Wanneer start je met beleggen?

 • Berichtcategorie:Beleggen

Er wordt veel geschreven over HOE te starten met beleggen. Veel minder over WANNEER te starten met beleggen. Toch drong die vraag zich weer eens bij mij op toen ik reageerde op de reactie van Tineke bij mijn blog van 31 mei (‘In de stenen?’).

Over het HOE heb ik zelf ook al het nodige geschreven. En ook bij collega-bloggers is veel te vinden. Mr. FOB heeft uitgebreid verteld over zijn portefeuille en strategie, die je ook prima kunt volgen zonder veel te weten over beleggen. Mijn eigen strategie lijkt sterk op die van Mr. FOB. Lekker Leven met Minder heeft er zelfs een e-book over geschreven. En ook bij Stoppen Voor Mijn Vijftigste kun je veel nuttige informatie vinden. En dan doe ik nog heel veel collega-bloggers tekort…

Maar WANNEER begin je dan? Dat weet je niet. Je koopt op maandag, en op dinsdag doet Trump weer een rare uitspraak en dondert de koers naar beneden. Wellicht investeer je vandaag je maandbedrag, en is dat eind van de week verdampt (dat gebeurde bij mij in januari). En de aandelenmarkten stijgen al vrijwel onafgebroken sinds voorjaar 2009 en staan op recordhoogte. Dat kan allemaal gebeuren.

En als het dus nooit een goed moment is om te beginnen, dan is het altijd een goed moment. Gewoon doen dus.

Je kunt daarbij nog wel allerlei keuzes maken. Ik zou zelf op dit moment niet in één keer een heel groot bedrag in aandelen stoppen, omdat de markt al zo lang stijgt. Maar ik zou wel gewoon beginnen met kleinere bedragen, consequent elke maand. € 50, € 100, € 1.000, net wat je kunt of wilt missen. Als de beurs weer eens stevig corrigeert, kun je grotere bedragen inzetten. Dat ben ik bijvoorbeeld van plan met het geld dat vrijkomt doordat ik mijn cash buffer verlaagd heb. Beleggen is toch een zaak van lange adem. Het gaat erom wat je over de jaren opbouwt. Niet om dagen of maanden. Dat merk ik zelf ook. Gewoon iedere maand bijstorten en bijkopen.

En uiteraard start je alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen!

Wanneer ben jij begonnen met beleggen?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Financefitgirl

  Ik ben toevallig deze maand begonnen met beleggen, gewoon om er mee te oefenen. Ik wil daarbij de buy and hold strategie aanhouden en kijken waar ik na een jaar sta. Elke maand ga ik 200 euro inleggen, niet veel, maar wel het max bedrag op dit moment waar ik niet wakker van zou liggen als het ‘opeens’ verdwenen zou zijn.

 2. Petra

  Ik schrok even: al je geld verdampt? Dan moest je het wel in een failliet gegaan bedrijf gestopt hebben.
  Maar wat bij jou waarschijnlijk gebeurd is, is dat je al een flink portfolio hebt (enige tienduizenden euro’s in ieder geval), dat je er toen een paar duizend euro bijgekocht hebt en dat aan het einde van de week de totale portfoliowaarde met enkele procenten gedaald was (door schommelingen in de aandelenmarkt) waardoor je totale waarde weer op hetzelfde bedrag zit als vóór de aankoop van een paar duizend euro. Dat is best vervelend inderdaad, maar dát komt wel goed, op de lange termijn. Gelukkig maar 🙂

  Ik zou vooral beginnen te beleggen met WANNEER jouw persoonlijke situatie dat toelaat. Dat betekent dat je eerst wat spaargeld moet hebben en een waarschijnlijk stabiel inkomen (er zijn natuurlijk nooit garanties, maar je moet redelijk het idee hebben dat je wel inkomen zult blijven houden). En als je binnen vijf jaar verwacht grote uitgaven te moeten doen, dan zou ik ook eerst daarvoor geld op de spaarrekening opzij zetten, voordat je gaat beleggen. Dus naar mijn idee ben je klaar voor beleggen als je al genoeg spaargeld hebt voor een buffer plus voor verwachte uitgaven in de komende vijf jaar, plus een redelijke zekere inkomstenstroom.

  1. Geldnerd

   Je analyse is correct, en inmiddels is het inderdaad ruimschoots goed gekomen.

   1. mariimma

    haha overdrijven is óók een kunst. Je bedoelde dus dat je tijdelijk even een negatief rendement had, niet dat “al” je geld “verdampt” was….

    Juist dát soort uitspraken maakt dat mensen niet aan beleggen beginnen, Geldnerd! 🙂

    Ik zou iedereen aanraden om VANDAAG te beginnen. Met vijftig euro. Behalve dan de mensen die bij wijze van spreken bijna de schuldsanering in gaan. Die niet.

    1. Geldnerd

     Daar heb je een punt. ? Ik heb de tekst maar even iets aangepast….

 3. dertigermetkids

  Vorig jaar. we beleggen bij binck. 100 per maand (2x 50 in 2 verschillende ehm geen idee hoe t heet.. :p ) en dit jaar obligaties gekocht van hvc. nu geld “over”.. als het verdampt is t geen probleem, alleen maar jammer. ben van mening dat je alleen moet investeren met geld wat je kan missen mocht t mis gaan 😉

 4. Ineke

  Ik beleg al vijf jaar en ga rustig en gestaag door met maandelijks inleggen. Ik verkoop niet en laat het gewoon rustig sudderen. Inderdaad, gewoon beginnen. Er is geen ultiem instapmoment.

 5. Goed artikel! Timing the market werkt inderdaad niet en het moment om in te stappen is altijd vandaag… Ik vind je advies ook goed om met een klein bedrag te beginnen, zo raak je een beetje gewend aan hoe je zelf reageert op koersstijgingen of dalingen en weet je ook meer hoe je je portefeuille kunt vormgeven zodat je zelf nog lekker kunt slapen s’nachts 🙂

 6. Emilie Luyckx

  Ik beleg nu sinds februari. Op dit moment wil ik gewoon zien wat mijn geld heeft opgebracht of verloren binnen een jaar. Mijn plan is om een kleine 2000 euro per jaar te beleggen en de rest te sparen voor een huis.

Reacties zijn gesloten.