Geldnerd neemt een persoonlijke lening

Het gaat economisch weer prima in ons landje, naar het schijnt. Dus zie je ook overal weer reclame voor lenen en achteraf betalen. Want je moet meedoen, toch? Ook als jouw inkomen niet groeit, wil je toch die grotere televisie, die nieuwe auto, dat grotere huis, die caravan, en die boot. Net als de buren. Of liever nog: groter, mooier en duurder dan de buren. De afgelopen jaren daalde het consumptief krediet in Nederland, maar er zijn signalen dat er in 2018 een omslag plaatsvindt. Er worden in absolute aantallen weer meer consumptieve leningen verstrekt, en ook de daling van het totale bedrag aan uitstaande leningen is tot stilstand gekomen (zo lees ik in de statistieken van De Nederlandsche Bank).

Ook Geldnerd heeft ooit, heel lang geleden, geld geleend. Dat heb ik toen gebruikt voor de aanschaf van een tweedehands auto. We praten dan over 1996, dus héééél lang geleden. Ik was toen net een jaartje afgestudeerd en aan het werk. Daar had ik die auto ook voor nodig, ik reed in die tijd ongeveer 50.000 kilometer per jaar. Dat werd steeds lastiger met mijn (minder betrouwbare) oude auto. Tegelijkertijd aarzelde ik of ik nog lang in mijn toenmalige baan zou blijven, en of ik niet moest verhuizen voor een andere baan. Op zich had ik wel genoeg spaargeld voor de aanschaf van die auto, maar ik wilde financiële ruimte houden om eventueel te kunnen verhuizen.

Dus toog ik naar ‘de bank’. De bank waar ik toendertijd al mijn financiële zaken deed: betalen, sparen, beleggen, verzekeren. En ik vroeg om een persoonlijke lening, een ‘pee-elletje’ zoals dat heet in het jargon. In mijn herinnering ging het om iets van 12.500 gulden. Ik had een vaste arbeidsovereenkomst en een aardig inkomen en geen verdere leningen, dus die kreeg ik. De paperassen uit die tijd heb ik helaas niet meer, en het was ook in het pré ‘Geldnerd-scant-alles’ tijdperk, ik had destijds zelfs nog geen computer thuis, dus ik kan niet meer nakijken wat dat mij kostte, en wat de aflossingstermijn was.

Wat ik nog wel weet, is dat ik de lening na ongeveer een jaar versneld heb afbetaald. Het voelde toch niet goed om elke maand een behoorlijk bedrag aan rente en aflossing te betalen, terwijl ik het geld ervoor ook op een spaarrekening had staan. Dus helemaal financieel onbewust was ik toen ook niet, ik besefte dat de rente op de persoonlijke lening hoger was dan de rente die ik ontving op mijn spaarrekening. En sindsdien heb ik nooit meer geld geleend, anders dan voor een hypotheek. En ik zal het ook nooit meer doen.

Heb jij wel eens geleend voor een auto of ander consumptie-artikel?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Pfff, ik dacht even dat je een tweede hypotheek had genomen om bitcoins te kopen en een grote private lease bak had uitgezocht waar je wel zevenduizend km per jaar mee mag rijden zonder bijbetalen.

  Behalve de hypotheek heb ik rond mijn 20e één keer van mijn vader geld geleend voor de aanschaf van een hifi installatie. Ik had al een bijbaantje en heb deze rentevrij in een half jaar afgelost. Ik vond het een goede investering. De speakers heb ik 5 jaar geleden op marktplaats verkocht. De rest van de installatie ma 25 jaar nog steeds in gebruik. Ouderwetsche Japanse degelijkheid.

  1. Geldnerd

   Er zit een clickbait-elementje in de blogtitel, ja… ?

   1. mariimma

    Ja een heel klein clickbait-elementje inderdaad….

    Ik heb ook ooit een lening voor een auto afgesloten. Dat was bij de dealer, niet bij een bank. Ik ben blij dat ik niet weet wat me dat aan rente gekost heeft. In die zin is “wat niet wat wat niet deert” soms een prima uitgangspunt, zeker wanneer het achteraf is en je dat soort dingen niet meer doet.

 2. Mr FOB

  Ik heb ook gebaiten. En nee, ik heb nooit een persoonlijke lening gehad.

 3. Ik heb mijn huidige auto met een financial lease-constructie gekocht. Dat kwam toen even goed uit, deels om inderdaad wat cash te houden en deels omdat de auto dan nog eigendom was van de leasemaatschappij en gegarandeerd buiten een eventuele boedelscheiding zou blijven (dat zou ‘ie volgens mij sowieso doen, maar ik wilde geen enkel risico lopen). Die lease zou 5 jaar lopen en daarna moest ik volgens mij in één keer nog een bedrag van 4000 euro betalen (of wat nieuws kopen natuurlijk). Uiteindelijk heb ik ‘m ook na een jaar of twee héél versneld afgelost. Was blij dat ik er vanaf was!

 4. Het rijke wijf

  Jaaa vroeger had ik een dk tje. Doorlopend krediet. Van 15.000 gulden. Zo lang ga ik al mee 🙂 Was voor van alles. Daarnaast nog ‘giro kwartaal krediet’ op 3 rekeningen. Alles kon. *kucht

 5. Pasja

  Ja ik ook voor een splinternieuwe Ka, de 1e versie, ik was toen helemaal verliefd op dat autootje…in 3 jaar versneld afbetaald.
  Heb hem ook 13 jaar gehad en daarna doorgeschoven naar onze meiden. Met 16 jaar is ie dit jaar naar de sloop gegaan….
  Dus Kaatje is het (plezier) wel waard geweest:)
  Daarna eens voor een 4e hands campertje die met winst verkocht is..maar die lening zat mij echt niet lekker weet ik nog.

 6. Geld is tijd

  Een veelbelovende titel die in het artikel niet wordt waargemaakt en waar geldnerd een hekel aan heeft, hoe heet zoiets ook alweer?

  1. Geldnerd

   Oplichterij? ?

   1. Pasja

    Haha:)

 7. Niet Tot 71

  Wij hebben ook een PL gehad. De hoogte was 18.000 Euro. Het was voor de aankoop van onze woning. De hypotheek dekte niet alle kosten helaas. De hypotheekadviseur had gefaald. We betaalden volgens mij ongeveer 4-5% bruto rente.
  Uiteindelijk hebben we maar 14k opgenomen en de hele lening in 18 maanden afgelost. Doordat we ook over deze lening hypotheekrente aftrek mochten rekenen heeft het ons ongeveer €400 gekost aan rente. Dat valt dus nog best wel te overzien.

  Wel super tof om te zien hoe snel zoiets ook weer afgelost kan worden. Dit had ik van te voren nooit kunnen dromen. Ik zag echt gebeuren dat we er 10 jaar aan vast zaten.

 8. HereIsTom

  Ik dacht al bij de titel, wat krijgen we nu!?
  Maar op de hypotheek na heb ik nooit een lening gehad en dat houden we ook zo 😉

 9. Bouk

  Ik niet, mijn vriend wel. Deze betalen we nu versneld af, ik wil er vanaf, hij hoopt dat zijn ex ooit nog gaat betalen…ik help hem uit die droom. Ja, onze verdiende centen gaan erheen, wel zuur maar he, als die is afgelost hebben we het elke maand weer een x bedrag ruimer ( wat we blijven sparen voor leuke dingen ).

 10. Marana

  Consumptie-artikel… valt daar het afkopen van je ex bij de scheiding ook onder? Mijn ouders leenden me dat geld graag, aflossingsvrij. Tegen een rente die ze bij de bank niet krijgen, dus ze blijven erop hameren dat ik niet hoef af te lossen. Sorry pa en ma, ga ik toch echt wel doen. Die 3% betaal ik liever niet als het niet nodig is 😛 Bovendien krijg ik geen hypotheek als er nog een ton openstaat, ook al is het aflossingsvrij.
  (‘Ja, ok, los dan maar af, maar als je straks een huis koopt kom je het direct na afsluiten van je hypotheek maar weer lenen bij ons hoor! Zorg voor goede aflosvoorwaarden bij je hypotheek!’)

Reacties zijn gesloten.