Rust in de decemberdrukte

 • Berichtcategorie:The HOT Life

Eind november, op een zakelijke bijeenkomst, luisterde Geldnerd naar de verhalen over de naderende decemberdrukte die door zijn collega’s verteld werden. Elke dag moest er wel ergens een kind een surprise maken, een schoen meenemen naar school / voetbaltrainers / elders om te zetten, verkleed als zwarte danwel roetveeg danwel regenboogpiet. Die drukte zou naadloos overgaan in de drukte van kerstvieringen op scholen en verenigingen en bij de werkgevers, waarna de drukte van de Kerstdagen zelf (gebroken gezinnen, daar wordt het logistiek héél complex van) en de Jaarwisseling iedereen oververmoeid en met een veel te hoge bloedsuikerspiegel en teveel kilo’s het nieuwe jaar in zou katapulteren. Iedereen verlangde eigenlijk naar januari, daar kwam het op neer. Al werd daar ook wel terughoudend over gedaan. Het was overduidelijk sociaal onwenselijk om de ‘gezelligheid’ van december negatief te beoordelen. We slaan ons er manmoedig doorheen, of vrouwmoedig natuurlijk.

Geldnerd heeft er gelukkig niet zo’n last van. Nou hebben wij natuurlijk ook geen kleine ettertjes schatjes van kinderen, dat helpt. Maar er zijn genoeg dingen die van december een ingewikkelde maand kunnen maken. Dat is echter, zoals alles in een bewust leven, een kwestie van keuzes durven maken. Ook onder sociale druk.

Sinterklaas wordt eigenlijk alleen gevierd met mijn familie. Die is niet uitgebreid, gelukkig, en de kinderen van mijn broer zijn al puber dus dat maakt het ook makkelijker. We trekken lootjes, er hoeven geen surprises, gedicht wordt op prijs gesteld, verlanglijstje verplicht. We hebben een leuke middag samen en dat is het. De stress die dit meebrengt is gelukkig beperkt.

Kerstfeesten van het werk: ik sla ze over. Dit jaar extra graag, door het herstel van mijn kaakoperatie is eten lastig. Ik heb me dus keurig niet aangemeld, ik breng de avond liever thuis door met Vriendin en Hondje. De Kerstdagen zelf vallen gelukkig ook mee. In de familie van Vriendin wordt Kerstavond gevierd, en in mijn familie Eerste Kerstdag. Dat betekent dat we eigenlijk altijd Tweede Kerstdag voor onszelf hebben. En ik heb voorgesteld om dit jaar op Tweede Kerstdag boerenkool met rookworst te eten. Het leven is al te ingewikkeld om Tweede Kerstdag ook nog ingewikkeld te koken.

We overwegen nog een paar dagen weg te gaan in die periode. Gewoon lekker naar een hotelletje, lekker eten en flinke wandelingen maken samen met Hondje. Maar daar hebben we nog geen definitief besluit over genomen. Het zou wel helpen, na de Kerst (en dit jaar ook al daarvoor) verandert Geldnerd City in een oorlogsgebied. De diverse wijken van deze prachtige stad bestrijden elkaar met zwaar en zwaarder vuurwerk. En ons Hondje is doodsbang daarvoor, net als voor onweer. Bij elke knal springt hij een halve meter in de lucht, om vervolgens bibberend en met de staart tussen de benen stokstijf te blijven staan, ons heel zielig aankijkend. Een Thundershirt (geen aandelen) helpt een beetje, maar een rustige omgeving nog meer. Oudejaarsavond brengen we dan ook rustig thuis door om ons Hondje te steunen.

Zelf werk ik rond Kerst en Oud en Nieuw gewoon door. We hebben in die periode altijd te maken met de drukte rond de jaarafsluiting van de administratie. Dit jaar komt daarbij de migratie naar een nieuw inkoopsysteem. Genoeg te doen dus! Ergens ook wel lekker, het is rustig op kantoor en iedereen is in een goede bui. Ik heb er vertrouwen in dat ik ontspannen door de decemberdrukte heen kom.

Hoe is het met jouw decemberdrukte?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. dertigermetkids

  Zieke kinderen, zieke opvangkindjes z moe, zelf nu ook ziek. Oudste idd een surprise en in die week had ze ook een topo toets, ze moet een begin gaan makennannhaar werkstuk wat ze 5 februari in moet leveren.. Nu idd kerstdiner… Dus gerechtjes maken. Bedenken hoe we t logistiek gaan doen want oudste zit op een dependance…
  Cadeaus kopen voor kerst idd.
  Voor schoonouders bedacht dat we uit eten gaan. Zij zijn beide woensdag jarig..
  Mn zusje ga ik al bijna nooit naartoe 20 dec jarig maar is 2,5 uur rijden dus kost een hele dag..
  Druk, kids moe en toe aan vakantie.. En veel ziek

 2. mariimma

  Drukte zit vooral in je hoofd volgens mij. En als er echt veel drukte is dan is het misschien een kwestie van keuzes maken?

  Niet dat ik daar altijd goed in ben hoor, maar blijkaar wel goed genoeg om de maand december niet meteen met “drukte” te associëren. Het helpt natuurlijk wel dat ik geen schoonfamilie heb, dus maar de helft van de feestdagenverplichtingen.

  1. Geldnerd

   Ik ben het met je eens, maar heb het gevoel dat veel mensen in december niet voelen dat ze keuzevrijheid hebben.

 3. Audrey

  Hier gaat het eigenlijk heel voorspoedig! Een voordeel is dat ik qua eten alleen maar bij anderen hoef aan te schuiven.

 4. Stella

  Hoi Geldnerd, hier een rustige decembermaand! Geen kinderen dus geen Sinterklaas, ook nooit met de vrienden meegedaan. Kerst zijn we nu al voor het 6e jaar in het zuiden van Europa (we gaan het ene jaar naar Spanje, het andere naar Portugal) en tijdens de jaarwisseling zitten we gezellig samen thuis met een glaasje en een paar oliebollen. Wij kennen geen stress in deze maand en dat is omdat we het allemaal goed regelen! We doen namelijk precies wat wij willen en we hoeven geen rekening te houden met anderen!

 5. Mark

  Verstandige keuzes denk ik, en het belangrijkste dat je ze zelf maakt uiteraard 🙂

  Mijn programma is toch wel redelijk vol, maar ik heb niet het gevoel dat ik ergens heen moet:
  vr 20 dec: kerstviering op nieuwe school en wellicht borrelen met oud-collega’s van oude school
  za 21 dec: Bezoekje aan muziekwinkel samen met ex.
  zo 22 dec: verjaardag + logeren?
  ma 23 dec: Met ouders en broer naar Zwolle (ijssculpturen)
  di: 24 dec kerstvooravond en wo 25 dec bij ouders thuis een beetje bordspellen / eten etc.
  do 26 dec: uit eten met een paar vrienden, logeren?
  vr 27 dec: naar live bandje in ’t dorp, logee.
  za 28 dec: pubquiz
  ma 30 dec: badmintontournooi
  di 31 dec: oudejaarsavond blijf ik eens thuis. Eens kijken hoe gezellig het in de buurt is!
  In januari nog geen plannen geloof ik 🙂

 6. Petra

  Vervelend van al het geknal. Zelf wil ik misschien ook wel een thundershirt, want ik schrik er zelf ook wel van.

  Ik zou zeggen: lekker er tussenuit en dan af en toe wat verder moeten rijden om op het werk te komen. (Misschien kost het niet eens zoveel meer tijd, omdat er waarschijnlijk wat minder files zullen zijn tussen 20 en 30 dec, behalve op de feestdagen zelf misschien).

 7. Mr.FightToFIRE

  Hier houden we het ook vrij rustig, temeer omdat vriendin nog veel werk voor de boeg heeft voor de universiteit. Dat gezegd zijnde gaan we wel de 24ste bij de ouders eten en zijn we zelf weg tijdens nieuwjaar.
  Het moeilijke voor mij is dat de vriendin het gewoon is van Kerst uitgebreid te vieren maar ik dan weer niet, dus moesten er keuzes gemaakt worden. We gaan dus bij ouders eten, maar niet op de 25ste bij familie (dat dan weer in de knoop ligt omwille van geld).
  De moeilijkste keuzes tot op heden waren eigenlijk vooral of we uitgebreid zouden gaan eten tijdens onze nieuwjaarstrip (antwoord: neen). De periode is echter nog niet voorbij dus wie weet wat voor keuzes we nog moeten maken.

Reacties zijn gesloten.