Postzegels hamsteren?

Eerder deze week werd bekend dat PostNL de prijs van de postzegels met maar liefst 14,2% mag verhogen. De prijs kan dan omhoog van 83 eurocent per brief van 20 gram naar 95 eurocent per brief. In 2008 was de prijs nog 50 eurocent. Maar toen verstuurden we ook nog 20 miljoen brieven per dag, nu zijn dat er nog maar 8 miljoen per dag.

Ik zal niet zo heel gauw postzegels gaan hamsteren door dit bericht. Eigenlijk kan ik me niet eens herinneren wanneer ik zelf voor het laatst een brief verstuurd heb. Binnenkort ga ik dat wel weer doen, maar dat is echt een uitzondering. Ik doe mijn zaken al jarenlang zoveel mogelijk digitaal.

Ook brieven ontvangen doe ik nog maar zelden. Overal waar dat kan heb ik aangegeven dat ik liefst de correspondentie digitaal ontvang. Wat wij wel veel ontvangen zijn pakketjes, omdat we veel aankopen digitaal doen. Zelfs het voer voor Hondje komt eens in de zes weken per post aan. Goedkoper dan in de winkels hier, en minder sjouwen.

In de PostNL app op mijn smartphone (die ik heb om deze pakketjes te kunnen volgen) kan ik ook zien welke ‘reguliere poststukken’ er op mijn adres bezorgd zijn/worden. In juli waren dat er maar twee. Een brief van een verzekeraar aan Vriendin (in tegenstelling tot mij is zij nog wel dol op papieren post, dat mag). En een brief van Alex aan mijzelf, met een papieren bevestiging van iets dat ik digitaal aangevraagd had en ook digitaal al bevestigd had gekregen. Die brief was dus overbodig wat mij betreft.

Hopelijk gaan de hogere prijzen voor het verzenden van dode bomen ook de laatste organisaties over de streep trekken die nog niet 100% digitaal kunnen werken. Ik vind het prima als organisaties ook een ‘papieren spoor’ aanbieden voor mensen die digitaal niet meekunnen of meewillen, maar val mij daar alsjeblieft niet mee lastig!

Verstuur en ontvang jij nog veel papieren post?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. NietTot71

  De laatste fysieke post die wij gestuurd hebben waren een heel aantal geboortekaartjes. Daarbuiten hooguit een keer een wenskaart, maar verder niets eigenlijk.

 2. DromenenDoen

  Wij krijgen en versturen ook nog maar heel weinig papieren post. Enige uitzondering zijn de verjaardagskaartjes en kerstkaarten. Hiervan vind ik de papieren versie toch echt leuker dan een digitale variant.

  Ik krijg ook altijd van de hypotheekverstrekker een brief per post als ik weer een extra aflossing heb gedaan met de nieuwe stand. Ook hier vind ik de papieren versie leuker dan de digitale mededeling in mijn account.

 3. Financefitgirl

  Ik verstuur nog wel regelmatig verjaardagskaartjes: dat vind ik leuker dan een digitale felicitatie. Daarnaast zal het wel effect hebben op spullen die ik tweedehands verkoop + verstuur, dat wordt toch weer een stukje duurder via PostNL. Als andere aanbieders hun prijzen niet verhogen worden zij een steeds gunstiger alternatief.

 4. Ik verstuur totaal geen papieren post meer. Alles gaat hier digitaal. Zelfs alle stukken en contracten die ik heb getekend voor het oversluiten van mijn hypotheek heb ik digitaal ondertekend en per ommegaande retour gestuurd.

  Het hamsteren van postzegels heeft in mijn ogen weinig zin. Alleen als iets een grote inflatie kent, en stabiel is qua aantal gebruikers, is het waard om te hamsteren. Stel dat de prijs verdubbeld, maar niemand wil ze kopen en je gebruikt ze zelf niet, dan heb je er niks aan. Slimme zet dus om alles digitaal te doen!

Reageren is niet mogelijk.