Pensioenpotjes samenvoegen

 • Berichtcategorie:Pensioen

Het was maar een klein berichtje, eind vorige week. Tot mijn verbazing werd het niet erg uitgebreid opgepikt, behalve in de vakpers. Maar blijkbaar is het kabinet akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat het samenvoegen van meerdere kleine pensioenen mogelijk maakt. Het wetsvoorstel zelf is nog niet openbaar, dat gebeurt pas als het kabinet het naar de Tweede Kamer stuurt.

Ook ik heb nog een klein pensioen, daar heb ik eerder over geschreven. Op zich niet storend, maar ik vind het wel een prettig en overzichtelijk idee om alles bij elkaar te hebben. Dus zodra het wetsvoorstel er is zal ik het eens gaan bekijken. En ik heb voor begin 2018 alvast een reminder in mijn agenda gezet om te kijken wat het oude pensioenfonds en het huidige pensioenfonds op dit gebied te bieden hebben.

Heb jij nog een vergeten pensioen?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Team CF

  Ik zat hier al een beetje op te hopen, hebben 3 pensioen potjes (allebei) en zouden die graag in 1 pot stoppen met 1 pensioen datum (voor ieder). Het is nu een beetje een zooitje als we kijken op mijnpensioenoverzicht.nl
  En nu maar hopen dat we ooit het zelf mogen beheren/verdelen, maar die kans acht ik vrij klein (heb hier hier even niet over aanvullend pensioen).

  1. Petra

   Het gaat bij de genoemde “kleine pensioenen” om pensioenen met een uitkering kleiner dan € 465,94 bruto per jaar.

   Ik lees ergens dat het bij jouw kleine pensioen gaat om enkele duizenden euro’s per jaar. Dat valt er dus niet onder.

   Je weet natuurlijk, dat je van zo’n pensioen waardeoverdracht aan kunt vragen, binnen zes maanden nadat je bij een nieuwe werkgever in dienst bent getreden? Soms kan het fonds op dit moment de waardeoverdracht niet doen (omdat ze dat alleen kunnen doen als ze voldoende dekking hebben), maar als je de overdracht aanvraagt binnen die zes maanden, dan komen ze er later bij je op terug en dan kun je dan alsnog die waardeoverdracht doen.

   Ik vind het trouwens wel goed dat dit wetsvoorstel er komt. Zelf begon ik ook met kleine uitzendbaantjes. Ik was toen nog lang niet bezig met pensioen, en zou een eventuele uitkering toegejuicht hebben. Terwijl het voor mensen op de lange termijn natuurlijk wel beter is, als ze wat opbouwen. Dus mooi dat je straks als het ware een pensioenpotje hebt dat met je mee verhuist van baan naar baan, en dat zo toch langzamerhand steeds wat gevulder kan raken, belastingvriendelijk ook nog.

   1. Geldnerd

    Dat van die waarde-overdracht weet ik, maar ik kwam er pas jaren na indiensttreding achter… En deze wet moet nog door het parlement, dus ik hoop op een aanpassing!

   2. Team CF

    Ha, mochten willen dat het over duizenden euro’s ging. Maar zo oud zijn we nog net en verder hebben we ook nog een flinke tijd in het buitenland gezeten. Dus we hebben het wel degelijk over een aantal kleine pensioenen in ons geval. Zijn nu allebei weer meer dan 6 maanden actief bij onze werkgevers, dus helaas kunnen we daar ook niet veel meer mee. Maar dit is het uitzoeken wel waard natuurlijk! Dank voor je feedback.

 2. Melanie

  Ik heb 5 pensioen potjes, verdeeld over 3 landen. Dus heb ik niet veel hoop dat ik die ooit zou kunnen samenvoegen… Het is wel wat administratie bijhouden, for decennia to come 🙁
  Maar ik troost me soms dat het een soort van diversificatie is, in het geval dat er iets mis gaat met een van die pensioenbedrijven, of met de pensioen-wetgeving van een van die landen. Denken jullie soms na over diversificatie qua pensioenuitvoerders?

  1. Geldnerd

   Voor zover ik daar keuze in heb…

 3. Marjolein

  Ik heb twee pensioen fondsen buiten Europa en een in Nederland, die buiten Europa ben ik aan het consolideren, dat moet over een periode van 10 jaar. Ben er twee jaar geleden mee begonnen dus alles is dan in een “buiten Europa” pot wanneer ik met pensioen ga.
  Het Nederlandse pensioen komt er dan tzt vanzelf bij, met aanzienlijk minder moeite.

 4. Divnomics

  Ik zelf maar 1 pensioenpotje (rest is ooit afgekocht), heb het wel gelezen maar dus minder relevant. Mijn vriend heeft wel nog ergens een oud potje, maar met maar weinig inhoud. Daarvoor is het dus wel weer interessant.

  Het klinkt als een goed plan dat ze dit willen gaan doen, alleen hier uit de comments blijkt maar weer dat er genoeg mensen zijn met ‘vergeten’ pensioenpotjes uit het verleden.

  1. Geldnerd

   Ja, dat verbaast mij ook! Ik ga eens uitzoeken hoeveel van die vergeten potjes er wel niet zijn in Nederland…

 5. Amber tree

  Sturen jullie dit even door naar Belgie…

  We kunnen bij veranderen van werkgever wel ons extra legal pensioensparen overzetten. Doe je dat niet, dan blijf je ermee zitten. Ik heb er nu een stuk of 5. Lekker makkelijk! 😉 Bovendien zijn de regels zo complex dat ik het heb opgegeven om het uit te zoeken. Erg hé

  1. Geldnerd

   Wat was dat ook al weer met dat ene Europa?

Reacties zijn gesloten.