Jaarlijks Onderhoud

De gemiddelde blog houd het een maand of zes vol, las ik ooit ergens. Geldnerd is er al 8 jaar. En met een blog is het net als met een auto of een huis. Af en toe is er onderhoud nodig om te zorgen dat alles probleemloos blijft werken.

Plug-ins

Nee, geen hybrides…. Mijn blog draait op het open-source contentmanagementsysteem WordPress. Daar bovenop installeer je Themes om het uiterlijk van je website aan te passen, tenminste als je dat belangrijk vindt. En er zijn heel veel Plug-ins beschikbaar om extra functionaliteiten aan je website toe te voegen. De populaire blogroll in de rechterkantlijn van mijn blog wordt bijvoorbeeld via zo’n plug-in onderhouden.

Er zijn veel gratis Themes en Plugins, maar ook betaalde versies. Ten principale gebruik ik alleen gratis en open-source versies. Daar kan ik ook prima mee uit de voeten. Maar veel plug-ins hebben niet het eeuwige leven. Ze gaan commercieel, of ze worden in de steek gelaten door hun ontwikkelaars. Ik snap dat wel, het leven gaat immers verder. En ik ben zelf geen haar beter, mijn eigen spreadsheets zijn immers uiteindelijk ook in de steek gelaten.

Maar dit betekent wel dat ik zo af en toe op zoek moet naar een andere plug-in. Ook probeer ik bewust het aantal plug-ins een beetje te beperken. Dat is beter voor de snelheid van de website, en het beperkt ook de beveiligingsrisico’s. Want er zijn genoeg kwade geesten die zelfs een simpele blog aantrekkelijk vinden om te hacken.

Donkere Modus

Een van de plugins die aandacht vroeg was de WP Dark Mode. Die gebruikte ik om gebruikers de optie te geven om mijn website naar keuze in een lichte of donkere weergave te bekijken. Zelf ben ik een fervent liefhebber van de dark side mode, en er werd regelmatig om gevraagd. Maar ik was maar matig tevreden over deze plugin, die ook erg veel nadruk legde op social media en een betaalde premium versie. Dus toen de ‘schakelknop’ na een update niet meer werkte was het tijd voor iets anders. Ik heb zo’n beetje elke dark mode plugin die ik kon vinden uitgeprobeerd op mijn testserver thuis. En uiteindelijk een nieuwe geselecteerd. Als het goed is zie jij in de rechter benedenhoek van jouw schermpje een knop waarmee je van licht naar donker kunt schakelen en andersom. En die zou ook automatisch jouw eigen voorkeur moeten volgen, als jouw browser standaard op donker staat dan wordt mijn website dat ook.

Voorlopig zijn alle grafieken en figuren op mijn website nog wel gericht op een licht thema, dus met een lichte achtergrond. Maar wie weet verandert dat nog een keer, en wordt het donkere thema de standaard.

Broken Link Checker

In mijn blogposts maak ik veelvuldig gebruik van hyperlinkjes. Linkjes naar andere blogposts van mijzelf, maar ook linkjes naar de blogposts van andere bloggers en naar bijvoorbeeld nieuwsberichten of onderzoeksrapporten waar ik in mijn blog naar verwijs. In de acht jaar dat mijn blog bestaat heb ik meer dan 5.000 linkjes geplaatst naar andere plekken op het internet. Collega-bloggers, nieuwsberichten, software, documenten van de Tweede Kamer, je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb er naar gelinkt.

Nu schreef ik al dat de gemiddelde blog een maand of zes leeft. En ook nieuwssites ruimen af en toe oude berichten op. Websites veranderen. En dan gaan linkjes dus ‘dood’. Ik vind dat jammer (want er verdwijnt toch een stukje collectief geheugen) maar snap het ook wel weer.

Geldnerd is natuurlijk een opgeruimd type dat houdt van rust, reinheid en regelmaat. Daar hoort ook bij dat ik houd van een opgeruimde website waarbij je er op kunt vertrouwen dat de link waar je op klikt ook werkt. En je niet naar het domein van een voormalige blogger brengt dat inmiddels gekaapt is door een ‘linkfarm’ of een foute gok- of pornowebsite.

Vorig jaar verwijderde ik mijn Broken Link Checker, die automatisch voor mij checkte of alle linkjes op mijn site nog levend waren. Na een update gaf die problemen, en wilde ‘ie vooral dat ik naar een betaalde cloud-based versie ging omdat in de wolken alles beter is. Dit jaar heb ik er toch maar weer een paar getest. En vond dat de Broken Link Checker nog steeds voor mij de beste optie is. Je kunt nu in je menu kiezen voor de oude, lokale versie. En die werkt nog steeds prima, merkte ik….

Dode Linkjes

Want tsja, je komt wat tegen als je zo’n dode linkjes controle laat doen. Vooral dode niet meer actieve en verwijderde blogs. Sommige mis ik, andere…. minder. Maar ook nieuwsberichten of documenten die verwijderd of verplaatst zijn. Zelfs firehub.eu, ooit een Europees platform voor FIRE-blogs, is verdwenen. De banner in mijn Sidebar heb ik dus ook maar verwijderd. Bloggen is dood en FIRE blijkbaar ook?

In totaal heb ik de afgelopen weken een paar honderd linkjes verwijderd of aangepast. Opgeruimd staat weer netjes! Maar het blijft jammer. En lang niet iedereen neemt netjes afscheid zoals Kaskoe.

Themes

Bij de eerste inrichting van mijn website, in 2015, selecteerde ik het gratis en minimalistische thema Hemingway. En bleef daar vervolgens ook jarenlang trouw aan. Het leverde me de kwalificatie ‘amateur met een lelijke WordPress installatie‘ op in de Podcast over Media, maar dat vind ik eigenlijk nog steeds een eretitel. En ik ben gewoon niet zo van de uiterlijkheden. Dat is iets dat iedereen die mij ooit in levenden lijve heeft ontmoet ook echt wel kan bevestigen.

Inmiddels gebruik ik alweer een paar jaar de gratis versie van het OceanWP Theme. Daar kan ik, ook in de gratis versie, verbluffend veel mee instellen. Soms test ik een ander Theme op mijn testserver, maar voorlopig blijf ik nog wel even bij dit thema, denk ik.

Onderhoud jij jouw spulletjes netjes?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Marianne

  Ik waardeer het zeer dat je zoveel tijd en energie in je blog stopt. Dat de opmaak van je blog eenvoudig is vind ik juist erg fijn! Ik leer veel van je en je houdt me scherp wat betreft mijn financiën.
  We hebben hier nu zelfs echte Geldnerd koffie in huis (de paarse) 🤣

  1. Geldnerd

   Zeer vereerd, dank je!

 2. Belia / Opnieuwbegonnen

  Na 12,5 jaar ben ik gestopt met bloggen. Ik zou het nu niet meer willen. Maar ik volg blogs nog wel.

  1. Geldnerd

   Niet meer bloggen? Waarom niet?

 3. Bon

  Welke plugin Donkere Modus gebruikt je dan nu?

  1. Geldnerd

   Dracula

 4. Stijn

  Ik gebruik markdown + Hugo met template voor mijn sites. Die genereerd statische HTML op basis van markdown text. Dit zorgt voor 0 security problemen omdat er niks anders word geserveerd dan wat bestanden. Er is geen interpreter zoals bij PHP.

  Ik denk wel dat je de plugin problemen houd, zoals de broken link checker plugin waar je het over had.
  Tevens zijn dingen zoals reacties (comments) niet echt mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.