Beter een slecht plan dan geen plan

Een zeer interessante blog recent bij Amber Tree (in het Engels, hier). Ik heb al vaker gemerkt dat we qua filosofie aardig op één lijn zitten.

Financiële planning, het is een uitdaging. Toen ik vijftien jaar geleden actief begon met het managen van mijn financiën, was dat ‘managen’ ook het enige wat ik deed. Kijken wat erin kwam en wat eruit ging. De eerste stap die ik maakte was naar een budget. Daarvoor deed ik al de nodige research. Wat gebruikte een gemiddeld Nederlands huishouden? Wat vinden we zelf belangrijk en wat niet? Dat leidde tot een serie besparende maatregelen, vooral op het terrein van abonnementen.

Financieel plannen deed ik nog niet, dat vond ik lastig. Langzaamaan ging ik wel wat scenario’s ontwikkelen, gewoon in Excel. Wat gebeurt er als ik de komende 10, 20, 30 jaar rendement X maak op mijn vermogen? Maar voor plannen heb je doelen nodig. En dat vond (vind) ik lastig. Ik heb ze allemaal verkend, hoor. Het boerderijtje in het buitenland, rond de wereld zeilen, 10 jaar eerder met pensioen. Maar uiteindelijk voelen ze (nog) niet als mijn doelen. Vooralsnog vind ik werken heerlijk en kan ik mij moeilijk voorstellen dat ik daarmee wil stoppen. Al zal dat vast wel een keer veranderen.

Uiteindelijk heeft het een aantal jaren geduurd voordat ik ‘mijn’ plan gevonden heb. Het bestaat uit twee delen.

Het eerste deel is een aanvulling op mijn pensioen. Vaste lezers weten dat ik niet erg optimistisch ben over wat mijn betaalde pensioenpremie uiteindelijk gaat opleveren. Dus ik ga uit van een jaarlijkse aanvulling van € 35.000 op mijn eigen pensioen, in elk geval totdat ik 100 word.

Daarnaast wil ik ruim voor mijn pensionering ook de beschikking hebben over een eenmalig bedrag van € 300.000 om een nader te bepalen grote droom te vervullen. Misschien toch die zeiltocht rond de wereld, of dat boerderijtje in een land met een beter klimaat dan in Nederland. Of misschien gebeurt dat allemaal niet en geef ik het uit aan reizen of geef ik het weg aan goede doelen. Dat weet ik nog niet.

Zoals Amber Tree ook aangeeft kan het maken van lange-termijn plannen best beangstigend zijn. Er zijn meer dingen die je niet weet, dan dingen die je wel weet. En omstandigheden kunnen veranderen. Dan moet je het aandurven en aankunnen om je plan overboord te zetten of aan te passen. Mijn planning heeft inmiddels een echtscheiding, een nieuwe relatie, en een periode van drie jaar in het buitenland doorstaan. Maar het is nu dan ook wel een ander plan dan 10 jaar geleden.

‘Life is what happens while you are busy making other plans’, en ‘if plan A fails, there are 25 other letters in the alphabet’. Het lijken van die dooddoeners, maar inmiddels heb ik er wel gevoel bij.

Hoe ziet jouw lange-termijn plan eruit?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Ellen

  Als financieel planner ben ik vaak bezig met de (financiële) toekomst van anderen. Maar mijn eigen toekomst.. daar ga ik vaak aan voorbij. Ik ben nu in het stadium dat mijn inkomsten en uitgaven goed in beeld zijn en op het punt beland om met budgetten te gaan werken. Wat ik wil in de toekomst is een groot vraagteken. Ook ik denk aan eerder stoppen. Mijn man is ook ouder en ik wil zeker niet meer werken als hij met pensioen gaat. Ik weet dat dit veel geld zal kosten. Dus tijd om actie te ondernemen is het nu zeker. Leuke blog heb je, ik heb nog niet veel van je gelezen, maar zal zeker verandering in komen.

 2. Hypotheekweg

  Tja wat is lange termijn? We willen in de komende 10 jaar de hypotheek helemaal aflossen. Dat maakt al behoorlijk onafhankelijk.
  En daarna heel snel genoeg vermogen opbouwen om eerder te kunnen stoppen met werken..

  1. Geldnerd

   10 jaar is best wel lange termijn…

 3. amber tree

  Hey geldnerd, bedankt voor je fijne opmerking…

  De grote lijnen van je plan zitten wel goed. Het is leuk dat je een grote droom voorziet en de geldsom om die te realizeren!

 4. Chris

  Regelmatig de discussie met mijn vrouw over over onze toekomst plannen. We zijn het eens over 2 zaken:
  (A) Het huis zo spoedig mogelijk hypotheek vrij. (€170K restschuld 5,65% rente nog 15 jaar vast, aflossen in de komende 7 jaar)
  (B) Niet fulltime blijven werken tot onze pensioendatum, om dan opgebrand in te storten.

  Concreter kunnen we onze plannen op dit moment nog niet krijgen. Mijn vrouw zou het liefst een klein appartement dicht aan zee kopen en dat combineren met haar (dan parttime) baan als specialistisch verpleegkundige in het ziekenhuis op fietsafstand. Zelf zou ik vanuit huis willen gaan werken en niet meer afhankelijk van een werkgever willen zijn. (webshop, B&B of een combinatie van deze zaken) Bij voorkeur in bosrijke omgeving Drenthe waar mijn schoonouders nu ook wonen.

  Het tweede deel is absoluut nog niet uitgekristaliseerd, maar we zijn wel steeds concreter in wat we wel en/of niet meer willen.

  Voor ons vervolgplan hebben we nog voldoende tijd om dat concreet te maken, met het voordeel van een hypotheekvrij huis en een uitgave patroon <€1,5K/maand en €250K overwaarde om opnieuw te investeren in onze toekomstplannen.

 5. TECLA

  Interessant om te lezen. Ik zit nog in de eerste fases die je beschrijft. Ik weet nu wat er in komt en wat er uit gaat. En ik weet welke kosten er dit jaar aankomen. Verder dan dat gaat het nog niet, maar daar gaat verandering in komen.

Reacties zijn gesloten.