Geldnerd is al een aantal jaren een luie belegger. Ik probeer niet meer om zelfstandig de winnende aandelen op te zoeken. Er zijn anderen met veel meer informatie en tijd dan ik. Zelf ben ik tevreden met het volgen van de index. Een combinatie van lage kosten, brede spreiding, en gewoon stug doorgaan.
Sinds begin 2017 stort ik trouw elke maand mijn vaste inleg op de beleggingsrekening. Met die inleg (en eventuele dividendinkomsten) koop ik gewoon bij wat mijn beleggingsspreadsheet adviseert om dichter bij de gewenste verdeling te komen. En daarmee balanceer ik ook automatisch. Ik maak gebruik van goedkope beleggingsproducten die breed gespreid zijn en een index volgen. En indexeer mijn inleg uiteraard af en toe voor inflatie. Ingewikkelder dan dat hoeft beleggen niet te zijn.
De laatste jaren is het aantal transacties dat ik elk jaar doe dus vrij constant. Dat is iets wat mijn beleggingsspreadsheet voor mij bijhoudt. Hierin zitten al mijn beleggingsactiviteiten sinds 1 januari 2013, de startdatum van mijn huidige portefeuille na mijn echtscheiding. Door mijn eigen spreadsheet ben ik minder afhankelijk van de systemen van mijn broker. Want dat wisselt nog wel eens.
Maar toen ik de aankoop- en verkooptransacties voor alle jaren sinds 2013 eens op een rijtje zette in één grafiek, was ik toch verrast. In mijn hoofd was ik namelijk in de jaren vóór 2017 heel erg druk geweest met beleggen. Op zoek naar koopjes en naar toekomstige winnaars. Maar dat vertaalde zich niet in een groot aantal transacties per jaar. Blijkbaar was ik wel druk met zoeken, maar niet met kopen en verkopen…
Vanaf 2017 is het helder. Eén, heel soms twee, aankopen per maand. Ook in 2021 verwacht ik uit te komen op 12 aankooptransacties, elke maand eentje. En heel af en toe verkoop ik iets bij de jaarlijkse evaluatie van mijn portefeuille. Maar het aantal verkooptransacties daalt de laatste jaren, ik word blijkbaar iets beter in ‘kopen en vasthouden’.
Deze strategieverschuiving zien we ook terug in mijn bekende grafiek met de actuele waarde van mijn beleggingsportefeuille versus de totale cumulatieve inleg die ik tot die datum gedaan heb. In de periode 1 januari 2013 tot en met het eerste kwartaal van 2017 is het beeld nogal schokkerig. Af en toe leg ik wat in, maar ik haal er ook wel weer eens geld uit. Begin 2016 zelfs heel veel, toen ik er van overtuigd was dat de aandelenmarkt op instorten stond. Inmiddels zijn we vijfeneenhalf jaar verder, en ik wacht nog steeds op die crash. Zelfs corona veroorzaakte niet meer dan een ‘dipje’. Maar die crash komt echt wel weer een keer…
Sinds begin 2017 zie je elke maand een stapje omhoog op de inleg-lijn, de onderste stippellijn in de grafiek. Mijn maandelijkse inleg. En de bovenste lijn, de actuele waarde van mijn beleggingsportefeuille, beweegt omhoog (en soms even omlaag) met de grillen van de aandelenmarkten. Zonder dat ik er verder naar omkijk. Ja, ik kijk elk kwartaal even hoe ‘de markt’ het doet. Maar dat is vooral voor mijn kwartaalrapportages.
Meer transacties en minder druk in mijn hoofd. Ik ben dol op mijn huidige, luie, ‘kopen en vasthouden’ strategie. Die mag nog even blijven. Het wordt weer spannend als de markt echt een keer gaat dalen. Dan zullen ook mijn zenuwen weer eens echt getest worden.
Wat is jouw beleggingsstrategie?
Ik ben ook een lui belegger, ik hanteer altijd het mantra van Bill Gates “i allways hire a lazy man for a difficult job, because he will find the easiest way”
lekker simpel inleggen en wachten, ik heb het geduld wel
Ik ben geen luie belegger, maar hanteer dezelfde strategie ook al heel erg lang, omdat ook ik ervan overtuigd ben dat het een goede strategie is.
Ik heb jaren geleden 2 maal een optie gekocht, maar sindsdien alleen maar zeer breed gespreide beleggingsfondsen gehad. Later gevolgd naar indexfonden en ETF’s
Ik ben een actieve belegger. Niet in het aantal transacties, dat is hooguit maandelijks. Maar wel het uitkiezen van bepaalde aandelen. Dit doe ik samen met Lieftallige Echtgenote. Verkopen doen we ook in overleg, maar dat is tot nu toe slechts 1x voorgekomen en was vanuit spreidingsprincipe.
We kopen aandelen op basis van producten die “iedereen” nodig heeft. Geen trackers/ETF’s, met uitzondering van 1: een Green energy fund, waar de dividenden uit ons portfolio naartoe gestuurd worden.
We kopen geen obligaties, opties, etc. Uitzondering daarop is op persoonlijke titel obligaties van Corekees.
Ik koop niet zozeer individuele aandelen omdat ik denk dat ik het beter kan dan de markt. Maar wel omdat ik dan meer controle heb: exchange rates maar ook natuurlijk welke bedrijven. Er zijn bedrijven waar ik op geen enkele manier iets mee te maken wil hebben, ook niet via een ETF.
Noot: afgelopen tijd is er niet belegd omdat we het huis aan het verbouwen zijn en dit uit de vrije kasstroom willen doen en dus gespaard hebben om oa. de keuken te bekostigen. Aankomende maanden zullen we weer voorzichtig “de markt” op gaan.
Ik beleg bij 2 partijen: bij een in een aantal verschillende fondsen via automatische incasso en automatische aankoop volgens gelijke verdeling en bij de ander in 2 ETF’s via een automatische overboeking (en handmatige aankoop; zodanig dat ze redelijk gelijkmatig opgaan).