Nesteldrang

 • Berichtcategorie:Wonen

Nee, we zijn niet zwanger. Gelukkig niet, we hebben onze handen al vol aan ons Hondje. En als ‘Opa Geldnerd’ ben ik er natuurlijk ook veel te oud voor. Maar we hebben in Huize Geldnerd wel ‘last’ van nesteldrang. Op één of andere manier zijn we heel erg bezig met het ‘optimaliseren’ van onze leefruimte voor de komende donkere en koude maanden.

Onze tuin is uiteraard al ‘winterklaar‘. Vriendin zorgt voor een permanente stroom van oud brood, pinda’s en vetbollen. Steeds meer vogeltjes weten onze tuin dan ook te vinden. We rekenen erop dat het nog wel drukker wordt bij het ‘Geldnerd & Vriendin Bird Fastfood Restaurant’ als het eenmaal echt winter is.

Verder hebben we de laatste kamer van ons huis vrijwel ingericht. Dat kon de afgelopen twee jaar niet, door een hardnekkige lekkage in de badkamer van onze buren was de muur erg vochtig. Het lijkt erop dat dit nu is opgelost (afkloppen…). Dus hebben we het logeerbed opgezet, terwijl een bouwdroger druk bezig is om het vocht uit de muur te trekken. Gelukkig hebben we afgelopen week, toen de aannemer kwam meten, geconstateerd dat de muur nu snel droger wordt. Dit is overigens het laatste opleverpunt van ons huis, waar we in december 2 jaar wonen.

Verder heb ik een rondje gemaakt langs alle kasten waar bezittingen van mij in liggen. Mijn kledingkasten, de kasten in de logeerkamer, en de kasten in de studeerkamer. Zelfs mijn deel van het kastje in de badkamer heb ik niet overgeslagen. Dat leverde toch nog weer twee vuilniszakken op, en een zak voor de kledingcontainer. Ook na jarenlang minimaliseren gaat er bij mij nog meer uit dan er in komt. Het is een rondje dat ik vooralsnog twee keer per jaar doe, in het voorjaar en in het najaar.

Afgelopen september hebben we het jaarlijkse onderhoud van de CV-ketel al uit laten voeren, inclusief het nalopen van alle radiatoren. Eén radiatorkraan bleek een beetje te lekken, die hebben we laten vervangen. Ook is het hele systeem ontlucht en bijgevuld. De laatste weken staat de verwarming weer tevreden te snorren. Daarnaast heb ik tijdens de eerste koude weken alle raam- en deurkozijnen nog een keer langsgelopen. Hier zijn nog weer de nodige meters tochtstrip verwerkt. Dat zal ook nog weer schelen in het comfort en in de gasrekening.

En tsja, ik merk dat ik ook weer een beetje aan het hamsteren geslagen ben. Voorraadje hondenvoer. Een paar flesjes whiskey. Ik houd mezelf maar voor dat het nog voortkomt uit onze tijd als jagers-verzamelaars, waarbij dit het verschil tussen leven en dood kon betekenen. En dan kijk ik naar de foto’s van Project Lonica, die druk bezig is met haar houtvoorraad. Maar daar zijn we hier in de Randstad, met (in onze omgeving) supermarkten die zeven dagen in de week tot 22.00 uur open zijn, natuurlijk wel heel ver van afgedwaald…

Laat de winter maar komen. Stiekem heb ik de eerste playlists met kerstmuziek al afgespeeld op Spotify. Alleen ons Hondje bibbert wat af, die mist nog steeds het klimaat in het Verre Warme Land waar hij geboren is.

Hoe bereidt jij je voor op de donkere, koude en natte dagen?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. De Budgetman

  …nou voor een deel op dezelfde manier:
  Oude zooi eruit, beetje achterstallig schilderwerk oppakken en de schoorsteen vegen voor een nieuw stookseizoen!
  Ik moet nog wel hout halen…

 2. Greet

  Heb je de cv ook waterzijdig ingeregeld?Ook een bespaardingetje.
  Hoe ik me voorbereid, mjah..stamppotten op het menu, pantoffels aan, kaarsje aan en grote potten thee. Meeste voorbereiding vindt zomers plaats, dan maak ik de jam, weck ik groenten. De winter gebruik ik vooral om tuinplan te maken, al het papierwerk door te nemen, lijstjes te maken of updaten…

 3. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Klinkt allemaal heel knus daar in huize Geldnerd. ?
  Hier helaas een lekkage ontdekt. Was eerst bang dat het t DIY douchewand projectje was. Maar hoogstwaarschijnlijk heeft een timmerman net een plafondschroef door de afvoerbuis geschroefd… Zo blijven we bezig.

 4. Lonneke - Project Lonica

  Ah whiskey, dat is natuurlijk ook een manier om warm te blijven…

 5. B at Fire The Boss

  Als medeliefhebber van whisky kan ik beamen dat dit inderdaad een kwestie van leven of dood is.

  1. Geldnerd

   Kijk! Eindelijk iemand die het begrijpt!

 6. Heerlijk die dagen toch? In de herfst en winter is het helemaal niet erg om thuis te zijn, lekker warm en genieten van je eigen plek. Zelf hebben we er nog iets minder last van, we zijn nu vooral opzoek naar een eigen huis waar we vervolgens terecht kunnen met onze nesteldrang 😉 (vanmiddag hypotheekgesprek, zo spannend!)

Reacties zijn gesloten.