Omgekeerd scheefhuren

Traditioneel wordt ‘scheefhuren’ gedefinieerd als het huren van een huis, met name een sociale huurwoning,  waarvan de huur te laag is in verhouding tot het inkomen. Het omgekeerde komt echter ook voor. Deze week las ik diverse berichten over ‘omgekeerd scheefhuren‘. Oftewel: een woning huren die eigenlijk te duur is voor je inkomen.

Ik moest er deze week aan denken omdat de huisvestingssituatie van Geldnerd en Vriendin erg verandert. Het huis in het Verre Warme Land (VWL) is opgezegd, eind april komt de verhuizer en gaat alles (behalve wat we hier verkopen) in een container om naar Nederland verscheept te worden.

Vriendin moet nog een paar maanden in VWL blijven om haar werk af te ronden en over te dragen. Voor haar hebben we een gemeubileerd appartement gehuurd. Een mooi modern complex met een zwembad, schoonmakers, en alle voorzieningen. Veilig, dat is hier ook belangrijk. Dat kost 1.800 Amerikaanse dollars per maand, tegen de huidige koers is dat ongeveer € 1.600. Inclusief TV en internet, maar zonder gas, water en elektra.

Ondertussen ben ik afgelopen week een aantal dagen in Nederland geweest. Ik loop al een week rond met jetlag, eerst van VWL naar Nederland en nu weer terug…. Extraplusveel honger, vroeg naar bed en om 04.00 uur ’s ochtends klaarwakker. Dat is een aspect van het expat bestaan dat ik echt niet zal missen. In Nederland heb ik ook een appartement gehuurd. Ook gemeubileerd, want wanneer onze eigen inboedel aankomt durft niemand te voorspellen. Schattingen lopen uiteen van 1 maand tot 4 maanden na verschepen.

Prachtig appartement. Hartje stad (ik laat even in het midden welke stad, maar het is een van de 4 ‘grote steden’). Loopafstand van station en van fijne plekjes om Hondje uit te laten. Want ja, die komt ook mee. Hondje is familie. Kost dus, inclusief gas, water, elektra, TV en internet, ook € 1.600 per maand.

Pats, boem. Woonlasten voor de komende periode zijn € 3.200 per maand. Nog exclusief gas, water en elektra in VWL. Nou verdienen Geldnerd en Vriendin best aardig, maar dit is ook voor ons veel geld. Gelukkig is het niet zo erg als het lijkt. De huisvesting in VWL wordt vrijwel helemaal betaald door de werkgever van Vriendin. En vanaf het moment dat Vriendin ook weer in Nederland is worden de Nederlandse lasten gedeelde lasten. Dan is € 1.600 nog steeds veel geld, maar ja. Voor dit soort omstandigheden is de Buffer bedoeld.  Zodra Vriendin én inboedel in Nederland zijn gaan we op zoek naar een permanent stekje. Liefst willen we iets kopen, als we tegen het juiste droomhuis aanlopen. En aan een hypotheek. Iets wat Geldnerd al wel jarenlang heeft gehad, maar Vriendin nog nooit. Spannend dus.

Hoe zit het met jouw woonlasten?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Chris

  Hoi Geldnerd,

  Gelukkig heb je op tijd een woning kunnen vinden! Pittige woonlasten, maar niet ongebruikelijk in dat deel van de stad. Daarom hebben mijn vrouw en ik juist voor een gemeente ten oosten van deze stad gekozen.

  Onze woonlasten: €1013,- bruto hypotheek per maand en €42,- overlijdensrisico verzekering. Ten opzichte van jouw locatie is mijn vrouw wel bijna €8,- per werkdag aan reiskosten kwijt omdat zij in het centrum van de stad werkt. Moet je er eigenlijk bij optellen. Bijkomende kosten: utilities €130,- per maand en onderhoud gemiddeld €60,- per maand. Voor deze €1400,- per maand hebben we een 140m2 tussenwoning (2006) met een waarde van ongeveer €250k.

  Zoveel vierkant meters tegen deze kosten zal je in de stad niet snel terugvinden. Centraal wonen in het mooie deel van de stad met korte reistijd en alle voorzieningen op loopafstand heeft zijn prijs. De belangrijkste vraag blijft waar jullie je straks zullen gaan thuisvoelen?

 2. M.

  Ik woon, ook met hondje, in een flat in Amsterdam. Na landurig verblijf in de VS. De huurprijzen zijn niet te doen hier met een iets minder dan modaal salaris. Ik heb dus gekocht en ben elk jaar aan het extra aflossen. Daardoor is mijn hypotheek bedrag laag. Ik heb nu 270€ hypotheek en 170€ VVE. Hopelijk nog 5 jaar en dan afbetaald. Ik had wel eigen geld voor een gedeelte van de koopprijs. Dat had ik in de afgelopen 25 jaar bij elkaar gespaard. Ik werk in de gezondheidszorg. – M

 3. Meneer en Mevrouw

  Dat tikt aardig aan zo! Mag ook wel een mooi salaris tegenover staan. Onze netto hypotheeklasten(incl aflossing) zijn ongeveer 15% van ons netto maandinkomen excl vakantiegeld/eindejaarsuitkering. Als ik de aflossing wegstreep tegen kosten onderhoud, verzekeringen en belastingen zal het ongeveer op hetzelfde uitkomen. Als je bedenkt dat we in NL gemiddeld tussen de 25-40% van ons inkomen aan wonen uitgeven hebben wij een scheefgekochte woning..;)

 4. amber tree

  Hey Geldnerd, het zijn drukke dagen voor jullie!
  Tof dat alvast het dak boven het huis in orde is! Dat geeft toch wat rust. En de kostprijs…dat is een blip op de lange termijn.

  Zelf betalen wij in Belgie ongeveer 18 pct van ons regulier inkomen aan afbetaling. Daarmee zitten we onder het maximum dat de banken aanvaarden.

  succes nog met de jetlag en verhuis.

  1. Geldnerd

   Dankjewel!

Reageren is niet mogelijk.