

   1. Geldnerd

    Ik aarzel hier. Want een optie of ander afgeleid product is een heel ander product, met een heel ander risicoprofiel. Ik snap dat Lynx dat adviseert, maar moet je dit willen?

   2. Sam

    ik ook. Daarom heb ik het niet gedaan. Als je niet snapt hoe het product werkt, dan lijkt het me niet verstandig om het te doen. Maar wellicht hebben mensen met meer kennis over dit soort producten wel een positieve verwachtingen/ervaringen hiermee

  2. Mel

   Idd zijn opties een leuke optie (ahem) om VTI /VXUS en andere Amerikaanse ETFs zonder EID te kopen. Maar ik ben het met Geldnerd eens dat het geen echte vervanger is van ‘1x/maand makkelijk 200 Euro in je favoriete ETF stoppen’. Het is ingewikkelder, en je moet met minimum 100 stuks toch wat grotere bedragen inleggen.

   1. Geldnerd

    Die woordgrap was inderdaad te leuk om te laten lopen… ??

 7. karin

  Ik beleg zelf (nog) niet. Maar is er geen (betaalbare) mogelijkheid om de landsgrenzen te omzeilen.? Dat je zeg maar een beleggingsrekening in Amerika kan openen en op die markt kan beleggen.

  (het zal allemaal wel dichtgetimmerd zijn, maar ben toch nieuwsgierig)

  1. Geldnerd

   Dat is, vooral door internationale regelgeving tegen witwassen en terrorismefinanciering, ongelofelijk lastig. Vooral ook voor de bank/broker waar je de rekening wilt open, die moeten aan ontzettend veel administratieve verplichtingen voldoen. En omdat het om een kleine groep klanten gaat, hebben ze daar meestal geen zin in, het levert ze niks op. Zelfs ABN heeft een tijdje geleden aangegeven dat ze geen rekeningen meer willen aanhouden van Nederlanders die langdurig/permanent in het buitenland wonen, ook om deze reden.

Reageren is niet mogelijk.