Tulpenbollenmanie

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Dat gezegde is op veel situaties van toepassing. Maar zeker als het om rendement gaat.

Met toenemende verbazing kijkt Geldnerd dan ook naar de cryptocurrencies. Bitcoin en andere digitale valuta. Ik ga niet meer uitleggen wat het zijn en hoe ze werken, dat hebben anderen al veel beter gedaan.

De enorme koersstijgingen van de bitcoin verbazen mij. Ik denk dat de meeste mensen ze nu alleen nog maar kopen in de verwachting dat andere mensen ze voor meer geld weer over willen kopen. Je kunt er eigenlijk maar heel weinig mee, met die cryptocurrencies. Betalen op een of ander dark web, ja. Of losgeld betalen als je computer gegijzeld wordt door ransomware. Beide situaties heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Of je kunt ermee speculeren.

Het geheel doet Opa Geldnerd denken aan de Tulpenbollenmanie, de hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht in de 17e eeuw. Hierbij bereikten de prijzen van de tulpenbollen extreme hoogten, meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, ongeveer evenveel als een Amsterdams grachtenpand. Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De tulpenmanie was de eerste uitgebreid beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis.

Ik zie wel overeenkomsten. Je ziet ook steeds meer waarschuwingen van toezichthouders en in de media. Als ik naar de koersgrafiek van de bitcoin kijk, dan ruik ik een bubbel. Wat denk jij van de cryptocurrencies?

Dit bericht heeft 27 reacties

  1. Team CF

    Crypto-currencies zijn (denk ik) zeker een belangrijke tool voor de toekomst, maar de manier waarop ze idd meer geld waard worden op dit moment doet wat wenkbrauwen fronzen.

  2. B - TwoPennies

    Op facebook zie ik ook vaak reclames voor beleggingen in bitcoin. Die zeggen dan dat je in moet stappen omdat de koers stijgt. Maar als die stijging niets te maken heeft met een hogere waarde of toekomstige waarde dan krijg je inderdaad een bubble.

  3. Project Lonica

    Ik heb voor mezelf een eenvoudige spelregel. Investeer niet in iets waar je geen reet van begrijpt. Daarom heb ik eerder ook Recyclix aan me voorbij laten gaan. O ja, en spelregel 2: speculeer niet.

  4. hypotheekweg

    Door het “gratis geld” van de centrale banken zie je op meerdere vlakken de koersen stijgen. Wel ben ik het met je eens dat de koers van de Crypto’s wel erg hard stijgt. Ook veel aandelenindexen staan op all time highs. Het enige wat in het verleden als veilige haven werd gezien, goud, blijft eigenlijk achter. Ik denk dat als er geen crypto’s geweest waren mensen hun geld in goud hadden gestopt.
    Met de belachelijke hoeveelheden geld die de FED en de ECB (en nog een heleboel andere centrale banken) kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die bang zijn voor hyperinflatie en daarom vluchten in andere zaken. Vroeger was dat dus in goud en nu wellicht meer in crypto’s.

    Of het een bubbel is kan alleen de tijd maar uitwijzen…

    1. Ontsladebaas

      Goud heeft totaal geen waarde, omdat het geen inkomsten oplevert. Een bedrijf (aandelen) maakt winst, goud niet. Sterker nog, goud kost alleen maar geld, want je moet eerst betalen om het uit de grond te halen, en dan betalen om het weer in de grond te stoppen en iemand het te laten bewaken.

      Cryptocurrencies leveren ook geen waarde in de zin van inkomsten, maar wel als toepassing. Namelijk het opslaan en versturen van waarde, precies wat geld is. Het feit dat je er nu nog weinig mee kan doen, en dat de waarde enorm fluctueert zegt alleen maar dat we nog aan de vooravond van echte adoptie staan. Er zijn al zat winkels die bitcoin of andere crypto accepteren als betaalmiddel. En dat zijn echt niet alleen maar cocaïnedealers op het dark web ;-).

      Zoals altijd, wees voorzichtig met je geld, begrijp waar je in investeert, en spreid je investeringen. Ik zit zeker in crypto, en heb er een enorm rendement op gemaakt dit jaar. Ik blijf voorlopig long, want ik zie nog veel meer groeikansen voor de bitcoin zelf, maar ook de blockchain als technologie. Maar ga ik all-in? Absoluut niet!

      1. hypotheekweg

        Ook goud heeft toepassingen overigens, denk aan in apparatuur of in sieraden.
        Dat goud geen waarde heeft ben ik niet met je eens. Het heeft juist een hele stabiele waarde. Geld daarentegen wordt steeds minder waard door inflatie en er is nog geen periode in de geschiedenis geweest waarin ongelimiteerd geld creëren niet uiteindelijk gevolgd werd door hyperinflatie.

  5. Ineke

    Op termijn gaan de mensen die er het eerste ingestapt zijn, of er veel van hebben cashen, daar kun je op wachten. Dan stort de boel in, is het vertrouwen verloren en heeft de rest het nakijken.

    Elke keer ontstaat er weer zoiets wat heel mooi lijkt maar wat in de aard gewoon gevaarlijk is. Ik denk nog terug aan onder andere het leasen van aandelen. Geen hond snapte waar hij in stapte en dat hij gewoon aan het lenen was, maar hoppakee, we kopen nog een paar polissen. De verzekeringsmaatschappijen waren de lachende derde, zelfs nog na diverse rechtszaken.

    De bitcoin is niet anders, alleen nog veel ondoorzichtiger en gevaarlijker. Bij de leaseperikelen waren er in ieder geval nog onderliggende aandelen, nu is er onderliggende….lucht!
    Als je verstandig bent blijf je er verre van. Ik zou er nog geen dubbeltje in willen steken.

  6. mariimma

    Ik heb er geen verstand van, dus nee ik beleg daar niet in.
    Wat dat betreft heb ik dezelfde regel als Lonica…!

  7. Rose

    Zoals je weet ben ik er wel in gestapt en ben begonnen aan het spreiden van mijn beleggingen over 4 cryptocurrencies. Mijn weg er in is in mijn blog te volgen. Waar ik zelf nog twijfel over houd is de enorme hoogte van bitcoin en ik het niet raar vind dat die inklapt en dan tot een hoogte komt waar het stabiliseert. Naast bitcoin is er meer cryptocoins die nog een flinke stijging kunnen maken. Ik denk zelf niet in tulpenmanie omdat deze wereld heel anders is dan de wereld van toen.
    Maar we gaan het zien. Wel denk ik dat er nu een hausse is en straks met inmenging van overheden en commercieel belangen, die er al zijn, alles stabiliseert maar zeker bruikbaar als de nieuwe toekomst.
    Tot die tijd is beleggen via degiro is niets anders, nu stijgt alles en verleden laat zien dat dit straks ook een flinke dip met zich mee krijgt. De 2,27% die ik vandaag in normale belegging heeft kan binnen een paar jaar ook gewoon naar beneden gaan en dan is het wachten op herstel. Zo ook met cryptocurrencies.

    1. Geldnerd

      Deze wereld is heel anders dan toen…. Dat zei men in de dot-com boom ook. Ik help het je hopen maar ik zie de verschillen nog niet.

      1. Rose

        Ja dat is waar, dot.com spatte ook uiteen! nogmaals bij btc die nu al in duizenden zit vraag ik het me ook af, ook kampen ze met de kosten van minen. Daarom is spreiding hier ook belangrijk en niet anders dan bij beleggen.

  8. BescheidenBeurs

    Ik heb 2 jaar geleden een klein bedrag in bitcoin gestoken. Niet als belegging, maar omdat ik het principe van cryptocurrencies (betaalverkeer zonder bemoeienis van centrale overheden) ondersteun. Inmiddels is dit kleine bedrag wat groter geworden, maar daar gaat het me niet om.

    1. Rose

      Heb je er ook echt mee betaald? Zo niet waar gaat het wel om?? Ik vind het principe ook mooi maar eerlijk is eerlijk ik wil er snel rendement uit halen. Het is voor mij nu een middel om snel tot meer geld te kunnen komen en zo mijn andere belegging te vergroten of sneller extra af te lossen.

      1. BescheidenBeurs

        Ik heb er enkele betalingen mee gedaan. Dat werkte vrij vlot, na enkele minuten was het geverifieerd.
        Als middel om tot meer geld te komen lijkt het mij eerlijk gezegd niet geschikt. Het kán natuurlijk goed gaan, maar het blijft toch speculeren.

  9. PersFinPlan

    Ik beleg voor de lange termijn. Ik beleg niet in BitCoin.

    Ten eerste omdat ik er niet voldoende kennis van heb.
    Ten tweede omdat ik het niet als een belegging voor de lange termijn zie. Wat is de onderliggende waarde?
    Ten derde, omdat het inderdaad alle kenmerken heeft van een bubble. zie de grafiek.

    De blockchain-techniek zal in de toekomst zijn waarde wel bewijzen denk ik, maar om bitcoins (of andere cryptovaluta) aan te kopen met als doel rendement op lange termijn te halen lijkt me zeer risicovol.

  10. Gezond

    Hi Geldnerd!
    ja indd vermoedelijk ook een bubbel, al zitten er wel een aantal blockchain bedrijven tussen die een heel erg interessant business model hebben. Zoals CF al zei uiteindelijk gaat de blockchain technologie wel de toekomst zijn.
    Ben erg benieuwd wanneer een aantal munten instorten.
    Gr. mr. Gezond!

  11. NN

    Een belegging is het zeer zeker niet, wat is de onderliggende waarde (de mogelijkheden binnen het darkweb daar gelaten)? Heb altijd belegd in aandelen, onroerende goed, edelmetalen en cash, in de tijd per saldo altijd in de plus. Kortom reële economie, communicerende vaten. Ben geen bèta maar e.e.a. doet me denken aan kansrekening (Wiskunde II, jawel prehistorie) op de middelbare school. Vrij vertaald: voor mij heeft het de looks en de uitstraling van een fantastisch piramidespel.

  12. niettot71

    Ik hoop dat de mensen die Bitcoins bezitten over een jaar nog steeds pizza’s kunnen bestellen zoals in 2010 toen de munt net bestond…
    Uiteindelijk geloof ik er niet aangezien, zoals al meer gezegd hebben, er geen onderliggende waarde is.

  13. Ontsladebaas

    Hoi Geldnerd, zoals je weet ben ik wel een voorstander van crypto. Maar laten we daar niet teveel op ingaan. Ik hou niet van welles-nietes, we kunnen beter met z’n allen van elkaar leren hier.

    Ik lees veel reacties hier over onderliggende waarde. Die is er inderdaad niet, behalve dan dat andere mensen willen ruilen tegen bitcoin. Dat is vooral in euro’s en dollars, en ik stijgende mate ook goederen en diensten. Daarmee is er geen verschil ten opzichte van “gewoon” geld toch? Wat is daar de onderliggende waarde van? Dat iemand anders mij er spullen voor wil geven, maar ondertussen worden die euro’s wel minder waard omdat centrale banken geld kunnen bijdrukken.

    Anyhow, je plaatje spreekt voor zich. Bitcoin als belegging is erg volatiel en moet je voorzichtig behandelen. Niet zomaar all-in gaan, maar een gezonde investering doen als je dat wil en gelooft in de technologie en toepassing.

    Trouwens, met zo’n plaatje kan je alles een bubbel maken. Check hier de S&P500. Enorme bubbel 😉 https://i.imgur.com/1n57rQa.png

    1. Geldnerd

      Zoals je weet vind ik de beurs ook een bubbel op dit moment. Teveel gratis geld op de markt, met dank aan de centrale banken. De vraag is welke bubbel het eerste knapt.

      1. Ontsladebaas

        Dat is waar! Maar aan de andere kant, de stijging van de S&P valt mooi binnen de verwachting voor positieve jaren. Nog geen 20% dit jaar. Volgens mij is het gemiddelde van alle positieve jaren iets van 17% maar dat weet ik niet meer precies. Is het dan nog wel een bubbel?

        Altijd lastig te zeggen.

  14. Anoniem

    Is bitcoin/crypto een bubble? Bitcoin heeft al een aantal bubbles gekend en na het ineenstorten ervan ging de volgende bubble nog veel hoger. Iedereen die ooit bitcoin heeft verkocht, heeft ieder jaar meer reden om daar spijt van te hebben.
    Deze grafiek illustreert enigzins hoe het tot nu toe gegaan is: http://i.imgur.com/nEnQrWl.jpg

    Vroeg of laat kan het gedaan zijn, da’s zeker, en niemand weet welke munten op lange termijn zullen overleven. Maar het is zeker interessant om een beperkt stuk van je portfolio in cryptocurrencies te steken.
    In de lente van dit jaar heb ik een bedrag in een aantal interessante altcoins geïnvesteerd en op enkele maanden is dat geld verviervoudigd. Het geld dat ik had ingezet staat nu weer op mijn spaarrekening en de winst (een veelvoud ervan) laat ik gewoon verder renderen. Doordat m’n inleg alweer veilig is, lukt het beter om niet te verkopen tijdens crashes en alleen als ik niet meer in een munt geloof of een betere heb gevonden om in te beleggen.
    Deze zomer zakte de waarde van m’n belegging, maar nu bitcoin het zo goed heeft gedaan lijkt de markt weer aan de beterhand te zijn.

    Niet iets om het gros van je spaargeld in te beleggen, maar in mijn ogen een historische kans om met een klein stukje van je spaarpot een graantje mee te proberen pikken.

    1. Anoniem

      Misschien is deze grafiek nog duidelijker:

  15. Sven

    In mijn optiek is de bitcoin een nieuwe vorm van het welbekende ponzi scheme / ponzifraude. Zolang iedereen erin blijft geloven is het leuk. Maar op een gegeven moment stopt de muziek met spelen en raken veel mensen hun geld kwijt die niet op tijd eruit zijn gestapt.

    Just my 2 cents.

    1. Ontsladebaas

      Is dat niet hetzelfde als gewoon geld? Als niemand meer gelooft in euro’s dan kan jij er geen brood meer mee kopen…

      1. Sven

        Ik denk dat je gelijk hebt alleen is geld bedacht en gecreëerd door instantie zoals de ECB/FED en is too big to fail. Als je geen brood meer kan kopen met je geld dan kan er een financial meltdown optreden waar niemand op zit te wachten.

        1. Rose

          Als we er allemaal zo over denken veranderen we de wereld niet. Blockchain en cryptocurrencies zouden dat wel kunnen hoewel ik er ook van uit ga dat de banken straks in mee gaan of er andere machtige en rijken zullen opstaan. Krachtenspel van de miners is al begonnen. Toch zijn er nog veel die uit ideologie de blockchain ontwikkelen.

          Als er een crisis komt dan komt het door deze technologie. Als dan alleen het geld in de standaard beleggingen zit …

          Dit interview, zie in tweet, wil ik nog even meegeven. Wat als je belegger bent met oa Amazon in je portefeuille of ETF.
          https://twitter.com/ronniemoas/status/933816395825074176

          In de tussentijd beleg ik al in 5 munten uit de top 20.

Reageren is niet mogelijk.