De top 10 procent

20161124-occupyIedereen is wel bekend met ‘de 1%’. De allerrijksten, die alsmaar rijker worden. Welkom doelwit van het verzet tegen ‘de globalisering’, de bron van alle kwaad volgens veel kiezers in veel landen. Over het algemeen wordt dan verwezen naar de 1% rijksten van de Verenigde Staten. De Occupy Movement had dan ook ‘we are the 99%’ als slogan.

In mijn lijfblad ‘The Economist’ staat dit weekend een artikel over de wereldwijde verdeling van vermogen. Het was gebaseerd op het jaarlijkse Global Wealth Report van Credit Suisse. En het bevatte een paar interessante statistieken.

Als je vermogen hoger is dan US$ 2.222 (ongeveer € 2.105), hoor je bij de rijkste 50% van de wereldburgers. Bij een vermogen boven de US$ 71.560 (€ 67.800) hoor je al bij de rijkste 10%. En boven de US$ 744.400 (€ 705.000) mag je jezelf tot de rijkste 1% van de wereld rekenen. Daar werd ik wel even stil van. Dan besef je weer even hoe ongelijk de koek verdeeld is op deze wereld.

Bij de rijkste 1% hoor ik nog niet. Maar wel ruimschoots bij de rijkste 10%. Het hele artikel vind je hier.

Waar sta jij op de wereldwijde vermogensladder?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Geld is tijd

  Mijn huis staat onder water. MIjn vermogen is nog steeds veel negatiever dan dat van de gemiddelde somalier 😉

  1. Team CF

   Komt wel goed, jij hebt in ieder geval nog de kans om de gemiddelde somalier voorbij te gaan.

 2. Ik wist niet dat je al zo snel tot de rijkste 50% behoord. Ik behoor nog niet tot de rijkste 10%. Dat zal straks nog een stuk minder worden door mijn verhuizing, maar daartoe behoren moet denk ik ook niet het doel op zich zijn. Wel grappig om eens deze cijfers te zien en hoe krom de rijkdom is deze wereld verdeeld is.

 3. hypotheekweg

  Ligt eraan wat ik allemaal meereken. Als ik alleen kijk naar huis, hypotheek, spaargeld en belegd vermogen, dan zal ik ergens tussen de 15 en 20% uitkomen met ons gezamenlijke vermogen. Maar eigenlijk moet ik het dan door 2 delen natuurlijk.
  Denk wel dat we met ons gezamenlijke vermogen over een jaar in de top 10% kunnen eindigen…:)

 4. Team CF

  Zo, dat zijn inderdaad interessante cijfers. Volgens deze data zouden we nu ruim in die 10% behoren, en als we het voor elkaar krijgen om FO te worden zitten we zowaar in die 1%. Toch eigenlijk wel een enorme luxe positie als je het zo bekijkt.

 5. consuminderen

  Ik snap niet dat bij het Nibud de proef over spaargeld blijkt dat de gemiddelde nederlander van mijn leeftijdsgroep dan bij de meest vermogende 10% behoort. Ik schreef er ooit over en vroeg het aan het Nibud. Toch was het zo. Echt waar. Ze hadden de juiste gegevens. 😀

  1. Geld is tijd

   hoeveelheid spaargeld is niet hetzelfde als je vermogen. Met een huis onder water kan je vermogen negatief zijn, maar je spaarrekening positief

 6. Als ik mijn hypotheek buiten beschouwing laat (en dat doe ik maar even, aangezien mijn huis ook wat waard is), hoor ik bijna bij de top 10%. Toch leuk om te weten inderdaad.

  En wat je zegt, wat is het toch oneerlijk verdeeld op de wereld zeg!

 7. Nona

  Als ik alles bij elkaar tel (ook eigen huis dan he) en daar de hypotheek van aftrek, zitten wij bij de 1%. Wow! Ik voel me wel niet rijk hoor. En we hebben drie kinderen, dus we zijn met 5 en dan klopt dat plaatje toch ergens niet he? 😉 Maar we zijn wel goed op weg naar FIRE!

 8. Amber tree

  Tof, ook wij zijn bij de top 10 pct… op naar de top 1…! (sweet dream)

Reacties zijn gesloten.