Alfa is voor Alfa-mannetjes

 • Berichtcategorie:Beleggen
201610-alfa

Een alfadier, gewoonlijk naar het geslacht alfamannetje of alfavrouwtje genoemd, is het individuele dier in een groep van een bepaalde diersoort dat duidelijk de leiding heeft. Dit aldus Wikipedia. Deze leiding kan de vorm van heerschappij aannemen maar kan ook gewoon op gezag berusten. Bij veel zoogdieren mag het alfamannetje als enige met de vrouwtjes paren. De term Alfamannetje is dan ook synoniem geworden met dominante (mannelijke) leiders, die uiteraard hoog scoren in het bedrijfsleven en status verwerven, de baas spelen en in de kijker lopen. Testosteron is het toverwoord. Overigens ben ik in mijn loopbaan ook de nodige vrouwelijke alfa-leiders tegen gekomen. Leiding geven laat in sommige mensen toch echt het slechtste naar boven komen…

Bij investeringen is Alfa (α) de extra performance die een portefeuille heeft behaald bovenop de performance van de benchmark. Dus heeft je benchmark 6% ‘gescoord’, en jouw portefeuille 8%, dan heb je een Alfa van 2%. In de beleggingswereld is Alfa een graadmeter voor succes. Zonder Alfa ben je een loser. Dus probeert iedereen om het beter te doen dan de index. In de praktijk slagen niet veel mensen daarin.

Ik vind mijzelf niet zo’n alfamannetje, al denken sommige mensen in mijn omgeving daar anders over… Maar in ieder geval op het gebied van beleggen heb ik de Alfa vaarwel gezegd. Ik hoef het niet beter te doen dan de index. Ik wil graag in het spoor blijven van de index. Ik hoef niet zo nodig het hoogste rendement te halen. Als ik maar zo consistent mogelijk meerjarig mijn doelstellingen haal, ook in de ‘slechte jaren’.

Daarom werk ik (alleen maar) met ETFs, Exchange Traded Funds. Goedkope beleggingsproducten die zo getrouw mogelijk een index volgen. Doet de index +7%, dan ik ook. En doet de index -7%, dan ik ook. Alfa is nul, dus. Maar liever een Alfa van nul dan een Alfa beneden het vriespunt.

Wat is jouw alfa?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Vriendin en Hondje

  Vriendin en Hondje vragen zich af, waarom in een post met deze titel er GEEN ENKELE verwijzing staat naar het lekkerste pils van Nederland?

  1. Geldnerd

   En dat zo vroeg in de ochtend….

 2. fighttofire

  En geen verwijzing naar de alomgekende site seekingAlpha? 😉

  1. Geldnerd

   Nee. Die vind ik overrated.

 3. Mark van Doorn

  Ik ben voor een groot gedeelte 0, maar probeer met een klein gedeelte alfa iets meer + te zijn.
  Als de + niet lukt en het is ook 0, prima. Heb ik iig plezier gehad in het lezen over bedrijven.

 4. Geldsnor

  Bij vrijwel alle dieren, de mens incluis, is het feitelijk het Alfa-vrouwtje die het voor het zeggen heeft. Vrijwel alle dieren die in kuddes leven zijn matriarchaal. Hier is het zeer zeker de vrouw die het echt voor het zeggen heeft.

  En uiteraard heeft Vriendin en Hondje gelijk, al zijn er best veel lekkere Limburgse bieren. Welkom in mijn provincie 😉

  Grappig overigens dat jij dit Alpha 0 noemt. Is de term in de beleggingswereld niet juist Beta?
  “Beta is a measure of a stock’s volatility in relation to the overall market. … If a stock moves less than the market, the stock’s beta is less than 1.0. High-beta stocks are supposed to be riskier but provide higher return potential; low-beta stocks pose less risk but also lower returns.”
  (Investopedia)

  1. Mr. Groeigeld

   Goed gezegd Geldsnor, Alfa is geen pils, maar bier.

   1. Geldnerd

    De verpakking hier thuis zegt toch echt Alfa Edel Pils, heren….

   2. Geldsnor

    Pils is een biersoort. Net als witbier, weizen, Bock etc.

 5. Geldsnor

  (Tis vrijdag en ik heb Alpha maar eens opgezocht in beleggen. Dus Alpha is hoe goed een aandeel het doet tov. een bepaalde benchmark, waar Beta de volatiliteit tov. een benchmark geeft)

Reacties zijn gesloten.