Toen Vriendin en ik elkaar leerden kennen, ging het natuurlijk niet bij de eerste date al over geld. Op dat punt in de relatie heb je andere dingen aan je hoofd, zoals of je wel leuk gevonden wordt. Maar naarmate we elkaar beter leerden kennen, kwam het onderwerp wel regelmatig ter sprake. Uiteindelijk is Vriendin zelfs de aanstichtster van Geldnerd geweest: zowel het idee om een blog te beginnen over mijn ‘financiële hobby’ als de naam zijn ontsproten aan haar creatieve brein.
Geldnerd was destijds nog druk bezig met de financiële afwikkeling van mijn echtscheiding (dat kan soms een paar jaar duren, weten de ervaringsdeskundigen), en het opstarten van mijn nieuwe beleggingsportefeuille, en er werd al druk gewerkt aan het spaarpercentage. En ook Vriendin is haar hele leven een vlijtig sparende dame geweest. Maar beleggen, daar deed ze niet aan. Vroeger heeft ze wel belegd. Haar ouders hebben haar een bedrag gegeven met de mededeling dat ze daarmee haar studie moest betalen, en beleggen heeft daarbij geholpen. Maar na haar studie is ze er niet mee doorgegaan. Veel te riskant en veel te ingewikkeld. Het niet beleggen was ook frustrerend door de steeds maar dalende spaarrente. Ze shopte driftig rond bij de aanbieders van de hoogste spaarrente, maar iedere ‘hoogste’ was weer een stukje lager dan de vorige.
En iedere keer als zij haar financiën bijwerkte (niet zo vaak als ik het doe, maar wel een paar keer per jaar) hoorde ik haar zuchten. Af en toe hield ik haar op de hoogte van mijn beleggingsresultaten. ‘Fort Spaarrekeningen’ werd stormrijp gemaakt. Een paar jaar na de start van onze relatie was het zover. Vriendin ging beleggen. Maar ze wil er vooral niks aan hoeven te doen. Ze maakte dus een account aan bij Alex Vermogensbeheer, waar ik op dat moment ook nog een portefeuille aanhield.
Een van de stappen bij het openen van die rekening is het invullen van een vragenlijst, om je beleggingsprofiel en risicobereidheid te bepalen. Dat was nog wel een dingetje. Vriendin heeft de vragenlijst meerdere keren in moeten vullen voordat er iets anders uitkwam dan het advies om vooral te gaan sparen, maar echt niet te gaan beleggen. Maar door het een paar keer opnieuw te proberen, kwam ze uiteindelijk bij het Behoedzame profiel uit. En ging ze aan de slag. Destijds met een eenmalig bedrag, maar door de jaren heen heeft ze bijgestort.
Inmiddels heeft ze daar een aardige portefeuille staan. Nog steeds behoedzaam, dat wel. Dus dat gaat een beetje langzaam, gegeven de huidige rendementen op obligaties. En dan komt er toch die drang naar meer… Nu volgt Vriendin tegenwoordig mijn blog, en ook een aantal collega-bloggers over financiën. Dus had ze gelezen over Meesman. En dat leek haar wel wat. Want ze wil wel beleggen, maar er vooral niet teveel aan hoeven doen of naar te kijken. Want fluctuaties, daar word je maar zenuwachtig van.
Dus heeft ze in 5 minuten een account geopend bij Meesman. Eerst maar eens met één bedrag in één keer. Maar wel helemaal in aandelen.
En ik? Ik ben trots op haar.
Meesman lijkt mij inderdaad een goede partij als je een simpel portefeuille wil met automatische inleg en weinig omkijken.
En trots mag je zijn 😉
Beste vriendin van Opa Geldnerd, goed bezig!
Super goed dat ze dat gedaan heeft. En terecht dat je trots bent 🙂
Knap van Vriendin! Ik ben ook meer van sparen dan vriend en dat is soms wel eens zoeken naar een middenweg.
Goede keuze. Ben al 12 jaar een heel tevreden klant van Meesman. Beleggen zonder verder naar om te kijken; tikkeltje saai, maar zo hoort dat ook
Goed hoor! Bij ons is Vriendin nog niet zo ver maar dat geeft niet. Het moet haar eigen keuze zijn. Ik kan slechts informeren en inspireren, niet dwingen.
Ik denk dat ik op je Vriendin lijk.
Door slechte ervaringen uit het verleden beleg ik ook niet meer.
Maar nu begint het toch wel te kriebelen en kijk ik ook naar Meesman.
Maar wat is beter, in één keer minstens 10.000 inleggen of maandelijks bijv. 1000?
Er is geen beter of slechter, alleen dingen die goed of minder goed voelen. ‘De beurzen’ staan hoog, dat houdt veel mensen tegen. Maar uit onderzoeken blijkt steeds dat in een keer inleggen het meeste rendement oplevert, als je beleggingshorizon maar lang genoeg is. Toch doe ik dat op dit moment zelf ook niet, ik hevel geld over van mijn cash buffer naar de beleggingen door maandelijks een iets hoger bedrag dan normaal in te leggen. Ratio is leuk, maar het buikgevoel is hier de baas. Dus doe vooral wat het beste voelt!