Interessante reacties gisteren op mijn berichtje over de Loan-To-Value ratio naar aanleiding van de blog bij Hypotheekweg. Allemaal oprecht hartelijk bedankt daarvoor! Ik vind het soms gewoon leuk om een onderwerp cijfermatig uit te diepen, maar ik ben blij dat er blijkbaar meer mensen daarin geïnteresseerd zijn.
De discussie focuste al gauw op de Executiewaarde. Zoals Cheesy Finance aangaf hanteren de banken hiervoor 90% bij nieuwbouwwoningen en 80-85% bij een bestaande woning (voor de afgelopen jaren).
Maar wordt die ook gerealiseerd? In het Verre Warme Land bij de bank waar Geldnerd werkte gingen we uit van een executiewaarde van 70%. Maar we hebben toen eens voor een periode van drie jaar alle executieveilingen op een rijtje gezet, en daar kwam een schokkende conclusie uit. De eerste was dat de gemiddelde opbrengt bij executie maar 50% was, en de tweede was dat de verschillen erg groot waren. Je was er heel erg van afhankelijk of de juiste persoon bij de veiling was, iemand die ook echt interesse had in het te veilen object.
Ik heb geprobeerd om na te gaan hoe dat in Nederland is. Dat valt nog niet mee. Ik vond wel dit artikel dat kijkt naar de periode 2006 – 2011, daaruit kwam een gemiddelde executiewaarde van 65%. En in dit onderzoek wordt gekeken naar 2010. Dat vindt een gemiddelde executiewaarde van 75%, maar wel grote verschillen tussen regio’s (en nog een aantal andere beïnvloedende factoren). Recentere informatie kan ik niet vinden. Maar ik heb ernstige twijfels of de door de banken gehanteerde executiewaarde reëel is. En denk eraan: het risico ligt niet echt bij de bank. Als de executieveiling onvoldoende opbrengt, heet het restant gewoon ‘restschuld’ en ben je als (ex) eigenaar de pineut.
Wat zou jouw restschuld zijn als de executiewaarde tegenvalt?
Vooral dat onderzoek uit 2010 is zeer interessant, maar eens de tijd voor nemen om daar wat meer doorheen te gaan. Geen wonder dat er zo goed geld wordt verdient door mensen die op veilingen huizen opkopen, opknappen en weer verkopen. Potentieel een gigantische marge/winst.
Schrok eigenlijk wel een beetje van de lage percentages wat betreft executie waardes……maar zoals je al aangaf, de voormalig huiseigenaar is het haasje ivm een eventuele restschuld.
Zou in ons geval op dit moment ook niet bepaald leuk zijn met een LVT van net onder de 90%…
Als ik nu reken met 85%, is onze executie waarde 131.750 euro, trek ik daar de huidige schuld van +/- 153.000 euro af, heb ik een restwaarde van 21.250 euro. Dat is nog een forse schuld. Met ons doel voor de komende jaren zou ik met een beetje geluk (afhankelijk van blijvend werk tegen blijvende salaris) in 1,5 jaar onder de executiewaarde kunnen uitkomen met de hypotheekschuld.