Hoe denk ik nu over…. Mijn administratie?

Inmiddels ben ik bijna vier jaar aan het schrijven op dit blog. Meer dan 550 berichten heb ik al geplaatst. En ik heb dus ook heel veel onderwerpen aangeraakt. En regelmatig geef ik daarbij aan dat ik vooral ook blog om mijn gedachten te ordenen, en mijn denken over financiën te ontwikkelen. Bijna vier jaar is al best wel een lange tijd. Het leek me daarom leuk om er eens wat onderwerpen ‘uit het verleden’ uit te lichten, en te bekijken hoe ik daar nu over denk. Lees je mee?

Weten wat er binnenkomt en wat er uit gaat, het is de basis van elke financiële methodiek. En: wat je meet, beïnvloedt wat je doet. Als je aan de slag wilt met je financiën, dan ontkom je er dus niet aan. Je zult je financiële administratie op een of andere manier bij moeten houden. Ik schrijf er vaak over, al sinds het begin van Geldnerd. En onlangs had ik het er nog over met Bas en Arjan in de Goed Met Geld podcast.

Getverdemme, denken de meeste mensen nu. Administratie doen is toch helemaal niet leuk? Ik hoor zelf bij de minderheid aan mensen die het wél leuk vind. Ook in mijn werk ben ik financial, immers. Maar ik herken het wel als mensen aangeven het niet leuk te vinden. Dat geeft niet, want je kunt het zo eenvoudig of tijdrovend maken als je zelf wilt. Maar als je het effect ziet, de rust en het inzicht die je terugkrijgt voor die (in mijn geval) minder dan 5 minuten per week, dan slaat dat gevoel meestal om. Het is nuttig tegen minimale inspanning, het heeft een positieve ‘prijs/pret verhouding’.

Het bijhouden van mijn administratie is voor mij de hoeksteen van mijn financiële leven. Een paar minuten per week: downloaden van mijn banktransacties en importeren in mijn administratiespreadsheet. In mijn situatie verder het aangeleerde gedrag om zoveel mogelijk transacties met de bankpas te betalen, want dan komen ze automatisch binnen (en dat scheelt weer tijd). Eens in de paar weken / maanden iets dieper kijken naar de standaardoverzichten in mijn administratie. Lig ik op koers, gebeuren er gekke dingen? Bij grote uitgaven even vooruitdenken: past het in mijn liquiditeit of moet ik er mijn buffer voor aanspreken? Het zijn allemaal dingen die me rust geven. Die zorgen dat ik me geen zorgen hoef te maken over geld. En laat dat nou net een van de grootste stressfactoren zijn voor de meeste mensen. Hoe fijn is het als je daar geen last van hebt?

En goed, ik overdrijf misschien een beetje met alle statistiekjes die ik bijhoud en de uren die ik besteed aan het doorontwikkelen van mijn spreadsheets. Maar zo ingewikkeld hoef je het dus helemaal niet te maken. Al zet je maar één keer per jaar op een rijtje wat je maandelijkse inkomsten en vaste uitgaven zijn: huur/hypotheek, verzekering, gas / water / licht / internet, mobiele telefoon en andere abonnementen, zodat je weet wat je maandelijks ‘vrij’ te besteden hebt. Elk stukje inzicht helpt.

En er zijn legio manieren om dat te doen. In een schriftje op papier, in een spreadsheet (bijvoorbeeld de mijne), of in een al dan niet gratis softwarepakket zoals GnuCash of WinBank. De meeste grote banken bieden tegenwoordig in hun internetbankieren opties om je inkomsten en uitgaven te categoriseren, bijvoorbeeld bij de Rabobank en ABN AMRO. Het hoeft je dus echt niet veel tijd te kosten om je administratie bij te houden en inzicht te krijgen in jouw persoonlijke financiën.

Het blijft voor mij één van de beste beslissingen die ik ooit genomen heb, om mijn administratie bij te gaan houden. In het begin deed ik het maar eens per kwartaal. Maar het gaf al zoveel inzicht. Financieel zou ik niet staan waar ik nu sta zonder die administratie. Dat gevoel gun ik iedereen. Eén nadeel: je zult het zelf moeten doen! Maar dan krijg je er ook heel veel voor terug. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ik ooit stop met het bijhouden!

Houd jij jouw administratie al bij?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Bart

  Ik heb jarenlang alles geïmporteerd in een applicatie genaamd YNAB (You Need a Budget). Echter heb ik dat nu, sinds er kinderen zijn, al bijna 3 jaar niet meer gedaan. Zo’n achterstand weerhoud me er toch van om weer aan de slag te gaan. Het gevoel die afgelopen 3 jaar ook ‘in te kloppen’ om een volledig overzicht te krijgen.

 2. Audrey

  Ik hou mijn administratie sinds dit jaar bij en ook ik heb er een hobby bij 😉 Ik vind het echt heerlijk en kijk ook uit naar het einde van de maand, zodat ik de boel weer kan bijwerken.

 3. Nicole Orriëns

  Mwah, redelijk. Het kan beter, maar het is niet iets wat mij van nature goed afgaat. Ik moet dat echt wel afdwingen en forceren.

 4. TheMoneyMindset

  Zelf ben ik ook gek op excelsheets, tabellen, statistieken. Eigenlijk alles wat met cijfertjes te maken heeft. Mijn administratie is dan ook vrij uitgebreid (maar het bijhouden kost slechts enkele minuten per week.)

 5. MMimi

  Ja al sinds ik kleedgeld kreeg: ik moest een adminstratie bijhouden van minn moeder. Dat doe ik nu een tientallen jaren later nog steeds. En net als jij, met veel plezier! Maar wel minder excel-lent?

 6. Ton Vermond

  Meten is weten en dat geld zeker ook voor je geldzaken. Zelf gebruik ik het gratis programma “het huishoudboekje”wat een fijn programma is om je administratie keurig bij te houden. De meeste mensen onderschatten het belang van een goed overzicht van hun financiên.

 7. Ik ben dus niet zo’n fan, maar vind het overzicht wel heel prettig. En dat houd ik mijzelf dan ook maar voor. Gebruik een simpel Excelletje, bij mijn bank kan het inderdaad ook gemakkelijk, maar ik vind dat inloggen daar zo irritant.

 8. ria

  Ik vind het prettig de administratie bij te houden, het geeft mij rust. Mijn partner krijg ik niet zo ver, maar dat geeft niet hij heeft zijn eigen betalingen en zijn eigen manieren. Maar ik heb geen last van een onverwachtse rekening, terwijl ik bij hem de bloeddruk weleens omhoog zie gaan…….Het leukste vind ik wat heeft het gebracht en dat is dat ik steeds meer overzicht heb, maar ook steeds meer spaar. Sparen is gewoon een post geworden en als normaal, sparen is ook voor mij minimaal 33 procent van het inkomen, maar soms wel tot 60 procent. Ik ben hier meer dan tevreden mee. Naast het vele sparen heeft dit ook geleidt tot minder hypotheek, investeren in zonnepanelen ed. met andere woorden de vaste lasten zijn duidelijk heel laag geworden ook zo prettig. Ook het terugkijken in mijn administratie ervaar ik als prettig. Dus administratie bijhouden heerlijk.

Reacties zijn gesloten.