Geld uitlenen aan België

 • Berichtcategorie:Beleggen

Eerder vanavond zag Geldnerd op het NOS Journaal een item over de Belgische Staatsbon. De Belgische overheid hoopt hiermee de lokale banken te dwingen om de rente op spaarrekeningen te verhogen, door zelf een soort spaardeposito voor particulieren aan te bieden tegen 2,81% rente. Fors hoger dan de meeste lokale banken.

Die Staatsbon is een feitelijk gewoon een staatsobligatie. Je leent je geld uit aan de Belgische staat. Geen depositogarantiestelsel. Wel de zekerheid van de creditrating van België (met AA loop je daar weinig risico). De Staatsbon is ook voor kleine bedragen beschikbaar, je schrijft in op veelvouden van € 100. En de looptijd is 1 jaar. Ik vind het best een slimme kruising tussen een staatsobligatie en een deposito van 1 jaar. En ik hoop eigenlijk dat ze die banken daarmee een bloedneus slaan. Er was al voor behoorlijk wat geld ingetekend.

En het lijkt erop dat je ook vanuit Nederland gewoon in kunt tekenen, bijvoorbeeld op de website van het Belgische Federaal Agentschap van de Schuld. Klinkt best aantrekkelijk toch, 2,81% rente? En de Belgische overheid leent op deze manier ook nog eens goedkoper dan wanneer ze zelf een ‘echte’ staatsobligatie uit zouden geven.

Zelf ga ik in elk geval niet inschrijven. Sparen is hier geen doel, ik heb er afgelopen week nog een (veelgelezen) blogje over geschreven. En 2,81% is voor Nederlandse begrippen ook weer niet zo heel veel, er zijn hier spaardeposito’s van één jaar te vinden met een hogere rente. En ik ben ook wel benieuwd hoe de Nederlandse Belastingdienst dit product ziet. Als spaardeposito, laag tarief in Box 3? Of toch als obligatie, hoog tarief in Box 3? Ik vrees dat laatste. En dan is 2,81% rendement ineens niet zo heel veel.

Maar het klinkt wel geinig, je geld uitlenen aan België. Toch?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Robbert

  Ik heb het idee dat het werkt.
  Iig is de spaarrente op mijn vrij opneembare spaarrekening in België (via raisin) net verhoogd naar 2,75%.
  En net wat je schrijft; die staatsbon is niet interessant voor mij omdat het een obligatie is en dus hier in belastingtechnisch niet interessant is.

 2. Richy

  Heb in het verleden mijn spaargeld bij Icesave gestald vanwege de hogere rente, dst liep niet goed af…

  1. Geldnerd

   Wel teruggekregen?

 3. Bas

  Beetje off-topic, maar heb jij ervaring met dividend trackers? Betaald of gratis. Misschien een leuk onderwerp voor een blog? 😊

  1. Geldnerd

   Ik heb twee dividend-ETFs in portefeuille. Zie ook deze blogpost.

   1. Bas

    Ik bedoel meer tools als Divvydiary. Maar kan me voorstellen dat het relevant voor je is met een beperkt aantal verschillende aandelen.

 4. Peter

  Geldnerd twijfelt niet over België.

Reageren is niet mogelijk.