€ 100 extra dividend per jaar

 • Berichtcategorie:Beleggen

Geldnerd is soms een beetje lui. Of in elk geval gemakzuchtig. Sinds een aantal jaren maak ik naar tevredenheid gebruik van de diensten van Alex Zelf Beleggen. Eerst had ik er alleen een Vermogensbeheer rekening, en deed ik mijn beleggingen via de Rabobank (tsja, ik ben er niet trots op…). Maar de afgelopen jaren is mijn beleggingsprofiel veranderd, en ik had het idee dat ik kon besparen op mijn maandelijkse kosten. Dat weet ik eigenlijk wel zeker, door een van de klassieke blogposts van Mr. FOB waarin hij de tarieven van de verschillende brokers vergelijkt. Dus onlangs ben ik eens even in de tariefstructuur van mijn broker gedoken.

Mijn profiel

Ik leg maandelijks € 1.000 in op mijn beleggingsrekening. Dit investeer ik in mijn portefeuille van 6 ETF’s en beleggingsfondsen. Gemiddeld doe ik 1 transactie per maand, voor € 1.000 dus. Dat kost mij bij Alex gemiddeld € 9,- per maand. Daarnaast ontvang ik per kwartaal 8 – 10 dividendbetalingen. Hiervoor brengt Alex € 3,- per transactie in rekening, kwam ik achter. Tenslotte betaal ik 0,05% bewaarloon per kwartaal. Met mijn huidige portefeuillesamenstelling en -omvang kost het gebruik van Alex Zelf Beleggen mij dus omstreeks € 18,- + bewaarloon per maand. Dit bedrag zal naar verwachting verder stijgen als ik (wat mijn voornemen is) de komende jaren maandelijks blijf inleggen.

Afweging

Ik ga niet automatisch voor het goedkoopste. ‘Goedkoopste’ is sowieso lastig te bepalen, dat heeft Mr. FOB ook heel duidelijk laten zien. Het hangt er gewoon vanaf wat je doet. Ik heb een ‘kernportefeuille’, maar daarnaast ook nog wat ‘speelfondsen’ in de portefeuille. Op zich ben ik tevreden over Alex (onderdeel van Binck, trouwens), op hun ‘misser’ in de communicatie over MIFID-2 na dan. Het abonnement biedt me alle opties en de flexibiliteit die ik nodig heb.

Met mijn beleggingsprofiel, het gebruik van de afgelopen jaren en mijn wensen, ontlopen de kosten van Alex/Binck en De Giro elkaar niet veel. De Giro is zeker goedkoper zolang je alleen in fondsen handelt die in hun kernselectie voorkomen. Ga je daarbuiten (en dat doe ik vrij vaak) dan maakt het eigenlijk niet uit. Maar ik kon nog wel besparen door over te stappen van Alex Zelf Beleggen naar Binck Green. Het levert me zelfs drie besparingen op:

 1. De transactiekosten zijn € 1 – 3 per transactie lager dan bij Alex, afhankelijk van wat ik aanschaf.
 2. De maandelijkse service fee zou voor mijn huidige portefeuilleomvang (€ 3 + 0,01%) lager liggen dan het bewaarloon bij Alex. Binck rekent naast de service fee geen apart bewaarloon. En dat verschil wordt alleen maar groter (in het voordeel van Binck) als mijn portefeuille verder groeit.
 3. Maar de grootste ‘winst’ zit in de cash dividenden. Met 30 – 40 dividend-ontvangsten per jaar levert dit mij minimaal € 100 per jaar op. Alex rekent € 3 per dividendtransactie, dat heb ik mij nooit eerder gerealiseerd. Dat is bij Binck gratis (behalve bij ADR/GDR aandelen, en die heb ik niet).

Even controleren…

Uiteraard heb ik mij eerst goed laten informeren. Ik heb een uitgebreide mail gestuurd om te checken dat er inderdaad geen apart bewaarloon gerekend wordt, en dat er geen fee wordt ingehouden op dividendtransacties. Ook heb ik gecheckt dat het fondsenaanbod van Binck en Alex identiek zijn. Verder wil ik ook de niet meer aan te kopen fondsen (door MIFID-2) mee kunnen nemen, ik heb geen zin om een portefeuille aan te houden bij twee brokers. En tenslotte ben ik uiteraard nagegaan of ik ook bij Binck de portefeuille- en transactie-overzichten kan downloaden om mijn altijd hongerige beleggingsspreadsheet te vullen.

Op al die vragen kreeg ik snel en adequaat antwoord. Dus vorige week heb ik een rekening aangemaakt bij Binck, en na de bevestiging heb ik meteen het formulier gemaild om mijn portefeuille over te laten zetten van Alex naar Binck. Dat gebeurde vervolgens ook binnen een dag. En wat ik mij realiseerde na het inloggen: de interface van Binck en Alex is exact hetzelfde, alleen het logo en de kleurstelling zijn anders. Wat eigenlijk ook wel erg voor de hand ligt.

Dus. Een overstap. Zeker € 100 per jaar bespaard, extra dividendrendement. En een blogje daarover, zomaar zonder affiliate links en reclame!

Hoe is het met jouw broker?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Bas

  Ik zit ook bij Binck en ben daar tevreden over. Ik heb ook een account bij de Giro, maar daar doe ik eigenlijk weinig mee. Ik denk dat de Giro vooral voordelig is als je veel handelt. Wat me bij de Giro een beetje tegenstaat is dat je daar geen bankrekening hebt, maar dat je geld in een geldmarktfonds ‘belegd’ wordt. Verder moet je bij stockdividend trouwens ook kosten betalen bij de Giro. Maar dat je bij cash dividend kosten moet betalen (Alex), daar had ik nog nooit van gehoord!

 2. Geldboom

  Binck Fundcoach niet overwogen?

  1. Geldnerd

   Jawel, maar ik vond het aanbod te beperkt.

   1. Geldboom

    Aanbod is inderdaad wat beperkter, green heb ik ook en is ruimer aanbod. Ook wat duurder daardoor.

 3. DromenenDoen

  Ik heb ook Binck. Bevalt prima. DeGiro wil ik niet, om dezelfde redenen die Bas aangeeft.

 4. Team CF

  TD Canada Trust (gratis herbeleggen), Meesman (gratis herbeleggen) de Degiro, al moet ik bij die laatste nog echt beginnen voor de index fondsen daar, maar het werkt 🙂

 5. Flyboy

  Geldnerd, zou voor een luiaard als jij dan Meesman niet ideaal zijn? Of is het om het feit dat er dan niet meer te “spelen” valt. Moet jij vast naar gekeken hebben. Wat zie jij aan voor en nadelen?

  1. Geldnerd

   Mij ging het inderdaad om de speelruimte. Maar Vriendin is net begonnen bij Meesman, blog volgt….

 6. Goed bezig. Alleen verwacht ik wel dat je even een bedankbriefje naar de AFM stuurt. Zij hebben immers rond 2010 transparante kostenstructuren geëist. O.a. kick backs en andere ondoorzichtige kosten zijn daarmee verboden en daarom kon je doen wat je nu gedaan hebt ?
  P.s. hoe is het met die andere brief?

 7. Wat ik het lastige vind is dat de kosten steeds wijzigen. Toen ik begon te beleggen was DeGiro veruit de goedkoopste, omdat al mijn fondsen in de kernselectie zaten. Nu ik mijn portefeuille heb aangepast naar VWRL + IUSN is een van de twee kernselectie, de andere niet. IUSN kost mij € 4 + een percentage (ik geloof 0,04%) en dat is best wel flink, aangezien IUSN maar 10% van de weging in de portefeuille is. Daarom koop ik die niet elke maand aan. Op die manier blijven de kosten redelijk beperkt. DeGiro is voor mij nog wel zeker de goedkoopste.

Reacties zijn gesloten.