The big Four-O!

Geldnerd is dol op Oudjaar en Nieuwjaar. Lekker terugkijken en vooruitkijken, en in mijn spreadsheets de jaarbalans opmaken. Kijken of ik aan mijn eigen verwachtingen heb voldaan.

En dit jaar is er een mijlpaal. The big Four-O! En dat slaat niet op de leeftijd van Opa Geldnerd, want die mijlpaal van 40 ben ik jaaaaaaren geleden al gepasseerd. Nee, het slaat op mijn spaarpercentage in 2018.

Dat is namelijk uitgekomen op 40,9%. Een percentage dat ik wel eerder gerealiseerd heb, maar dat was destijds met een minder prettige aanleiding, de afrekening na mijn echtscheiding. Die telt eigenlijk niet echt mee, maar ik heb geen zin meer om in de administratie van dat jaar te duiken en het te corrigeren.

Maar nu is er dus wel aanleiding voor een feestje. Een spaarpercentage van 40% in een alleszins ‘normaal en saai’ financieel jaar. Een jaar waarin ik zelfs een nieuwe bril heb gekocht, en Vriendin en ik samen de tuin aangelegd hebben. Ik ben er blij mee! Als ik dit percentage de komende jaren vol kan houden, ben ik meer dan tevreden. Het is in elk geval hoger dan het percentage waar ik in mijn eerdere plannen van uitging. Dus ik loop voor op mezelf!

Hoe gaat het met jouw spaarpercentage?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Yeey, gefeliciteerd! Ik moet eerlijk bekennen dat ik het van mezelf niet weet, ik hou wel excelsheets bij, maar tot in zulke details gaan ze helaas niet. Als ik op maandelijkse basis kijk naar wat ik opzij zet richting de spaarrekening dan is dit 43,75% van mijn inkomen. Afgelopen jaar heb ik een tijd wat voor mezelf gehad (a.k.a. zelf besloten werkloos te zijn voor een aantal maanden = mini pre-pensioen op mijn 28ste?) dus dit percentage is helaas niet van het gehele jaar. Dan blijft het toch eerder steken op een 15 – 20% ben ik bang. Komend jaar willen we een huis gaan kopen dus wordt het percentage eerder rond de 0-5% als we de kosten koper mogen gaan aftikken. We gaan het zien voor het komende jaar :). Wat wordt je doel voor 2019?

 2. mariimma

  Als je die outlyers eruithaalt zie ik een leuke trend!

  Ikzelf heb ’t niet uitgerekend dit jaar. Ik doe gewoon spaarzaam, houd geld over dat ik beleg en dat moet genoeg zijn… 😉

  1. Geldnerd

   Ja, die trend zie ik ook!

 3. Sam

  Mooi gedaan!

  Reken jij (verplicht) aflossen ook bij de SR?

  1. Geldnerd

   Ja, dat reken ik mee. Want er staat bezit (extra bakstenen voor mijzelf) tegenover.

 4. B at Fire The Boss

  Ik heb dit jaar ook de 40% gehaald (,7 dus net iets lager dan jij). Wel zie ik dat je de verplichte aflossing meerekent, dat doe ik niet. Ik tel de volledige hypotheekbetaling mee als kosten.
  Goed gedaan Opa G! Op naar nog zo’n mooi jaar!

Reageren is niet mogelijk.