Duurder dan een huwelijk

201610-echtscheidingHet rommelt in de huwelijken in FIRE-land, lijkt het. Echtscheidingen. Afgelopen jaar zie ik achtereenvolgens Lineaire Hypotheek Versneld Naar Nul, Amber Tree Leaves en Geld Is Tijd deze stap doorgaan. En het gebeurde ook mij een aantal jaren geleden.

Een bruiloft is voor de meeste mensen een duur iets. Jurk, pak, locatie, feestje, bijzondere auto, huwelijksreis, noem de uitgaven maar op. Maar er is een ding aan het huwelijk mogelijk nog duurder: een echtscheiding. Iedereen, ook ik, begint aan het huwelijk met de gedachte ‘dat gebeurt ons niet’. Maar in de praktijk eindigt inmiddels zo’n 40% van de huwelijken in een echtscheiding.

De beslissing om te gaan scheiden was voor ons heel emotioneel. En emoties zijn meestal niet echt een goede basis voor financiële beslissingen. Het duurde dan ook even voordat we samen bij een mediator zaten. Dat was overigens een goed besluit dat ik iedereen in een vergelijkbare situatie kan aanbevelen. Als het even kan, gebruik een mediator. Twee advocaten zijn duur en hebben soms ook het belang om hun urenmetertje te laten lopen.

Ex en ik waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Daar hadden we niet echt over nagedacht, dat deden we gewoon. Het was destijds ook niet echt iets waar we over wilden discussiëren. Dat was niet romantisch. Een ding weet ik zeker: in gemeenschap van goederen trouw ik nooit meer, ook niet als de tegenpartij miljonair is.

Gelukkig hadden wij financieel alles op orde en helder in beeld. Dat maakte het gesprek over de verdeling gemakkelijker. En onze pensioenopbouw was ook vrijwel identiek, dus we konden afzien van verevening. We worden dus niet na onze pensionering nog een keer met onze echtscheiding geconfronteerd.

Ons huis stond niet onder water, dat hielp ook. En we hadden het gekocht en gefinancierd op één inkomen. Dat betekende dat mijn ex er kon blijven wonen. Zij werkte in onze woonplaats. Ik werkte elders in Nederland en ben dus verhuisd om dichter bij mijn werk te gaan wonen.

Terugkijkend hebben we een relatief eenvoudige echtscheiding gehad. Geen vervelende alimentatieverplichtingen. Geen financiële problemen. Maar niet iets om nog een keer over te doen.

Hoe is jouw echtscheiding verlopen?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Project Lonica

  Ik begin er niet aan 😉

 2. Nicole

  21 jaar geleden getrouwd in een kleine setting op huwelijkse voorwaarden. We zijn beiden enorm gegroeid in ons huwelijk en nog steeds heel gelukkig met elkaar. Niet iets uit een sprookjesboek ofzo, geen grote dalen gelukkig maar je moet eraan blijven werken. Nu zijn onze kinderen groter (19 en 13) en dat geeft nieuw geluk. We gaan regelmatig met z’n tweetjes op stap zonder veel te regelen.

 3. Maar eeeeh, wat hadden huwelijkse voorwaarden je dan geholpen bij je scheiding? Er ging hetzelfde in, tijdens werd blijkbaar vergelijkbaar opgebouwd en zelfs pensioen was vergelijkbaar.
  Dan voegen huwelijkse voorwaarden toch veel toe?

  1. Geldnerd

   Ik had een eigen woning met overwaarde, die met die handtekening ineens ook voor de helft van Ex was…

 4. Judith

  gehuwd en gescheiden, scheiden was nog geen 1/5 van het bedrag van huwelijk, maar ja wij hadden samen 1 advocaat voor 1000 euro.. zelf alles opgesteld en ingevuld en we hadden haar alleen nodig voor het doorlezen of het akkoord was bij rechtbank en indienen van de stukken en afhandeling. Als we dat zelf hadden gemogen hadden we haar niet ingeschakeld.

 5. de budgetman

  Wij hebben besloten gelukkig getrouwd te blijven.
  nog goedkoper 😉

  Maar het blijft een feit dat het binnen veel relaties moeilijk blijkt om op normale manier over geld te praten en dat het eerder een bron van meningsverschil is.

 6. Marijke

  Wij hadden 1 gezamenlijke advocaat, en hadden samen al veel op papier gezet, het was snel klaar.
  1 advies, maak geen ruzie over details in het convenant, als 1 van de partijen zich er later niet aan wil houden, doe je er toch weinig aan. Ik hoor soms van scheidingen waarbij geregeld wordt wie het haar van de kinderen mag laten knippen, niet naar de eventuele nieuwe partner mogen etc. Zonde van de energie, echt nutteloos. Als jullie straks allebei het idee hebben dat jullie beiden flink water bij de wijn hebben gedaan, dan heb je het goed gedaan. Succes

 7. Anna H.

  Hihi “ook niet als de tegenpartij miljonair is” … tegenpartij: daar begint het al. Wij zijn overigens op maandagochtend gratis geregistreerd als partners… dus als we uit elkaar gaan wordt dat zeker duurder. Hopelijk is dat niet nodig:-)

 8. dertigermetkids

  ik hoop t nooit mee te maken
  bijkomend nadeel is mn baan als gastouder, ik werk vanuit ons eigen huis.. ook gekocht met dat idee.. een ruime kelder waarin gespeeld en geknutseld kan worden zonder dat ons huis een kinderdagverblijf is… een ruime tuin heerlijk betegeld zodat we overal kunnen zitten en de kleintjes er kunnen rijden op loopautos en fietsen etc en voor het huis een heerlijke speeltuin en vele speeltuintjes in de wijk.. mijn inkomen is niet genoeg om het van te kunnen kopen al zou ik het, zeker met toeslagen of alimentatie erbij makkelijk kunnen betalen vermoed ik…
  hier wel gemeenschap van goederen.. geen idee hoe dat allemaal verdeelt zou worden dan.. huis niet onder water gelukkig .. leuke spaarpot en sinds een jaar aan t investeren bij binck… tja.. niet te veel over nadenken… ?

Reacties zijn gesloten.