Rommel is de nieuwe trend?

Geldnerd gaat het liefst z’n eigen gang. Probeert zich zo min mogelijk aan te trekken van de mening van anderen. En is bewust op zoek naar wat hij zelf prettig vindt. Om daar vervolgens maanden jaren decennia aan vast te houden. Al mijn overhemden zijn al meer dan tien jaar van dat ene prettige merk waarvan ik weet dat ze lang meegaan. Idem mijn t-shirts. En ik heb een andere kledingfabrikant nog niet vergeven dat die een jaar geleden mijn favoriete ondergoedlijn uit de collectie heeft gehaald. Een waardige vervanger heb ik nog niet gevonden, en dat drukt zwaar op mijn gemoed.

Ik ben dan ook enigszins allergisch voor ‘trends’, dat zal je niet verbazen. Tijdelijke modeverschijnselen op velerlei terrein die volgens mij alleen maar leiden tot gevoelens van onzekerheid (‘ben ik wel trendy genoeg’) en enorm veel verspilling (‘nee, dit kledingstuk / interieur kan echt niet meer, weg ermee’). De wereld van de trends is volgens mij alleen maar versneld door sociale media. Net als vrijwel iedereen op deze planeet heb ik dat ook echt wel een tijd geprobeerd, ben actief geweest op Hyves en Facebook en Twitter, maar inmiddels heb ik dat ver achter mij gelaten. Ik werd er voelbaar minder gelukkig van, en had ook geen zin meer in het gejaagde gevoel wat het (bij mij in elk geval) opleverde.

Ik leef dus heerlijk in mijn eigen bubbeltje, waar signalen van buiten maar mondjesmaat en gefilterd doordringen. Wel zo rustig. Wat je niet weet dat er is kun je ook niet missen, immers. Maar ook de informatie die mijn bubbel binnenkomt is gekleurd natuurlijk. Vaak door The Economist en het Financieele Dagblad, de twee media die ik regelmatig lees. Of door een van de vele blogs die ik volg.

Vaak val ik dan van de ene verbazing in de andere. Lees ik iets waarvan ik mij oprecht niet voor kan stellen dat mensen daar serieus mee aan de slag zijn. Dat ligt aan mij natuurlijk, ik ben een gewoontediertje en vind andere gewoonten al snel vreemd. Anderen vinden mij vast en zeker net zo vreemd met mijn voorliefde voor getalletjes en open-source software en back-ups en dat soort dingen.

Zo ook onlangs. Ineens las ik op verschillende plekken dat minimalisme en opgeruimde huizen helemaal ‘uit’ zijn. De nieuwe trend heet ‘cluttercore’, en is er op gericht om het ‘geleefde’ interieur en een overdaad aan spullen te verheerlijken. Zelfs het FD, een krant die zich meestal nou niet bepaald aan de voorzijde van de trendgolf bevindt, schreef erover in de weekendbijlage. Eerder schreven VT Wonen en de Libelle er ook al over. Een rommelig huis, dat is lekker persoonlijk. Vinden de trendsetters en -volgers tenminste. Geldnerd moest zich inhouden om de ochtendkoffie niet uit te proesten toen hij dat las.

Nou gelooft Geldnerd meteen dat de gemiddelde meukverzamelende medemens heel eenvoudig een ideaal ‘cluttercore’-interieur weet te realiseren. Want spullen verzamelen en houden is veel makkelijker dan spullen wegdoen. Er is in elk geval minder wilskracht voor nodig. En minder discipline. Twee eigenschappen die den heedendaagschen mensch in mindere mate lijkt te bezitten, denkt deze oude man wel eens. Het is dus best een mooie trend misschien, eentje die beter past bij de tijdgeest. En ook een trend die beter past in ons kapitalistische systeem. Want al die ‘clutter’ moet natuurlijk wel aangeschaft worden.

Maar ‘clutter’ is natuurlijk gewoon het Engelse woord voor ‘rommel’. En rommel, dat past gewoon niet zo bij Geldnerd. Ik houd van opgeruimd. Dat zorgt voor rust in mijn hoofd. En rust in mijn hoofd zorgt weer voor rust in mijn lijf. En een rustiger Geldnerd is een gezondere en vriendelijker Geldnerd. Allerlei redenen dus waarom ‘cluttercore’ ook weer een trend is die ik aan mij voorbij laat gaan. Een trend die niet bij mij past.

Het goede nieuws is natuurlijk dat trends altijd maar tijdelijk zijn. Weer verdwijnen. En dan wordt er weer iets anders trendy. Uiteindelijk zal zelfs het opgeruimde huis van Marie Kondo wel weer trendy worden, maar dan wellicht met een nieuwe goeroe. En ik bespaar heel veel tijd, geld, en mentale energie, door gewoon vast te houden aan wat het beste bij mijzelf past. Ooit word zelfs ik weer trendy.

En zelf gaan we gewoon verder met opruimen. Want er komen verhuizingen aan natuurlijk, en hoe minder meuk er verhuisd moet worden, hoe makkelijker het is. En ook ons huis moet er netjes en opgeruimd uitzien om snel en tegen een goede prijs verkocht te worden. Want wie koopt er nou een rommelig huis?

Volg jij alle trends?

Dit bericht heeft 9 reacties

  1. Anna H

    Ha, wat fijn dat ik ook eens mee kan doen. Met kinderen wordt je huis vanzelf cluttercore. Ik had er nog nooit van gehoord. Nu durf ik weer mensen uit te nodigen:-)

  2. marijke

    Ik ben ook niet zo trendgevoelig, ook gewoon zonde van het geld toch? En een rommelig huis vol spullen ga ik al helemaal niet aan meedoen. Wat je al zegt, een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd.

  3. hanneke161

    Ik DENK dat ik niet zo gevoelig ben voor trends en mode en zo, maar natuurlijk word ik ook / zelfs ik / beinvloed door wat ik zie, op straat, op tv, op blogs (Ik doen dan weer niet mee aan Twitter en andere dingen op internet…). Ik was ooit helemaal blij toen ik las dat “je woning stylen” kon met stapels boeken overal: HOERA! Ik ben ineens helemaal up-to-date! MIsschien is dat inmiddels alweer uit? In ieder geval: die stapels boeken heb ik nog steeds – zal vást wel weer eens in de mode komen…. 😉

  4. Schrijver

    Rommel? Trend? NEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!! Oh wacht, gelukkig móet je trends niet volgen. Fieuw!

  5. wt

    Ben ook grote fan van de Kondo methode! Alles van een bepaald type op de grond leggen en alleen houden wat je een warm gevoel geeft. Tientallen vuilniszakken hebben mijn huis verlaten.

    Op een bepaald moment las ik in de Volkskrant een artikel over mijn vakgebied. Dat zat er helemaal naast! Eerst dacht ik dat het een misser was, maar van kennissen hoorde ik dat artikelen over hun vakgebied ook kolder waren. Dat was het einde van mijn laatste krant abonnement. Met een adblocker ook de kranten geblokkeerd. Inmiddels ben ik van mijn nieuwsverslaving af, want het woord “cluttercore” lees ik hier voor het eerst!

  6. Meer door minder

    Het proeft, ruikt en voelt als commercie dus niet aan mij besteed. Daarnaast past het ook niet echt lekker in mijn Meer door minder planning.

  7. KoffieDigitalix

    Deze trend laat ik aan mij voorbij gaan.

    PS, Bedankt voor je uitgebreide reactie op mijn blog.
    Ik vond deze vandaag pas in de spambox.

    1. Geldnerd

      In de spambox? 😱

      1. KoffieDigitalix

        Sorry. Iets met aangepaste instellingen om te voorkomen dat Plato elke keer in de spambox overnacht. Misschien toch maar weer eens aanpassen.

Reacties zijn gesloten.