Grote gemene huizenkopers?

 • Berichtcategorie:Beleggen / Wonen

Tijdens een van de meet-ups hebben we er wel eens over gespeculeerd. Hoe groot is ‘onze beweging’ nou eigenlijk? Geen idee eigenlijk. Maar soms lees je berichten die wel een idee geven.

Zo las ik onlangs dat landelijk bij 5,8% van de woningverkopen de kopende partij een kleine belegger is, die het huis daarna gaat verhuren. In 2017 zijn er ruim 225.000 woningen verkocht, dus dat zou betekenen dat er ruim 13.000 woningen aan kleine beleggers verkocht zijn.

In grote steden ligt dit percentage al boven de 10%. En dat beginnen sommige politici een probleem te vinden, omdat het ten koste gaat van starters op de woningmarkt, en mensen met een middeninkomen. In één stad komt deze stijging overigens grotendeels voor rekening van de vastgoedstrategie van DivNomics, denk ik… 😉

Even afwachten dus zo net na de gemeenteraadsverkiezingen. Maar je hebt best kans dat sommige gemeenten zullen gaan proberen om maatregelen te nemen. Zelfs de Tweede Kamer denkt, samen met de minister van Binnenlandse Zaken, na over maatregelen. Ik beleg zelf niet in vastgoed, heb er ook geen plannen voor. Maar het vinden van geschikte beleggingsobjecten zou wel eens nog lastiger kunnen worden, en het beheer van de panden zal er vast ook niet goedkoper van worden.

Beleg jij in vastgoed?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Wij beleggen vooralsnog alleen in het vastgoed waar we zelf in wonen… En dat zit nog niet eens vast! (lees: zit nu op een boot vanuit Zweden) 🙂

 2. Team CF

  “De minister wijst erop dat niet iedere investeerder een huisjesmelker is en dat er ook particuliere beleggers zijn die nette verhuurders zijn.” Nou, denk dat je ons en Divnomics daar best onder mag scharen! Er zitten natuurlijk altijd een paar rotte appels tussen, maar vraag me af hoeveel er daarvan echt een “FIRE” achtergrond hebben, lees: ook bewust van meer dan alleen de drang naar meer geld.

  1. Geldnerd

   Ik weet wel zeker dat ik jullie onder de nette verhuurders mag scharen. Het zou jammer zijn als de goeden weer eens onder de slechten moeten lijden…

 3. Net zoals Joost inderdaad alleen het vastgoed waar we zelf in wonen.

  Wel grappig dat de politici weer met symptoombestrijding bezig zijn. De reden dat er zoveel huizen worden opgekocht is de jacht naar rendement. En die jacht naar rendement wat is daar de oorzaak van? Volgens mij toch grotendeels het economisch beleid van de Europese centrale bank.

  Dat de starters en middeninkomens geen huizen meer kunnen huren vind ik ook zo inhoudsloze kreet. Waarom is een stukje landbouw grond tussen de 4 en 10 euro per vierkante meter, maar zodra het een bestemming bouwgrond heeft gekregen een factor 20 tot 100 hoger? Bestemmingsplan en grondspeculatie om de begroting rond te krijgen. Ook hier zullen politici de hand in eigen boezem dienen te steken.

  Oké, ik zal vanaf nu weer proberen gezellig te zijn 😉

 4. Ontsladebaas

  Ik zou graag in vastgoed beleggen maar heb tot op heden nog geen goed pand gevonden. Behalve mijn eigen appartement natuurlijk, wat ik wel eens aan zou kunnen houden als ik een volgende woning koop.

 5. Divnomics

  We moeten wel flink ons best doen willen we zo’n impact hebben 😉
  Verder eens met Team CF, er loopt veel verschillend volk rond. Zo ontmoeten we regelmatig mensen die ook financiële onafhankelijkheid nastreven binnen vastgoed.

  Overigens zijn geluiden over problemen in de huizenmarkt van alle tijden, zeker als die markt omhoog gaat. Laatst nog een belastingadviseur horen spreken op een netwerk-event, waarbij hij een 4e box (vastgoedbox) noemde als mogelijke oplossing vanuit de politiek om huurinkomsten te belasten. Onderliggende problematiek wordt nauwelijks opgelost, vergelijkbaar met wat Chris hier ook al noemt.

  Al met al, interessant markt om in te investeren!

Reageren is niet mogelijk.