Minder contact

De Betaalvereniging Nederland heeft haar statistieken over 2016 weer gepubliceerd. Interessant vind ik dat je inmiddels bij tweederde van de automaten inmiddels contactloos kunt betalen. Dat doe ik ook steeds vaker.

De aantallen zijn verder enorm. Het aantal contactloze betalingen is bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen. In totaal werd er bijna 3,6 miljard keer elektronisch betaald, voor in totaal ruim 97 miljard euro. Ook zijn er in 2016 er 282,6 miljoen iDEAL-betalingen verricht, voor 23,7 miljard euro. Daarvan waren er bijna vier op de tien met de smartphone of een ander mobiel apparaat. Daar ben ik in mijn eentje maar een heel klein deeltje van. Helaas vind ik nergens recente officiële cijfers over het gebruik van contant geld.

Elektronisch betalen maakt het steeds makkelijker om geld uit te geven. Dat betekent ook dat discipline en overzicht houden steeds belangrijker wordt om je financiën onder controle te houden. Want met al dat gemak vliegt het geld onzichtbaar je portemonnee uit voordat je het in de gaten hebt…

Hoe vliegt het geld jouw portemonnee uit?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. haha, een huis en een inrichting kopen. Het vloog er nog nooit zo hard uit :’)
  Verder gaat het bij mij altijd erg hard met etentjes. Het is heel gezellig, maar die rekening is altijd hoger dan dat ik verwachtte…

 2. Ineke

  Ik pin voornamelijk. Contactloos betalen is het niet voor mij en ook contant gebruik ik vrij weinig. Pinnen is ook prettiger t.o.v. contant omdat je zo gemakkelijk je financieen bij kunt houden. Sommige mensen hebben weer iets tegen automatisch betalen, maar dat vind ik juist weer prettig omdat je niets meer kunt vergeten te betalen. Ook met die vooraankondigingen van afschrijving weet je ook precies waar je aan toe bent.

  1. Geldnerd

   Vanwaar het onderscheid? Contactloos betalen is toch ook gewoon pinnen?

   1. Ineke

    Je pas is dan toch anders ingesteld? Ik vind het een prettiger idee toch nog een pincode in te moeten toetsen ipv van er alleen maar mee te wapperen. Ik heb ook geen zin om maatregelen te moeten nemen om te voorkomen dat iemand in het voorbijgaan geld van mijn rekening haalt, ook al zou het dan maar een klein bedrag zijn. Ik heb hem dus geblokkeerd voor contactloos betalen.

Reageren is niet mogelijk.