Welkom in Bubbel-land

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week haar opkoopprogramma gehalveerd, maar ook met negen maanden verlengd. Daarbij hoort de verwachting dat de rente dus ook nog langdurig laag blijft.

Wat betekent dat? De spaarrente zal nog wel even ‘op nul’ blijven. Ook komt er extra ruimte om heel goedkoop geld te lenen. De hypotheekrente blijft in zo’n scenario vrijwel zeker tot het laatste kwartaal van volgend jaar erg laag. De woningprijzen zullen dus nog wel even blijven stijgen. Datzelfde geldt voor de aandelenbeurzen, want waar haal je anders je rendement vandaan? En over een jaar zijn we ons allemaal aan het verbazen over het barsten van de goedkoop-lenen-bubbel, vrees ik… Want die zagen we natuurlijk niet aankomen.

Wie kan er roet in het eten gooien? De ECB zelf natuurlijk, als ze toch weer af gaan wijken van dit plan. En de Verenigde Staten en China, als zij hun beleid aanpassen. Voor China ben ik niet zo bang, die hebben belang bij stabiliteit. Maar de Verenigde Staten en stabiliteit?

Hier overigens een interessant artikel over de historie van dit beleid van de ECB.

Wat denk jij van dit nieuwe rentebesluit?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Meneer en Mevrouw

  Het zou me ook niet verbazen als de beurzen voor die tijd al een duikeling maken. Zo her-en-der lijkt de nervositeit toch een beetje toe te nemen.

  Een belangrijkere indicator is wel dat de particulieren weer massaal gaan beleggen, dat is meestal het begin van het einde 😉

  1. Erik

   Ik zag inderdaad dat beleggen apps helemaal hot zijn nu, de ING heeft nu ook een nieuwe.

 2. niettot71

  Wij zijn het eens met elkaar Geldnerd. Dat werd vanochtend op mijn blog al duidelijk. De ECB houd overigens de optie open om na deze 9 maanden weer te verlengen. Dikke kans dat dat gaat gebeuren. In mijn beleving is de economie zoals die nu is zeer onrustig en zal dit blijken in de groeicijfers en ik verwacht ook dat de inflatie achter blijft (<2%). We zullen het moeten afwachten.
  Een serieuze correctie op de beurs komt uiteraard ook steeds dichterbij, al verwacht ik die niet binnen 12 maanden. Dat is echter alleen gebaseerd op mijn gevoel.

 3. mariimma

  Ik denk dat de beurs zich niet laat voorspellen en al helemaal niet door mij… ?

  Die lage rente… tja…. aangezien ik mijn nieuwe huis nog niet gekocht heb, hoor je mij niet klagen….!

 4. De Budgetman

  De rente zal nog wel voor langere tijd laag blijven verwacht ik. Een aantal grote Europese economieën hangen aan het geld-infuus en hebben nog weinig aan hervormingen gedaan, met Italië als grootste probleemgeval. Deze landen vallen direct om wanneer de rente snel gaat stijgen. Dat zal de volgende crisis inluiden.
  En de beurs? Die was al nooit te voorspellen..

Reageren is niet mogelijk.