Heb ik lijstjesfetisjisme?

Geldnerd is dol op lijstjes. Mijn Evernote staat er vol mee. Ook de Notitie-app op mijn telefoon en tablet bevat altijd wel een paar lijstjes. Boodschappen die ik nog moet doen, actiepunten die ik nog uit moet voeren. Als ik het niet opschrijf, dan vergeet ik het. Ook mijn financiën bestaan uit lijstjes. Mijn beleggingen, mijn administratie, mijn liquiditeitsoverzicht. Gelezen en nog te lezen boeken houd ik bij in GoodReads. en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een goed lijstje geeft het brein rust, las ik eens.

Voor lijstjes zijn er allerlei methodieken, een bekende is het Bullet Journal. Zo ver gaat mijn verslaving niet. Bij mij gaat het vooral om actielijstjes en checklists. Dagelijkse actielijstjes maak ik nog regelmatig op papier. Op een of andere maner is het ‘fysiek afstrepen’ van acties, nadat ze afgerond zijn, toch veel leuker dan het wegklikken van een actie in een app.

Waar ik nog een beetje tegenaan hik: een lijst met al mijn bezittingen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die al wel heb voor mijn kledingkast. <schaam>Met een vast vervangingsschema voor overhemden en pakken </schaam>. Dat heb ik gemaakt toen ik mijn kleding minimaliseerde. Maar een lijst met al mijn bezittingen, daar ben ik nog niet aan begonnen.

Waar ik wel veel plezier aan beleef: mijn checklists voor vakanties en zeilreizen. Dat, gecombineerd met mijn minimalistische en opgeruimde kasten, maakt dat ik in minder dan een uur ingepakt en klaar voor vertrek kan zijn, zonder het gevoel te hebben dat ik iets belangrijks vergeet. Dat scheelt een hoop stress. Vooral ook voor Hondje, die er niet zo goed tegen kan als zijn dagritme verstoord wordt.

Mijn favoriete lijstje: eentje waarvan ik alle punten heb afgestreept. Daar kan ik heel veel voldoening uit halen.

Gebruik jij ook veel lijstjes?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Consuminderen

  ‘S Avonds voor bedtijd is het slim om een moment uit te trekken met papier voor mijn neus.
  Even opschrijven of nadenken wat ik die dag heb bereikt en dan wat ik de volgende dag (dagen) wil berekenen.
  Het nadenken over wat goed gaat, dit moment van bezinning maakt dat ik beter slaap.
  Helaas is het geen vaste gewoonte. Was dat wel zo, dan sliep ik iedere nacht als een roos.

 2. Greet

  Fetisjisme of autisme?
  Hier ook veel lijstjes. Geeft houvast. Overigens is ‘niets’ ook aanwezig op elk lijstje, als taak “niets doen” bijvoorbeeld…dan is niets doen ook een keuze die ik maken kan. Anders zou ik alsmaar doorgaan.

 3. Meneer en Mevrouw

  Ja hoor, hier ook zo’n lijstjesjunk!
  Boekenlijstjes, vakantieinspiratielijstjes, to-do lijstjes(incl. belangrijke zaken als luieren, niets doen of lezen)!

 4. FireMe

  ✅ Check, ik kan ook niet meer zonder. De meest simpele dingen (nummer X in Spotify playlist zetten, kippenhok opruimen, boek Y lezen), ik ben van de outlook taken overgestapt naar Todoist en heb daar geen moment spijt van gehad.

 5. niettot71

  Hmm, zou ik de enige zijn dan? Eerlijk gezegd heb ik een hekel aan lijstjes. Ik pas ze dan eigenlijk ook nergens toe. Ok, af en toe maak ik een boodschappenlijstje om die vervolgens in de winkel niet te gebruiken.

 6. Eddie

  Begin de dag met een lijstje!
  Ik zou niet meer zonder kunnen.

 7. Ineke

  Hier alleen boodschappenlijstjes. Dit uit noodzaak omdat ik anders de helft vergeet, verder niks.

 8. dertigermetkids

  Hier ook veel lijstjes! ben er dol op! geeft me overzicht!
  financieen in excel (ook een soortlijstjes :p) boodschappenlijst (kan je geen lijstJE meer noemen :p) to do lijstjes en idd inpaklijsten voor vakanties of soms voor een dagje weg oid, lekker afvinken ipv chaos in mn hoofd en ook voor de kids geeft t overzicht soms

Reacties zijn gesloten.