Eeuwig rentenieren

Op RTLZ las ik recent een column van Hendrik Oude Nijhuis over Eeuwig Rentenieren. Dat heeft hij uiteraard niet zelf verzonnen, het concept is bekend geworden door Mr. Money Mustache (MMM), zie hier voor de samenvatting van zijn aanpak. Ook in Nederland zijn er allerlei volgelingen, bijvoorbeeld Mevrouw Money Wenkbrauw. En het ‘savings rate’ of bespaarpercentage wordt inmiddels door veel bloggers bijgehouden (onder andere Meneer & Mevrouw).

De aanpak van MMM is in mijn ogen vrij extreem. Tegelijkertijd vind ik het ook intrigerend. Zelf wil ik nog helemaal niet stoppen met werken, ik vind mijn werk gewoon erg leuk. Maar ook ik maak gebruik van het bespaarpercentage, als maatstaf voor financieel succes. Ik haalde 42,2% in 2015. Voor 2016 heb ik maar even geen doelstelling vastgelegd. Door de verhuizing terug naar Nederland en alle bijbehorende kosten en onzekerheden heb ik nog geen idee hoe het plaatje er voor dit jaar uit gaat zien. Voor dit jaar is het doel ‘landen’ in Nederland en op de nieuwe werkplek, met Vriendin en Hondje een leuk huisje vinden en inrichten. Dat gaat nog best tijd en geld kosten. Al weet ik zeker dat we dat bewust gaan doen, en geen geld over de balk gaan smijten. Dat, en onze goed gevulde buffer, geeft rust.

Eeuwig rentenieren, ik zou er onrustig van worden. Maar wie weet denk ik daar over een paar jaar heel anders over.

Zou jij eeuwig willen rentenieren?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. amber tree

  Eeuwig rentenieren op een strand met een cocktail is niet mijn plan. Wel genoeg Financiële middelen met als optie eeuwig rentenieren.
  Hoe leuk zou het zijn als je meer inkomsten uit je beleggingen haalt dan je jaarlijkse kosten. Werken wordt dan optioneel, je doet het omdat je het graag doet. Staat het je niet dan dan kan je gewoon weg gaan. Of net even extra hard doorwerken omdat je weet dat je daarna 6 maand kan gaan reizen.

  Dat is mijn plan. Hopelijk zijn we daar in 2029

 2. Meneer en Mevrouw

  Thnx voor de link! De link naar scheefhuren ontbreekt nog trouwens 😉

  Het probleem is dat men over het algemeen bij rentenieren denkt aan niets doen, achter de geraniums zitten etc. Het gaat er echter om dat je niet meer hoeft te werken, niet dat je niet meer werkt! It’s not about money, it’s about freedom!

 3. Hypotheekweg

  Ja dat lijkt me wel wat hoor, dat eeuwig rentenieren. En dat hoeft wat mij betreft ook helemaal niet te betekenen dat ik dan niets meer doe. Maar je doet het dan niet meer omdat het noodzakelijk is, maar omdat je het wilt, het voldoening geeft etc.

 4. Katrien

  Ja, daar zou ik meteen voor tekenen. Er kan dan veel, maar de essentie is dat er niets moet. Dat is ook de reden dat ik graag nu al op pensioen zou gaan. Niet omdat ik mijn werk niet graag doe, maar omdat ik niet graag afhankelijk ben van anderen. Nu ben ik dat heel erg.

Reageren is niet mogelijk.