Private banking is voor domoren?

Private Banking. Elke bank biedt het tegenwoordig wel aan, ook de grote banken. Een duur woord voor extra (marketing)aandacht voor klanten die iets meer vermogen hebben dan de gemiddelde Nederlander. Onlangs ging het erover in ‘onze’ Slack-groep FIRENL.

Vroeger maakten Geldnerd en Ex ook gebruik van private banking. Ik was er zelfs wel een beetje trots op dat ik in ‘die categorie mensen’ viel. Het heeft me ook veel goeds gebracht. Om maar een voorbeeld te geven: die private banker heeft me mijn woekerhypotheek verkocht. Dat dus. Ik heb er destijds bewust voor getekend, maar heb dus niet de illusie dat je ineens wel eerlijk advies krijgt als je private banking klant bent. De enige eerlijke bankier totnutoe in mijn leven ben ik tegengekomen in de film ‘Mary Poppins Returns’, en dat is een sprookje. Hij werd overigens gespeeld door Dick van Dyke. De andere, slechte, bankier in het sprookje werd gespeeld door Colin Firth, de eerste keer dat ik deze acteur in een rol als slechterik heb gezien. Vriendin was daar helemaal ondersteboven van, meneer Firth als slechterik.

Vroeger deed ik al mijn financiële zaken ook bij die ene bank. Verzekeringen, hypotheek, beleggingen, lopende rekening en creditcard, spaarrekening. Alles op 1 plek gemakkelijk bij elkaar. Die bank had dus ook een compleet inzicht in onze financiële handel en wandel. Totdat ik er langzaam maar zeker achterkwam dat ik mezelf hiermee ernstig tekort deed. Er was elders fors meer spaarrente te halen, en een veel uitgebreider en goedkoper beleggingsaanbod. En veel goedkopere verzekeringen. Langzaamaan is zo het gros van mijn financiële activiteiten elders ondergebracht. En heeft die bank alleen nog mijn lopende rekening en creditcard. Veel zullen ze niet meer aan mij verdienen.

Als je bij één van de grootbanken in de categorie ‘personal/private banking’ valt, dan betekent het volgens mij toch vooral dat je teveel geld bij die bank hebt staan. Terwijl deze banken zelden het meest aantrekkelijke aanbod hebben.

Ben jij een private banking klant?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. mariimma

  Ik was ooit een “young professional” en – inderdaad – ik ben ook een tijdje een private banker geweest. Hoe dat dan ook heette bij die grootbank die mij een “het is echt geen woekerpolis hoor mevrouw, we worden er wel rijk van en u niet, maar we vallen net niet binnen de definitie” verkocht.

  Ik heb er één keer profijt van gehad. Toen mocht ik “voor gratisch” naar een concert.

  Ik ben heel blij met mijn overstap naar die bank die er het beste uitkomt, qua duurzaamheid, mensvriendelijkheid enzovoorts. Voor mij was “de rente” geen drijfveer in het zoeken naar een nieuwe bank. Ik ging immers beleggen en dat doe je sowieso niet via een bank, natuurlijk…!

 2. NietTot71

  In eerste instantie denk ik jammer genoeg niet, maar het is niet mijn ambitie om er een te worden.

 3. Er zit ook wel wat verschil tussen personal, preferred, private banking … tussen banken en binnen banken. Qua instroom eisen en qua afhandeling (wanneer krijg je geschept papier en wanneer alleen digitaal?! – ja dit waren serieuze discussies met markting).
  Persoonlijk heb ik er niet veel mee. De echte voordelen (geld wordt thuisgebracht, ander beleggingsuniversum etc.) worden ook snel minder c.q. minder relevant. Dus is het inderdaad niet meer dan de kleur van je bankpas. Kan mij weinig boeien – ondanks het feit dat ik nooit voor de keuze heb gestaan 😉

 4. Team CF

  Nope, en dat kans is ook nihil dat ik het wel ga worden!

 5. An

  Hier hetzelfde verhaal. Ooit private banking geweest maar als iemand wat geld heeft dan zal de bank wel zeker maken dat zij daar eerst hun deel van kunnen afromen door o.a. Instapkosten, uitstapkosten, commissie, beheerskosten en wat nog allemaal ze kunnen uitvinden. Als er dan nog wat geld over is dan krijgt de klant het overschotje van het mogelijke rendement. De mensen moeten toch meer en meer beseffen dat de banken geen vzw’s zijn maar echte bedrijven met aandeelhouders die rendement willen zien. Dus ….. bye bye grootbank, hello online broker en online spaarrekening. Door schade en schande wijs geworden.

 6. Herminez

  Zijn wij wel een poosje geweest , maar had je niks aan als je zelf nadenkt en keuzes kan maken. Wij hebben nu alles gespreid. Wij hebben het goedkoopste pakket bij de banken, doen alles digitaal en de Credit Card is via de Bijenkorf. We betalen nooit rente omdat ik de maandelijkse rekening direct voldoe. Door de ontvangen punten om te zetten zijn in spullen, is hij feitelijk gratis. Sterker, je verdient door hem te gebruiken. Iets van kleding of een cadeautje heb je altijd wel een keer nodig. Ook de uitverkoop kan je afrekenen met punten. Ondergoed, sokken , beddengoed enz. koop ik niet tweedehands. Voor ons dus geen CC meer van een bank.

Reacties zijn gesloten.