Pensionado-opstand

  • Berichtcategorie:Pensioen

Opstand! Revolutie! De vorige generatie, die de jaren zestig nog bewust heeft meegemaakt (die van de vorige eeuw), de laatste generatie die nog weet wat protesteren is (was), die generatie pikt het niet langer.

In een open brief aan de voorzitter van de FNV maken de gepensioneerden hun ongenoegen kenbaar. Ze vragen de vakbond om niet akkoord te gaan met voorgestelde (en van het nieuwe kabinet verwachte) wijzigingen van het pensioenstelsel. De Telegraaf bericht erover, en ook het FD.

Tsja, wat moet je hier nou mee? Het lijkt me lastig om een manier van hervormen te vinden waar niemand nadeel van gaat ondervinden. Ik zie het ook bij collega’s: er altijd vanuit kunnen gaan dat ze met 60 konden stoppen, en dan ‘ineens’ nog 7 of 8 jaar door moeten. Dat geldt ook voor mij, maar ik heb nog twee decennia extra om aan het idee te wennen. En oh ja, volgens deze analyse mag mijn leeftijdsgroep er ook nog het meeste voor gaan betalen. Wel de lasten, nooit meer de lusten.

Gelukkig deed Plus Magazine een tijdje geleden een poging om haar achterban (ook pensionado’s) voor te lichten en een aantal misverstanden over het pensioenstelsel weg te nemen. Dus mijn ouders weten nu hopelijk dat ik er niet op uit ben om hun pensioen te roven. Maar blijkbaar ben ik juist de klos, en moet ik bang zijn voor de jongere generatie? En voordat je denkt dat ik de Plus lees: nee, dat doe ik niet. Daar heb ik de leeftijd nog niet voor. En zelfs al had ik de leeftijd, dan nog is de kans heel erg klein.

Wat verwacht jij van je pensioen?

Dit bericht heeft 11 reacties

  1. Pv

    Hi Geldnerd,

    Ik verwacht helemaal niks van me pensioen. Ik ben halverwege de twintig en net begonnen met mijn ‘carriere’. Om mij heen zie ik dat mensen van mijn leeftijd niks verwachten van pensioen wat ze opbouwen. Daarom hoop ik ook voor me pensioen leeftijd (71.5 jaar) al genoeg te hebben om te stoppen.

    gr. P

  2. Team CF

    Hey Opa Geldnerd,
    en ik maar denken dat jij een vervent plus magazine lezer bent! Valt met weer van je tegen 😉
    Maar eh, dat pensioen. Zijn nu zo bezig met het FO gedeelte dat dit volledig uit de berekeningen is verdwenen (zowel pensioen zelf als de AOW). Wat we gaan krijgen wordt gezien al een backup/bonus. Maar net afhankelijk hoe het FO gedeelte zich gaat ontwikkelen. De timing is dus ook van ondergeschikt belang in dit verhaal. Kan me echter heel goed voorstellen da dit voor heel veel mensen toch een belangrijk onderwerp is.

  3. hypotheekweg

    Ik ben er ook zo eentje die in die grafiek helemaal in dat dal zit. Ik ben ook heel benieuwd wat eruit gaat komen bij het regeerakkoord.
    Als de FNV niet meedoet door deze pensioenopstand vrees ik voor ze dat ze geheel buitenspel gezet gaan worden.

    Voordeel als pensionado’s gaan staken: Dat kost niets.

    PS: De rollen zijn omgedraaid. Nu blog jij steeds over onderwerpen die ik ook op mijn lijstje had staan 😉

    1. Geldnerd

      Laat je door mijn blogsels vooral niet weerhouden om er ook over te schrijven! Juist door de dingen vanuit verschillende invalshoeken te beschouwen wordt het denken aangescherpt. En dat is en blijft voor mij de belangrijkste toegevoegde waarde van het bloggen.

    2. Geldnerd

      En oh ja: Als pensionado’s gaan staken door niet meer op de kleinkinderen te passen gedurende de werkweek, of door ’s ochtends in de spits massaal de snelweg op en het OV in te gaan, dan wordt het de duurste staking uit de Nederlandse geschiedenis…

      1. Team CF

        Oeh, dat zou inderdaad goed zeer gaan doen.

  4. Meneer en Mevrouw

    Ik zit bij een pensioenfonds waar het -gelukkig- goed geregeld is dus ik ga er wel degelijk vanuit dat ik er nog wat uit krijg. Het zal niet verschrikkelijk veel zijn maar de rest moeten we dan zelf maar voor zorgen.

    Die pensionado’s moeten niet zo zeuren. Er is ze beloofd dat ze op hun 60e mochten stoppen en nu moeten ze door tot hun 67e. Ons beloven ze al niet eens meer dat we vroeg kunnen stoppen, laat staan wat de werkelijkheid gaat worden. Ik heb nog steeds geen medelijden met ze 😉

  5. Ontsladebaas

    Ik ben van begin jaren 90, en zit dus nog net in de min volgens het grafiekje. Al ben ik er niet echt bang voor. Ik ben van plan mijn pensioen zelf te regelen. Wel ben ik benieuwd naar manieren om het wettelijke pensioen optimaal te benutten (dus buiten box 3 beleggingen om). Via mijn werkgever spaar ik eea voor dit pensioen, wellicht zijn er daarnaast ook nog mogelijkheden. Anyway, mijn horizon is lang genoeg om nog veel te kunnen doen. Al ben ik zeker niet van plan het tot 70+ uit te zitten ;-).

  6. CvP

    Grappig die opmerkingen. Ik weet niet of dit soort blogs veel gelezen wordt door mijn leeftijdsgenoten (60+). Sinds kort maak ik gebruik van het Keuzepensioen bij het ABP, klinkt bekend neem ik aan.? Als alleenstaande, die al eind jaren ’80 in deeltijd is gaan werken, vervalt wanneer ik wordt platgereden, de aanspraak op .. uiteraard. Alleen een (ex)partner zou wellicht aanspraak kunnen maken op een nabestaandenpensioen, maar die is er niet. Kortom mijn bijdrages aan het ABP komen niet ten goede aan mijn erfgenamen maar vallen in de (bodemloze) pensioenput. Wellicht een wat lange inleiding, maar kort gezegd ben ik van mening dat de verplichte deelname aan een pensioenfonds dient te worden geminimaliseerd. Het huidige systeem is niet heilig maar de aangedragen zgn oplossingen zijn niet het antwoord. Bepalend in mijn optiek is de keuzemogelijkheid/-vrijheid van de deelnemer. Maak ik gebruik (gedeeltelijk) van het collectief (kosten!) of poog ik zelf te voorzien in een toekomstige behoefte? Voor mij speelt het helaas niet meer, los van dekkingsgraad en eventuele korting.
    Fiscale implicatie: aanspraak vrij, uitkering belast.

    1. Geldnerd

      Keuzevrijheid, daar ben ik een warm voorstander van. Maar dan hoop ik wel dat iedereen met die keuzevrijheid om kan gaan…

      1. CvP

        Ik ben geboren in het jaar dat mijn grootvader voor het eerst een AOW-pensioen kreeg uitbetaald; weet het niet precies maar het komt aardig in de richting. Denk inderdaad niet dat iedereen met die vrijheid kan omgaan. Maar over wie of wat zegt dat iets? Het zou een gedeelde verantwoordelijkheid kunnen worden. Werknemers worden in de watten gelegd en ondernemers en zzp’s mogen het zelf uitzoeken binnen de (beperkte) fiscale mogelijkheden. Las vandaag op een site dat kids in Vlaanderen onderwijs gaan krijgen in “financiën”, wanneer in Nederland? De dames en heren in het Haagse hebben de mond vol over eigen verantwoordelijkheid, prima maar verschaf dan ook de (financiële) mogelijkheden zodat iedere burger/Nederlander profiteert of kan profiteren.

Reacties zijn gesloten.