Belastinghervorming ver weg?

Het is een bekende cyclus. Je begint met iets simpels. Door de tijd komen er allerlei nieuwe dingen en uitzonderingen bij. En langzaam maar zeker wordt iets simpels erg ingewikkeld en lastiger uitvoerbaar.

We kennen hier allemaal voorbeelden van. Het ‘mooiste’ voorbeeld vind ik wel het belastingstelsel. De laatste grote hervorming van het Nederlandse belastingstelsel was in 2001, en toen was Geldnerd ook al belastingbetaler. Ik weet nog wat voor verademing ik dat nieuwe stelsel vond. Vooral ook omdat mijn aangifte er een stuk eenvoudiger van werd.

De laatste grote hervorming daarvoor was in 1990 geweest. Het wordt dus wel weer eens tijd voor een hervorming. In 2015 heeft het kabinet het nog wel een beetje geprobeerd, maar dat initiatief is als een nachtkaars uitgegaan. Het Centraal Plan Bureau heeft hier vorig jaar een interessante analyse over geschreven. Sowieso is belastinghervorming geen populair politiek thema. Te ingewikkeld, niet sexy voor de kiezer, en de meeste politici delen liever cadeautjes uit dan dat ze praten over belastingen. Niet voor niets wordt ieder jaar aan het einde van het jaar het belastingplan voor het daaropvolgende jaar meestal een beetje stilletjes goedgekeurd.

En er zijn de nodige dingen in ons stelsel aan hervorming toe, wat mij betreft. Leuk, die hypotheekrente-aftrek (HRA), maar het blijft een beetje subsidie voor de rijken. Over de vermogensrendementsheffing (VRH) heb ik me ook al vaak uitgesproken op dit blog. Voelt toch een beetje als belasting betalen over iets waar ik al een keer belasting over betaald heb, namelijk mijn inkomen. Al weet ik ook wel dat dat bij ‘oud geld’ misschien weer anders ligt. Maar het zijn allemaal ingewikkelde mechaniekjes voor het herverdelen van geld. Idem voor het Nederlandse stelsel van toeslagen (waar ik bij de relatief kleine groep mensen hoor die recht heeft op geen enkele toeslag). Maar het kan (en mag) van mij allemaal wel een beetje simpeler. Die HRA en VRH wil ik best inruilen tegen een lager belastingpercentage op mijn inkomen.

Geldnerd heeft dus eens gekeken wat de diverse politieke partijen over dit onderwerp in hun programma hebben staan. En dat is eigenlijk bedroevend weinig. De enige partij die echt grootse plannen heeft is GroenLinks. Die partij wil een ingrijpende belastinghervorming als onderdeel van een nieuw regeerakkoord. Door hogere milieuheffingen en lagere werkgeverspremies moet ongeveer € 27 miljard aan lasten verschoven worden. Dat is een enorm bedrag, in 2017 bedragen de totale verwachte uitgaven van de Nederlandse rijksoverheid € 264,4 miljard.

Puntje is nog wel de uitvoerbaarheid van een eventuele hervorming door de Belastingdienst. Die heeft het zwaar, hebben we de afgelopen periode regelmatig kunnen lezen. En de ICT is ook niet helemaal op orde. Dus als zo’n club een dergelijke hervorming uit moet gaan voeren kan dat nog een leuke uitdaging worden.

Heb jij ook zin in een belastinghervorming?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. VeggieMo

  Het CDA heeft het al jaren en jaren over een vlaktax. Verder heeft Fvd plannen die lijken op een vlaktax. Ik word niet blij van de belastingplannen van Groen Links. We betalen ons nu al scheel aan belasting. Tolheffing tijdens de spits (plan van GL) is een idioot plan om in heel Nederland in te voeren. Op veel plekken buiten de Randstad zijn er geen files. Geen Openbaar vervoer en wel grote afstanden.

  1. Krisp

   Anderzijds: dat geld wordt weer teruggegeven door de inkomstenbelasting te verlagen. GL presenteert het plan alsof een gemiddeld gezin er op vooruit gaat, of in ieder geval niet op achteruit.

   En laten we eerlijk zijn: met e-bikes en speed pedelecs kan 60-80% van de Nederlanders naar het werk fietsen. Dat scheelt een hoop files.

 2. Ik heb dit jaar ook mijn hersens moeten breken hoe het nou precies zit met mijn aangifte. Volgend jaar wordt hij nog moeilijker, omdat de koop van mijn huis er dan nog eens bijkomt. Ik ben dus erg benieuwd hoe het allemaal gaat lopen, maar hou mijn hart nog even vast.

 3. dertigermetkids

  forum voor democratie wil idd ook een belastinghervorming. belastingvrije voet verhogen naar 20.000 wat de aangifte een stuk makkelijker maakt (gen idee hoe precies me niet in verdiept en boeit me ook niet zolang t er nog niet door is … eerst me maar eens bezighouden met de aangifte van vorig jaar 😉 ook een huis gekocht dus idd net even wat meer dingen opzoeken voor de boekhouder…)

Reacties zijn gesloten.