Goed verzekerd?

Wij Nederlanders schijnen vaak oververzekerd te zijn. Dat is ook niet zo heel gek. Want wie leest er nu al die pagina’s met kleine lettertjes die bekend staan als ‘Polisvoorwaarden’? Tegelijk zijn we erg risicomijdend. Dus hup, doe er nog maar een verzekering bij! Uiteraard vinden de verzekeraars dat wij juist onderverzekerd zijn, maar daar vermoed ik (cynisch als ik ben) toch wel een beetje eigenbelang.

Bij ConsuminderSingle las ik onlangs een blogje over haar verzekeringen. Naar aanleiding daarvan heb ik ook weer eens nagedacht over mijn eigen verzekeringen. Mijn eigen verzekeringspakket is vrij overzichtelijk:

 1. Via de collectiviteit van mijn werkgever heb ik een Zorgverzekering met het maximaal mogelijke eigen risico (€ 885). Ik voel me gezond, verwacht dit jaar weinig zorgkosten, en heb voldoende reserves om dat eigen risico te dragen. Mocht er echt iets gebeuren, dan pas ik dat eigen risico volgend jaar wel weer aan.
 2. De Opstalverzekering loopt via onze Vereniging van Eigenaren (VVE) . Dat is dus onderdeel van de maandelijkse servicekosten voor de VVE.
 3. De Inboedelverzekering heb ik samen met Vriendin. Wij houden onze financiën zoveel mogelijk gescheiden, dus dit (en de hypotheek en de gezamenlijke huishoudrekening) zijn de enige financiële dingen die we samen doen.
 4. Ik heb zelf nog een pakketpolisje lopen met drie onderdelen:
  1. Rechtsbijstand (categorieën verkeer, wonen en werk & inkomen)
  2. Aansprakelijkheidsverzekering
  3. Permanente Reisverzekering. Die is wellicht overbodig, maar Geldnerd is nogal vergeetachtig en wil wel verzekerd op reis. In mijn pakketpolis kost deze € 3,28 per maand.

Een Uitvaartverzekering vind ik overbodig, we hebben meer dan voldoende spaargeld waar dat uit betaald kan worden.

We hebben een eigen huis met hypotheek, maar een Overlijdensrisicoverzekering hebben we niet. Vriendin en ik hebben elkaar aangemeld voor Nabestaandenpensioen bij ons pensioenfonds. Als een van ons komt te overlijden dan is de jaarlijkse uitkering voor de ander ruimschoots genoeg om de hypotheek en andere lasten van het huis te betalen. Daarmee is dat risico wat ons betreft voldoende afgedekt. En onze hypotheekverstrekker was het daar gelukkig mee eens. Gelukkig voor hem, want anders hadden we een andere hypotheekverstrekker genomen…

Vorig jaar heb ik al eens uitgebreid geschreven over een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Inmiddels heb ik er een aantal vergeleken, maar nog geen verzekering gevonden waar de beperkingen wat mij betreft opwegen tegen de premie. Dat is dus nog wel een openstaande actie.

Tsja, en dan al die andere verzekeringen. Voor mobiele telefoons, voor de hond, noem het maar op. Daar doen we hier in Huize Geldnerd niet aan. Ik vind dat je je alleen moet verzekeren voor dingen die wettelijk verplicht zijn (maar ik ben groot fan van een minimaal aantal wettelijke verplichtingen), en voor financiële risico’s die je zelf niet kunt of wilt dragen. En dat is in mijn eigen verzekeringspakket aardig gelukt, denk ik.

Hoe ben jij verzekerd?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Team CF

  Zitten aardig op dezelfde lijn qua verzekeringen:
  Zorgverzekering met €885 Eigen risico
  Opstal en inboedel verzekeringen (opstal natuurlijk ook voor het vastgoed)
  WA verzekering
  WA casco auto verzekering (deze was net heel handig aangezien we de voorruit moesten laten vervangen door steenslag).
  Zijn nu aan het kijken naar een rechtsbijstandsverzekering, ook ivm ons vastgoed. Onderzoek loopt nog.
  Geen doorlopende reisverzekering, maar die komt waarschijnlijk wel ivm plannen vor 2018 (9 weken touren door zuid Europa)

 2. Wouter

  WA verzekering is alleen voor mensen die een auto bezitten.
  Je bedoeld de aansprakelijkheidsverzekering particulieren : AVP. Moet niet, is wel erg verstandig, maar niets wettelijks aan.

  Daarbij is de bank de hypotheeknemer en geef jij het hypotheek op je huis aan de bank. De hypotheekverstrekker ben je daarmee dus zelf. En als je het al niet met jezelf eens kunt zijn 😉

 3. Ineke

  Ook zo minimaal mogelijk.
  – De goedkoopste ziektekostenverzekering met het hoogste eigen risico. Zelfs met een beperking op zorginstellingen maar dat vind ik niet erg.
  – All risk voor de auto want pas twee jaar oud, over een paar jaar naar alleen WA.
  – Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit is volgens de verzekering waar het meest op verdiend wordt….
  – Over de inboedelverzekering heb ik vorig jaar getwijfeld want al mijn spullen zijn al afgeschreven denk ik. Maar goed als er iets opdoet krijg je wellicht toch iets vergoed en wellicht moet je zelfs ergens anders onderdak. Voor die krap 10 euro per maand heb ik het toch maar door laten lopen.
  – Opstalverzekering via de verzekering van huiseigenaren.
  Verder geen fratsen want ik kan het eigen risico wel dragen en voor de katten heb ik een spaarpot.

Reacties zijn gesloten.