Wakker met een kater: Brexit

  • Berichtcategorie:Beleggen

Dat was vervelend wakker worden vrijdagochtend. De Britten hebben voor een vertrek uit de EU gestemd. We zien een aantal patronen die we ook in Nederland zagen rond het Oekraïne-referendum. Veel emoties in het debat die eigenlijk over heel andere onderwerpen gaat. En jongeren zijn in meerderheid tegen een Brexit, maar in die groep was er een lagere opkomst. ‘De ouderen draaien de jongeren een loer’, lees je dan. Ik denk eerder dat de jongeren het zichzelf aandoen door niet naar de stembus te gaan. Maar ja. Ook interessant zijn de regionale verschillen. Schotland, Noord-Ierland en Londen zijn vóór de EU, het platteland vooral tegen. In Schotland zie je de discussie over een nieuw referendum over onafhankelijkheid weer oplaaien. En vanochtend zag ik zelfs een berichtje over een petitie voor ‘Londependance’, oftewel de onafhankelijkheid van Londen…

Kortom, het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Sowieso niet, want voor de onderhandelingen over het vertrek van de Britten wordt twee jaar uitgetrokken. Ik ben benieuwd of de Britten dit tegen die tijd ook nog een goed idee vinden. De eerste economische gevolgen zouden dan goed zichtbaar moeten zijn (inclusief de invloed op de investeringen van buitenlandse bedrijven in Groot-Brittannië), en ook de invloed van het vertrek op het dagelijks leven zijn dan wel zichtbaar. Misschien tegen die tijd nog een referendum?

De onzekerheid over dit referendum was een van de redenen dat ik eerder dit jaar mijn beleggingen fors heb afgebouwd. Ik merk gewoon dat ik niet zoveel vertrouwen meer heb in ‘de kiezers’, zeker niet als ons gevraagd wordt om te stemmen over dingen die we niet kunnen overzien, en die eigenlijk te complex zijn om in een simpele ja / nee, voor / tegen, vraag te vatten. Want dan gaan emoties en onderbuikgevoelens een rol spelen, en stemmen we eigenlijk over iets heel anders dan de echte vraag. Winston Churchill heeft ooit gezegd: ‘The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter’.

Maar goed, de kiezer heeft gesproken. Het voornaamste gevolg is voorlopig Onzekerheid. En daar houden beleggers niet van . Zoals verwacht doken de beurzen gisteren diep in het rood, en ook de Pond Sterling en de Euro zakten tegenover de Amerikaanse Dollar. Dat laatste is overigens wel voordelig voor Geldnerd en Vriendin, want wij moesten nog een aardig bedrag overmaken vanuit het Verre Warme Land naar Nederland en dat gebeurt in dollars. Dat overboeken hebben we vandaag maar even snel gedaan, scheelt toch weer een procent of 4. Het wordt even afwachten hoe de beurzen gaan reageren als de eerste emotie verdwijnt. Dat is wel weer een reden voor mij om de beurzen de komende weken wat intensiever te volgen.

Persoonlijk vind ik het erg jammer dat de Britten voor een Brexit gestemd hebben. De EU niet perfect. Maar samenwerken is volgens mij wel de beste optie voor de toekomst.

Hoe kijk jij naar de Brexit?

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. VeggieMo

    Het verbaasde mij niet dat er voor een Brexit is gekozen. Ik hoop voor de Britten dat het goed voor ze uitpakt. Ik vind de media eenzijdig qua belichten van dit onderwerp. Ook al bij het referendum rondom Oekraine. Iedereen met kritiek op de EU krijgt de naam: populist, nationalist, euroscepticus. De EU heeft het aan zichzelf te wijten dat de burger het meer dan zat is en ik begrijp de Britten. Veel politici zijn arrogant en luisteren niet wat er onder de bevolking leeft. Dat de gewone burger niet over ingewikkelde zaken kan nadenken vind ik een onderwaardering. We mogen toch ook stemmen?
    Het plan van de snelle euro is op een drama uitgelopen, de zeer snelle uitbreiding van de EU was onverstandig, landen zoals Italie en Griekenland zijn de euro in gerommeld. De geldpolitiek van Draghi zal zeer grote gevolgen gaan hebben, en die zullen niet positief zijn.
    Ik ben voor samenwerken binnen Europa, maar de EU ontwikkelt zich tot een dictatoriale staat waar vooral de grote bedrijven het voor het zeggen hebben (denk aan hoe er met TTIP wordt omgegaan).
    Dat Schotland tegen was, was te verwachten, ze krijgen veel subsidie uit de EU. En in en rond Londen wonen en werken veel expats en zit het bankhart van Europa ’the City’.
    Terug naar de tekentafel. Niet zoals Guy Verhofstad dat wil (een federale staat), maar samenwerken zoals dat gebeurde in de EEG. En laat ze zich bezinnen op een echte oplossing voor de euro. Mogelijk een noordelijke en een zuidelijke. Zo hoeft het noorden niet op te draaien voor het zuiden en kan het zuiden hun munt devalueren. Zoals ze altijd al gedaan hebben.
    Ik word trouwens wel heel vlij van die verhalen over het voetbal. Dat Ierse supporters een serenade zingen voor de Franse politie, dat Nederlanders nu massaal voor de Belgen zijn. Dat een Nederlandse verslaggever hartelijk onthaald wordt door de Belgen en tegelijk ook door de Zweden 🙂

  2. Kreupelgeld

    Ik ben een voorstander van de EU. VeggieMo belicht voornamelijk de zaken die stroef gaan en gaat voorbij aan wat de unie wel heeft bereikt. Heel veel. Vrij verkeer van personen en goederen heeft NL heel veel opgeleverd (en VK ook). Standaardisering van maten, tarieven. We zijn als unie samen een van de grootste markten in de wereld, waardoor de unie afspraken kan afdwingen ipv afspraken nakomen.

    Door de EU praten landen met elkaar, er is samenwerking en vrede, geen onmin, ruzie, en oorlogen zoals in het verleden.

    Gezamenlijk als unie kun je problemen aanvliegen die de hele unie aangaan. Denk aan Putins, Erdogans, vluchtelingen, ontwikkelingssamenwerking.

    De Britten stappen daar nu uit. Studeren voor Britten in NL? Dat wordt straks 10 keer zo duur als voorheen. Waar zullen grote bedrijven van buiten de EU nu gaan investeren? Veel minder snel in het VK, want dan zit je nog steeds niet op die interne markt. Het verplaatsen van hoofdkantoren vanuit Londen is al begonnen.

    Onzekerheid heerst onder EU-onderdanen in het VK. Ik heb een vriendin die daar inmiddels 25 jaar woont, kinderen heeft, maar NL-onderdaan is. Zij onderzoekt of ze een andere nationaliteit moet aannemen…. Onzekerheid voor de 1.5M Britten in het buitenland. Moeten zij nu visa aanvragen? Wordt hun pensioen straks toch in het buitenland belast?

    Rumoer in eigen land. Schotten die zich nu willen afscheiden. Ieren en noord-ieren die weer dromen van een verenigd ierland. Een hoofdstad die binnen de EU wil blijven. Maar straks de grootste stad is in Europa die NIET in de EU zit.

    En solidariteit? Doen we daar nog wat mee? Of mag ieder land het lekker voor zichzelf uitzoeken. De grieken, italianen, en spanjaarden moeten maar zelf oplossingen zoeken om de vluchtelingen tegen te houden. Lekker makkelijk. Ach…ze wonen toch op een eiland. Waarschijnlijk wordt het tegengaan van immigratie een van de succesvolste onderdelen van de uittreding. Zouden ze nu verwachten dat al dat talent uit de EU wat in Londen wil werken daar straks ook nog gaat werken…. Ik betwijfel het.

    Farage gezien? Die werft stemmen dat de 350M bijdrage per dag van het VK naar de gezondheidszorg gaat zodra het VK uit de EU stapt. De uitslag is nog niet droog of hij roept dat het een vergissing is. A mistake. Misselijkmakend.

    Alle bijdragen van het VK aan die EU zijn ze vrijdagochtend in een klap in veelvoud kwijtgeraakt door de devaluatie van het pond en dalende waarderingen van Britse bedrijven.

    Ik ben boos en teleurgesteld. Boos dat we niets leren van de geschiedenis. Boos dat we geen zak voor elkaar over hebben. Teleurgesteld dat iedereen maar klakkeloos in populisme meeloopt.

    Het is alsof de Britten vieren dat ze geen onderdeel meer zijn van het elftal. Ze waren de solide middenvelder maar kiezen ervoor om elke wedstrijd op de tribune te zitten, in een hoekje stiekem de bal hoog te houden waarna ze wel verwachten elke wedstrijd glansrijk te winnen. Wat zullen ze teleurgesteld gaan worden.

  3. Ik vind het vooral jammer, omdat ik het idee heb dat de Britten een goede partner zijn in Europa, naast b.v. Duitsland en Frankrijk. Als er één van die sterke partijen wegvalt, komt er meer op onze schouders terecht. Tenminste, zo voelt het. Bovendien heb ik inderdaad ook begrepen dat het niet eens zo is dat de Britten er allemaal uit willen, maar dat het meer een combinatie is van lage opkomst bij tegenstanders en hoge opkomst bij (worden ook weggezet als lager opgeleide) voorstanders.

  4. Cees

    Ik werd ook wel even geschrokken wakker. had een Brexit niet verwacht. Misschien wat naïef van mij. Ik ben benieuwd hoe dit proces nu verder gaat verlopen.

Reacties zijn gesloten.