Alternatieve investeringen blijven tulpenbollen

Geldnerd heeft een hekel aan alternatieve investeringen. Zo. Punt.

Wat zijn dat dan, die alternatieve investeringen? Nou, denk aan peer-to-peer lending, beleggen speculeren met cryptovaluta, ‘sparen’ in cryptovaluta, en dingen als contracts for difference (CFDs). Maar ook dingen als grondstoffen en edelmetalen vallen hier onder. En sommige mensen noemen het kopen van juwelen, whisk(e)y en meer of minder zeldzaam speelgoed ook al investeren.

De afgelopen 10 jaar is het aanbod van dit soort alternatieve investeringen sterk toegenomen. Dat is niet vreemd, sparen levert al een hele tijd niets meer op. En gewoon beleggen in aandelen is ‘eng’. Nou, alternatieve investeringen zijn wat mij betreft nog veel enger. Ik doe er dan ook niets mee, ik vind het vooral speculeren, al houd ik uit professionele interesse de ontwikkelingen wel in de gaten.

Risico overzien

Mijn belangrijkste bezwaar is dat bij veel van deze investeringen de risico’s verre van transparant zijn. Dat begint al bij de bedrijven die deze investeringen aanbieden. Vaak gevestigd in landen waar andere regels gelden dan in Nederland. Het is lastig om te achterhalen hoe het bedrijf georganiseerd is, of jouw beleggingen op jouw eigen naam in een aparte entiteit zijn ondergebracht bijvoorbeeld. En daarmee beschermd bij een faillissement. Ook het risico van het beleggingsproduct is niet altijd te overzien. Hoe liquide is de markt? Kun je ook weer eenvoudig van het product af  als je dat zou willen?

Regulering en Toezicht

Voor veel alternatieve beleggingen is er nog nauwelijks regulering. Dat is niet zo gek, wetgeving loopt wel vaker achter op nieuwe (snelle) ontwikkelingen. Maar dat betekent ook dat je er niet op kunt vertrouwen dat het bedrijf waar jij jouw zuurverdiende centjes onderbrengt goed in de gaten wordt gehouden. Overigens is dat geen 100% garantie, dat weet ik ook wel. Maar ‘geen toezicht’ is soms nog een graadje erger dan ‘falend toezicht‘. Het trekt soms ook een bepaald soort aanbieders aan. Niet alleen vernieuwende idealisten, zullen we maar zeggen… En soms valt er dan eentje om. Of twee. Dat is een risico in een ongereguleerde markt. Groter in elk geval dan in een gereguleerde markt.

Spreiding

Spreiding is een van de belangrijkste principes bij het verminderen van je beleggingsrisico. In alle opzichten. Ik spreid door te beleggen in duizenden verschillende aandelen via index-trackers, maar ook door te beleggen in verschillende index-trackers van verschillende fondshuizen. Spreiding is ook van levensbelang bij alternatieve investeringen.

Ik heb er al veel over gelezen bij collega-bloggers die actief zijn in crowdfunding. De succesvolle spreiden hun investeringen met kleine bedragen per project over heel veel projecten. Als je besluit om je hele budget in ‘dat ene leuke restaurant-ideetje’ te steken heb je een probleem als de klanten dat ideetje minder leuk vinden en wegblijven. Dan valt het restaurant om en zijn jouw centen ook weg. Of als een restaurant onverwacht heel lang moet sluiten vanwege een pandemietje of zo….

Cryptovaluta

Tsja, cryptovaluta. Bitcoin en die duizenden andere ‘munten’ die er sindsdien ontstaan zijn. Ik snap nog steeds niet wat je ermee kunt, behalve illegale dingen kopen op donkere hoekjes van het internet of het kopen en hopen dat je het voor meer geld kunt verkopen aan andere gekkies beleggers speculanten. Even leek het erop dat je er ook Tesla’s mee kon kopen, maar dat duurde niet lang.

Ik moet dan ook een beetje grinniken als ik sommige bloggers enthousiast hoor roepen dat Bitcoin binnenkort toegankelijk is voor de klanten van honderden Amerikaanse banken. Nou en? Die kunnen er nog steeds niets mee, behalve de doelen die ik in de vorige alinea noemde. Al zal zo’n grote groep, gek gemaakt door de (social) media, wel weer voldoende kanonnenvoer opleveren om het vuur van de hype nog een tijdje brandende te houden… Ik lees graag de berichten van de voorstanders en de tegenstanders en reken mijzelf nog steeds tot die laatste groep. En ik kijk met verbazing naar de bijna fundamentalistisch-religieuze wijze waarop sommige crypto-fanatici hun geloof verdedigen op social media. Cryptovaluta doen niks en je kunt er niks mee. Net goud dus, en daar doe ik ook niets mee in mijn beleggingen. En goud is dan nog onderdeel van een gereguleerd systeem. Goud kun je nog ergens tegen ruilen als we ooit in een post-apocalyptische wereld zonder elektriciteit terechtkomen. Cryptovaluta is anarchistisch. Kwestie van tijd totdat de toezichthouders daar iets aan gaan doen.

Begrijp me niet verkeerd, je kunt er veel geld mee verdienen. Maar het is speculeren. En daar waag ik mij niet aan. Ik houd het liever bij de bekende beleggingsinstrumenten. Daar slaap ik beter op. JL Collins verwoordde het onlangs nog prachtig in deze blogpost, en ook Geld-Is-Tijd schreef eerder dit jaar een zeer lezenswaardig stuk (doet ‘ie vaker, volg die blogger!). Dat zijn mooie tegenwichten voor bloggers die zich laten sponsoren door de grote banken of jonge hippe idealisten naïevelingen.

Wat doet Geldnerd?

Speculeer je met cryptovaluta? Doe dat dan met speelgeld. Ga er van uit dat je het kwijt raakt, en dat dat niet erg is. Zelfs dat doe ik niet. Ik prefereer mijn eigen luie beleggingsstrategie. Liever een jaartje later bij de finish, maar dan wel met een goede nachtrust onderweg.

Investeren via ‘officiële kanalen’ is redelijk gereguleerd. Bij mijn broker moet ik elke paar jaar in elk geval een paar basale kennistoetsen invullen. Maar iedere malloot met een bankrekening kan wel vrijuit geld steken in complexere investeringsproducten waarvan hij/zij de risico’s niet kan overzie. Dat is ook iets voor de toezichthouders, daar ben ik me van bewust. Maar ik vind persoonlijk ook iets van partijen die dit soort producten aanbieden of aanbevelen, schurken zijn het. Is er geen toezicht? Dan kom ik ook niet. En mijn centjes zeker niet.

En als je denkt ‘die Geldnerd begrijpt er geen snars van’ dan vind ik dat ook best. Maar ik bevind me in elk geval in goed gezelschap. Ondermeer van deze Nobelprijswinnaar.

Wat vind jij van alternatieve investeringen?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Spaarmoeder

  Het is belangrijk dat je doet waar je je goed bij voelt. Je moet van een investering niet wakker liggen.
  Cryptos zijn interessant maar onvoorspelbaar. Beleggen heeft dat ook, maar lijkt het overzichtelijker.
  Vastgoed investeringen, ook daar zie je zorgen aangaande een bubbel.
  We gaan het zien.

 2. Geldsnor

  Mijn mening hierover is zeer duidelijk, zoals te lezen in de verwijzing naar mijn blogpost er over. Ze zijn waanzin, en zijn nooit een oplossing voor het (geintroduceerde) probleem waar ze voor staan, in het geval van cryptowaanzin.

  Peer-peer lending en crowdfunding kan ik begrijpen en mits goed gespreid zijn dat best aardige alternatieven. Maar ik blijf toch bij het KISS-principe voorlopig.

 3. geldistijd

  Bedankt voor de aanbeveling 😉
  Ik vind het wel jammer dat bitcoin een gepolariseerd beleggerslandschap achterlaat. Het schijnt moeilijk te zijn om een genuanceerde discussie te houden tussen voorstanders en tegenstanders. Maarja, over welk onderwerp kan je tegenwoordig wel een genuanceerde discussie houden?

  1. Geldnerd

   Migratie? Corona? Het Songfestival?

 4. Donar

  Ik denk dat het soms handig is om een beetje inleg in een nieuwe innovatie te hebben omdat het in ieder geval voor mezelf voor zorgt dat ik er genoeg aandacht aan besteed. Maar ik denk dat dit juist een van de nuttige dingen van speelgeld is. Alternatieve bekijken zodat je zeker weet dat je de goede kant op gaat.

 5. Marc

  Ikzelf zit in enkele Nederlandse crowdfundingplatformen. Dat doe ik deels omdat ik het als ondernemer leuk vindt om mede-ondernemers te steunen. Deze platformen zijn allemaal AFM-gereguleerd en met een aparte stichting, zoals jij noemt. Deze platformen vind ik laagdrempeliger dan beleggen via brokers. Ik ben er nog steeds niet uit welke broker nu goed is. En ik wil persé een echte Nederlandse broker, en die zijn er volgens mij niet meer. Alle bekende brokers zijn inmiddels in buitenlandse handen (Binck, De Giro). Ook ben ik voorstander om dichter bij huis te beleggen. Ik heb er weinig zin in om de Amerikaanse economie verder dominant te laten blijven door hun te financieren met mijn geld in hun aandelen. Mijn rendement is voor mij nu prima, dus daarvoor hoef ik niet slaafs achter de VS-fondsen en trackers aan te lopen.
  Ik heb nu sinds twee maanden wat geld in Mintos, en daar heb ik gemengde gevoelens bij, die overeenkomen met wat jij schrijft. Ze vragen nu ook om iets wat op een BSN lijkt voor controle van mijn identiteit, dus daar heb ik een vraag over gesteld.
  Voor mij is het ook met welke platformen en oplossingen je in aanraking komt, en deels ook of je je inderdaad laat leiden door de bonussen die je kunt krijgen via referenties. Ik gebruik eigenlijk nooit referenties naar vrienden of bekenden. Ik zie bij veel bloggers inderdaad dezelfde platformen (en brokers) voorbij komen, waar vaak een referentie bij zit. Dat lijkt mij een slechte reden om je beleggingskeuze op te baseren, maar het is ieders vrije keuze. Ik kwam als eerste in aanraking met kapitaal op maat en ben mij later verder gaan oriënteren.

 6. Je bent wat behoudend. Tuurlijk veel van wat je noemt is risicovol. Maar dat is beleggen in indexfondsen ook. Het is maar net waar je je vertrouwen aan geeft.
  Mijn geld zit ook voor ruim 80% in fondsen. Maar dingen als crypto en leningen zorgen ook voor nog nét wat meer spreiding. Alles met mate en voorzichtig, zeker.
  Ik ben van nature ook nieuwsgierig geloof ik. Dus ik zie zoiets (dogecoin bijvoorbeeld) en dan wil ik gewoon proberen en weten hoe het werkt. Is ook leerzaam. Denk ik.

 7. Arnold

  Na jaren in de crypto rollercoaster te hebben gezeten ben ik mede door de Reddit sub-groep Wallstreetsilver gaan beseffen dat het enige echte geld goud en zilver is, fysiek welteverstaan. Sinds januari beleg ik alleen nog maar in 1 troy ounce zilveren munten als pensioenvoorziening al zou het best kunnen dat dit de beste korte termijn investering na Bitcoin en Gamestop is.

 8. Bart

  Ik was tot een jaar geleden helemaal met je eens geldnerd, wat betreft cryptocurrency. Ik zag het als een groot pyramidespel met flippos zonder onderliggende waarde. Maar toch ben ik er wat dieper ingedoken en snap ik nu wel het nut van gedecentraliseerde blockchaintechnologie en smart contracts. Al blijven de koersbewegingen van alle cryptos nog steeds een achtbaanrit.

  Inmiddels heb ik er in de afgelopen maanden een bedrag mee verdiend waar ik met mijn overbetaalde kantoorbaan ruim een jaar over doe. Ik buit vooral koersverschillen van nieuwe cryptocurrency uit en mine/farm nieuwe cryptocurrency die nog niet bekend zijn.

  Dus er is wel actief geld mee te verdienen, alleen als passieve lange termijn belegging geloof ik er nog steeds niet in.

  1. Geldnerd

   Het nut van de blockchaintechnologie snap ik ook wel. Daar heb ik bij mijn werkgever ook al wat interessante toepassingsmogelijkheden van gezien. Maar daar zal de koers van geen enkele cryptovaluta ooit iets van merken.

Reacties zijn gesloten.