Het laatste peertje

 • Berichtcategorie:Wonen

Na 16 maanden is het eindelijk zover. Het laatste kale peertje is verdwenen uit ons huis. En dat was niet zomaar een peertje. Het hing niet in een logeerkamer of in een bergruimte. Het hing in de woonkamer, boven (of eigenlijk schuin naast) de eettafel.

Ik zag het niet eens meer. Iets met man-zijn, een bril op -8, en hoge plafonds waardoor het buiten mijn gezichtsveld viel. Alleen als we licht nodig hadden boven de eettafel, en ik de knop omzette, dacht ik nog wel eens “oh ja, dat laatste peertje”. Maar ja, dat was altijd maar even. Daarna was het weer weg.

Vriendin daarentegen ergerde zich mateloos. Zij was het dan ook die me regelmatig aanspoorde om mee te kijken naar eettafellampen. Dat doen we vooral online. Want van meubelwinkels en meubelboulevards krijgen we pukkeltjes op vervelende plekken. Maar die zoektocht viel nog niet mee. Het was best moeilijk, iets vinden dat past bij de inrichting, om kan gaan met een aansluitpunt 75 centimeter verderop zonder dat er lullige kabelgootjes nodig zijn, en geen vermogen kost. In het verleden gaf ik rustig € 1.250 uit voor een lamp. Maar dat was vroeger, in een vorig leven. Dat zou ik nu nooit meer doen.

Eén keer dachten we dat we ‘m gevonden hadden. Online. Dus wij bestellen. Nadat de levering 3 keer was uitgesteld, en we 2 maanden moesten wachten, kwam de felbegeerde lamp dan eindelijk. Om na een half uur weer terug de doos in te gaan, en retour naar de webwinkel. Het was ‘m toch echt niet. En wij gingen weer verder zoeken.

Een paar weken later kwam ‘ie toch ineens op ons pad. Dé lamp. Z’n eigen ophangpunt, en een apart aansluitpunt voor de elektra. Die dus makkelijk een eindje verderop kan zitten. Heerlijk minimalistisch ontwerp. Dus weer besteld. Nu kwam ‘ie sneller. En dit was ‘m.

En: Vriendin is een klusheld! Zij is absoluut beter in dit soort klussen dan Geldnerd. Dus een paar dagen later, met een aantal zorgvuldige nadenkmomenten, heeft zij de lamp opgehangen. Het laatste peertje is verdwenen uit Geldnerd HQ. Nu de tuin nog…

Heb jij nog kale peertjes hangen?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Team CF

  Kijk opa Geldnerd eens groen zijn! Vervangen met LED?
  Hier geen peertjes meer, wel nog wat oud hallogeen. Daar moet dus ook nog wat aan gedaan worden, aangezien deze nog redelijk veel stroom trekken.
  Na de vakantie ga ik daar nog wel eens over nadenken 🙂

  1. Geldnerd

   Ja, oud halogeen hebben wij ook nog wat. Maar de LED-varianten passen vooralsnog niet in de fittingen (inbouwspots) omdat ze een andere bolling hebben. Daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden. Ben wel op zoek, want er zitten er wel 25-30 verspreid door het huis.

 2. Pics or it didn’t happen! 🙂
  Ik denk niet dat ik ooit in een huis heb gewoond waar geen kaal peertje hing…. dus diep ontzag voor deze prestatie!

 3. dertigermetkids

  haha herkenbaar! hier hing heel lang nog een peertje bij t toilet! maar kwam een simpele lamp tegen bij de trekpleister, een plafoniere. prima! van die uitstelklusjes idd 😉
  voor t huis hebben we tijdens t klussen gelijk na de koop al nieuwe lampen gekocht! we slaagden snel! voor ons erg duur bij rietveld, maar past bij het interieur en zeker geen 1250 euro (alles bij elkaar 5/600 ? (valt onder de totale kosten van t klussen/spuleln kopen dus weet t niet meer hoor na 2 jr) en nog steeds erg blij met de lampen! voor t eerst dat we echt voor mooi gingen ipv simpel ikea/goedkoop 😉

 4. Truus

  Yes! In mijn oude huis heeft 14 jaar een peertje gehangen en toen we gingen samenwonen zei mijn man dat dat absoluut niet ging gebeuren…. we zijn nu 7 jaar verder en hebben nog 1 peertje, in de woonkamer ?

 5. niettot71

  Kijk, jullie leven nu dus ook volledig in 2018 🙂
  Hier net even gekeken. We hebben een aantal lampjes waarvan ik twijfelde, maar deze verbruiken 3Watt. Dus zeker geen traditioneel peertje.
  Qua armaturen hebben wij 2 jaar geleden een stapeltje ‘industrieel’ uitziende modellen gekocht. Deze waren €7 bij de Action. Hartstikke mooi voor op de overloop en de WC’s. In de huiskamer hangen en staan wel wat duurdere, maar bij elkaar zijn deze nog geen €500.

 6. Ontsladebaas

  Ik heb ook nog heel lang een peertje gehad, in de gang op zo’n punt waar je niet echt een mooie lamp nodig hebt (lees waar ODB geen geld wil uitgeven). Dat heeft een jaar geduurd maar toen is er ook een fatsoenlijke lamp gekomen. Net zoals jij stoorde ik me er niet zo aan, maar Vriendin vond het toch niet helemaal meer de bedoeling.

Reageren is niet mogelijk.