Bloggen is ‘uit’?

Vorige week schreef Aaf van ZuinigAan, de ‘oermoeder’ van de Nederlandse Financiële Bloggers, een mooie blog met 10 tips voor beginnende bloggers. Een mooi initiatief, met een aanleiding die ik zelf ook herken. Er zijn steeds minder Nederlandse financiële bloggers te vinden op de Interwebsdingesnet. Het wordt ook voor Geldnerd steeds moeilijker om zijn eigen blogroll gevuld te krijgen met goede financiële bloggers zonder commerciële bijbedoelingen.

Zelf hoop ik ook dat de oproep van Aaf, die ook is overgenomen door Daantje, wat nieuwe aanwas oplevert. Maar ik heb mijn twijfels. Ook in mijn eigen financiële onafhankelijkheidscirkel heb ik de afgelopen jaren veel blogs zien verdwijnen of vrijwel stilvallen. Ontsla De Baas, Niet Tot 71, CheesyFinance, In De Fruitboomgaard, Amber Tree Leaves, FireMe, Stoppen Voor Mijn Vijftigste, Zuinige Man, Hoe Word Ik Financieel Onafhankelijk, om er maar een paar te noemen. Allemaal maanden en maanden geleden dat er voor het laatst geschreven is, of zelfs helemaal verdwenen van het internet. Een aantal mensen achter deze blogs ken ik persoonlijk, en ik weet dat ze allemaal hun eigen redenen hadden om te stoppen. Of het gebeurt gewoon in het leven.

Anderen gaan wel verder maar gooien het over een andere boeg. Blogs worden omgedoopt in Online Magazines of gaan als BV verder met betaalde lidmaatschappen. Zelfs SkereStudent lijkt stilgevallen, maar dat kan natuurlijk ook met de aandacht van de AFM voor het verdienmodel te maken hebben.

Tijdrovende hobby

Een blog bijhouden kan ook best een tijdrovende hobby zijn. Zelf heb ik die tijd, een vierdaagse werkweek en geen tijdrovende kinderen of andere hobby’s, en ik wil de tijd ook graag aan dit blog besteden. Na zes en een half jaar is Geldnerd echt onderdeel van mijn leven, en het schrijven helpt me nog steeds om mijn gedachten te ordenen en de vinger aan de pols van mijn eigen financiën te houden. Natuurlijk heb ik ook al een miljoen keer overwogen om te stoppen. Maar elke week is er dan toch weer een gedachte, een gebeurtenis, of een nieuwsbericht dat om een blogje vraagt.

Bloggen is natuurlijk ook ouderwets en helemaal ‘uit’. Niet hip meer. Bedoeld voor en door oude dinosauriërs als Geldnerd. De echte hipperds doen aan podcasts, aan vlogs, aan filmpjes op TikTok en Youtube. Ik heb twee keer opgetreden in een podcast (en ben naar aanleiding daarvan aan mijn stem herkend door een collega…). Op het videoscherm zal je me niet zo gauw zien. Ik koester, ook na zes en een half jaar, mijn relatieve anonimiteit. Ook zo’n dingetje als het over geld gaat. En Geldnerd is natuurlijk ook gewoon fan van het geschreven woord.

Verdienmodel

De blogs die verschijnen proberen tegenwoordig erg vaak om er een verdienmodel van te maken. De blogster (op een of andere manier zijn het vaak vrouwen) is het ‘merk’, het gezicht dat overal in de media verschijnt en zich door financiële instellingen laat betalen om ‘onpartijdige’ informatie te geven. Het weblog is dan niet meer dan een landingsplek voor fans, de etalage van een winkel. En commentaar (mijns inziens een van de krachtigste elementen van een blog) is niet welkom en staat dus uit ‘want daar hebben we geen tijd voor’ (ja PorteRenee, dit gaat ook over jou). Niet mijn type weblog, en niet het soort blog dat in mijn blogroll terecht komt.

Begrijp me niet verkeerd, iedereen moet vooral met zijn of haar blog doen wat ‘ie zelf leuk vindt. Ik hoef er niet te komen, en doe dat meestal ook niet meer. Ik zoek rustig verder naar ouderwetse blogs die gewoon hun verhaal, hun ideeën, hun kennis willen delen. Die openstaan voor een goed gesprek hierover. En die niet meteen overal geld aan hoeven te verdienen.

Over het hoogtepunt heen?

Misschien is bloggen gewoon over het hoogtepunt heen? The internet moves on, naar nieuwe verschijningsvormen? En Opa Geldnerd zit lekker in z’n oude hoekje van het internet vrolijk verder te tikken? Eerst en vooral voor zichzelf, en fijn dat er toch ook nog grote aantallen lezers langskomen. We zullen zien… Ik doe ter zijner tijd dan het licht wel uit in de blogwereld.

Waar ik wel van schrok was de collectie haatreacties die Aaf deelde als onderdeel van haar tips. Ik heb al sinds dag 1 het modereren van reacties aanstaan, ik bekijk ze eerst voordat ik ze plaats. Dat is vanwege dit soort reacties en vanwege spam. Maar dit soort reacties krijg ik gelukkig maar heel zelden. En ze halen mijn blog nooit. Mijn hoekje van het internet, mijn regels. Maar hoe sneu ben je als je van achter je eigen toetsenbordje anoniem dat soort vuilspuiterij de wereld in slingert? Ben je dan ’s avonds trots als je voor de spiegel je tanden staat te poetsen? Trots op de bijdrage die je die dag weer hebt geleverd om de wereld een iets mooiere plek te maken? Ik vraag het me af…

Hoe denk jij over de blogwereld?

Dit bericht heeft 37 reacties

 1. Anna H.

  Hallo Geldnerd,
  Ik denk ook dat bloggen over het hoogtepunt heen is. En heel eerlijk gezegd denk ik dat -vooral financiele- bloggers starten met het idee dat er wat geld te verdienen valt, en dat blijkt qua tijdsinvestering nogal tegen te vallen. Geen ‘passief’ inkomen, zeg maar. Ik ben altijd erg verbaasd over de haatreacties onder Aafs (en andere) blogs. Dat is toch compleet zonde van je tijd? Zelf merk ik dat ik, in plaats van het lezen van blogs, steeds vaker in ‘the black hole’ van Youtube verwijn, en daar zag ik laatst dit toepasselijk filmpje van een aantal briljante mannen. https://youtu.be/Opmvfn9QiVE

  1. Geldnerd

   Briljant!

 2. Martine van Eijk

  Ik vind jouw blogs waardevol. Meer heb ik niet te zeggen.

  1. Erik Bakker

   nou precies, ik kijk echt elke week uit naar weer een nieuwe bijdrage. als ik mijn RSS reader (ook al oldskool 😉 ) open en een (1) zie staan bij geldnerd.nl 🙂

 3. Woke Vriendin

  Tsjonge, ik schrik wel van die haatreacties die Aaf ontvangt. Mag ik een vraag voor de finance-blog-community opwerpen? Zo u het kunnen dat de finance-bloggende vrouwen méér van dit soort bagger over zich heen krijgen dan de finance-bloggende mannen? Dat in dit kleine, nog best witte en mannelijke hoekje van het internet er óók gevalletjes van misogynie, mansplaining etc aan de orde zijn? Benieuwd naar een vergelijkend onderzoekje hierover van de dames en heren bloggerds.

  1. mariimma

   Natuurlijk is dat zo. Vrouwen serieus nemen als deskundig op het gebied van financiën, dat is men in Nederland nog niet gewend.

 4. Niels

  Hallo Geldnerd,

  Blij te horen dat jij het bloggen over persoonlijke financiën en financiële vrijheid blijft voortzetten daar waar collega’s stoppen. Ik lees je blogs met veel plezier en interesse.

  Je noemt een aantal bloggers die jouw blogroll niet halen om verschillende redenen. Waar ik benieuwd naar ben: Welke bloggers (nationaal én internationaal) zitten er wél in jouw blogroll?

  Keep up the good work daar vanuit dat hoekje!

  Niels

  1. Geldnerd

   De blogs in mijn blogroll zie je (op tablet en desktop) in de rechterkantlijn.

 5. Mr. Robot

  Ik denk dat bloggen in zijn algemeenheid niet voor iedereen is weggelegd. Als je mij had gevraagd of ik het zou vol houden meer dan een jaar had ik getwijfeld, we zitten nu bijna op 5 jaar. 🙂 toegegeven dat mijn posts vooral over resultaat gaan en minder over kennisdeling, toch iets met tijdrovende kinderen en hobbies aan deze kant!

  Verder waardeer ik je bijdrage aan deze interessante wereld zeker Geldnerd, dus blij dat je blijft!

 6. Ha Geldnerd, erg verfrissend om dit artikel te lezen! Veel dingen herken ik en ik ben blij dat jij rustig door blijft gaan 👍

  Ik doe op dit moment een blog, YouTube en een podcast en het is vrij veel. Daarnaast ook nog een vrouw en kinderen.

  Aan de andere kant, het is mijn grootste passie en het houdt mij van de straat. Zolang het een passie is zal ik blijven doorgaan. We zullen zien hoe lang dat duurt, maar tot nu toe zie ik mij niet snel stoppen. Het is veel ste leuk!

  Groet uit het buitenland!

 7. Jelle

  Ik lees je blog graag Geldnerd. Informatief met droge humor. Ik word gek van Porterenee met haar boodschappencursus…

 8. geldistijd

  Ja, heel herkenbaar! Een paar redenen de ik tegenkom om te stoppen (en bijbehorende tips):
  -mensen beginnen te enthousiast, waardoor ze al hun inspiratie in een korte tijd opbranden. Als er dan even een gat valt is het heel moeilijk om weer op gang te komen. Typische voorbeelden zijn eenzotenzijngeld en hoeweetjedatallemaal. Dus voor hen de tip: blog in een iets lagere frequentie dan je inspiratie. Liever wat berichten op de plank dan een writersblock! Ik schreef eerst ook 2 keer per week, maar dat heb ik langzaam teruggeschroefd naar eens per twee weken.
  -te hoge verwachtingen van het aantal bezoekers. Verwachten dat ze binnen een paar weken een mrmoneymustache zijn, en zien ook meteen dollartekens. Als je geen intrinsieke drang hebt om dingen te schrijven ga je het niet volhouden met de vooruitzicht van geld en beroemdheid.
  -een interessant op https://www.fin-x.nl/slack/: we zitten in financieel mooi weer. Veel mensen verdienen goed in corona, de hypotheekrente is laag, dus aflossen is geen doel. Veel bloggers van welleer hebben hun schaapjes ondertussen op het droge en dus weinig te vertellen. Wacht maar als mensen weer financieel in de knoop raken, hun huis onder water staat en de inflatie naar 10% schiet….

  1. DvD

   Klopt, valabele redenen van geldistijd, dikwijls zijn starters enthousiast en nog aan de start van “Het avontuur”, waardoor je dikwijls herhaling ziet in de soort blogs die geschreven worden. Bezoekers die al even meedraaien haken af na de zoveelste keer de 4% regel van Fire te horen ( meestal zonder verwijzing naar de studie of de update rond de studie). Blij dat je er (nog) bent Geldnerd, voor de diehards 😉 via YouTube volg ik ook wat, maar het geschreven woord komt meer binnen, YouTube is meer “ontspanning ” en er blijft minder info hangen bij mij.

 9. Nieuwe lezer

  Toevallig gister ingeschreven voor deze blog, via nieuwsbrief. Bloggen is redelijk uit, maar nieuwsbrieven zijn redelijk hip. Ik zie dat je bij veel blogs niet kan inschrijven via een nieuwsbrief. Dat helpt om lezers op de hoogte te stellen van nieuw bericht

 10. Arno

  Als “starter” in de FIRE wereld zijn dit soort blogs juist zeer waardevol. Blogs en podcast en in iets mindere mate boeken zijn de bron waarin in mijn kennis probeer binnen te zuigen. Niet elke blog/podcast is even interessant.. Heeft te maken met persoonlijke voorkeur, maar soms ook met niet zeggende content of herhaling/kopiëren van andere blogs.
  Jouw blog GeldNerd springt daar positief uit. Diepgang, aansprekende onderwerpen en mogelijk doordat je al wat “ouder” bent meer ook in mijn wereld. Veel blogs gaan over/geschreven door millenials, wat ongetwijfeld voor die doelgroep prima is, maar iets minder mijn wereld is (50-er). Zo moet iedereen maar zoeken wat bij hem past. Variatie is goed.
  Ik snap het verhaal, maar weet dat ik de blogs graag blijf lezen en complimenten so far!

 11. Luxe of Zuinig

  Ik heb dit inderdaad ook gemerkt. Veel bloggers stoppen helaas ermee. Gelukkig ben jij er nog wel, en mag ik mijzelf na 10 jaar ook wel onderdeel van de oude garde noemen. Ik heb er nog steeds erg veel plezier in en verbaas mij er elke keer weer over dat ik weer nieuwe blogposts kan bedenken.
  Laten we er samen voor zorgen dat we het licht uit doen zodra het zover is 😉

 12. Nona

  Ik lees je blog bijzonder graag, en ik vind het prettig om naast blogs door vrouwen ook blogs van mannen te lezen. De invalshoek is net wat anders. Ikzelf ben vrouw, fulltime werkend en vijftiger met gezin. Ik lees Aaf en diverse blogs op haar blog roll maar ook graag het Amerikaanse Cheerfully living on less (favoriete uitspraak: je hebt geen snor nodig om dit klusje te doen).
  Ik houd van blogs met een positief kritisch mensbeeld, nuchterheid, en de nodige zelfspot.
  Dat er zo lelijk wordt gereageerd bij Aaf en anderen stoort me onnoemelijk. Als er gescholden wordt kan ik naar de inhoud niet meer luisteren.

 13. LL

  Ik neem schriftelijke info beter in me op dan dat gelul van al die podcasts, vlogs etc., overkill of the senses voor mij, maar ieder z’n voorkeur. Hier iig big voorstander van bloggen. Kan ik het lezen op mijn tijd, mijn snelheid doen en neem de info beter in me op. Keep it up! Ik vind het knap je lange adem en variërende, inhoudelijke maar goed geschreven blogs, ik lees ze met veel plezier! Je bent een van de weinige die ik nog volg want ik vond het op een gegeven moment wel heel overkill aan blogs die erg herkauwen van wat anderen schreven en geen flauw benul hebben van taal en stijl en daardoor een crime kunnen zijn om te lezen. Goed schrijven is een skill.

 14. Leon Brunenberg

  Dag, helemaal eens met je observatie: het is de trend om blogs/informatie verstrekken als verdienmodel te zien. Mijn idee is het dat je dat vooral doet om je medemens te helpen. Zoals iedereen hopelijk ook geïnspireerd wordt door anderen. Mooi dat jij niet afwijkt van je pad en dank voor je inspanningen: inderdaad, altijd leuke blogs met de nodige droge humor. Ga zo door!

 15. Mr.FightToFIRE

  “De blogs die verschijnen proberen tegenwoordig erg vaak om er een verdienmodel van te maken.”
  Ik zal eerlijk zijn. Ik heb Google advertenties en referral links als ik schrijf over de dingen dat ik gebruik. Waarom? Ik steek er veel tijd maar ook geld in. Ik heb al verscheidene keren hulp gevraagd aan financiële schrijvers en die dan ook correct betaald. Hierdoor heb in totaal al €4,428.89 uitgegeven aan mijn blog.
  Om het vol te houden probeer ik dan toch wat te verdienen. Maar laat me duidelijk zijn, dit is enkel voor producten dat ik effectief zelf gebruik en ik pas dingen aan als het te veel wordt voor mijn lezers.

  Dat gezegd zijnde, bloggen is geëvolueerd. Het is niet langer meer enkel bloggen, om publiek te blijven trekken en überhaupt gevonden te worden als beginnende blogger, moet je het combineren met andere activiteiten. Ik zelf probeer ook aanwezig te zijn om andere beleggingsapps en samen te werken met andere bloggers. Je komt er ook niet meer met korte berichtjes, die vind je op Twitter, en post met enkel een video? Dat vind je op Youtube? Korte filmpjes? Daarvoor heb je Tiktok en Instagram.

  Over het volhouden, tjah, het moet van jezelf komen. Ik merk het zelf ook, ik wil het echt graag blijven doen, dus maak ik tijd, desnoods om 1 u ’s morgens als mijn dochter slaapt.

 16. Jan

  Ik denk dat een eigen blog over z’n hoogtepunt heen is en geleidelijk aan vervangen wordt door Facebook en Twitter.
  Daarnaast komen bloggers na een aantal jaren in een andere levensfase terecht en krijgen dan nieuwe doelen, het lijkt me logisch dat weinig mensen levenslang bloggen.
  Ik ben heel blij met jouw content en die van Mr FOB. Blij dat jullie er nog zijn en ik hoop dat jullie het nog lang met plezier blijven doen 🙂

 17. Marianne

  Ik ben heel blij dat je lekker blijft bloggen, Geldnerd.
  Ik sta versteld van de reacties die Aaf krijgt op haar blog. Hopelijk valt dat bij jou een beetje mee.
  Van sommige bloggers vind ik het echt jammer dat ze zijn gestopt.

 18. financialmechanic

  I’m not sure if blogging is past its peak, some folks like FourPillarFreedom think we’ve barely scratched the surface! It does seem that most turn into the face of a store or brand, though I see more men at the face of the blog than women, my sample size is not too large though. I do understand why PorteRenee might turn off comments, especially with the examples Aaf shared. I get hateful comments as well, and even though you want to ignore and not let them get to you, sometimes it’s more productive to just shut it off than try to spend the energy trying to wade through the muck. Especially with bigger blogs. Though I understand it can be a bummer to not be able to really engage with a blogger in the comments anymore. I do think blogging has to have intrinsic value to keep doing it, because it’s not easy to make money from it for sure. Thanks for this thoughtful post!

 19. Mr. Groeigeld

  Jee, wat een haatreacties bij Aaf zeg. Hoe sneu ben je dan, inderdaad. Zelf ben ik alweer 3,5 jaar aan het bloggen en het bevalt me nog steeds (en zonder haatreacties). Vooral de reden waarom je een blog begint lijkt me belangrijk. Als je het doet vanuit eigen interesses, discussies met verschillende mensen en je gedachten/plannen orderdenen, heb je een intrinsieke motivatie. Als je het ziet als snel verdienen of opstapje is de motivatie anders en zul je sneller stoppen bij tegenvallers.

 20. Jameskapitaal.nl

  He Geldnerd, interessant. Ik ben in januari 2021 begonnen. Vrij laat dus. Maar ik schrijf mijn ‘reis’ op om het na te lezen en ik denk dat veel mensen daar iets aan kunnen hebben. Nu en in de toekomst. Ik ben opgegroeid met Youtube, maar nog altijd fan van het geschreven woord. Blijf doorgaan! Als er ook maar 1 iemand waarde haalt uit je blog, dan is dat het waard.

 21. Erik

  Goede blog weer! Volg je buiten de niche van persoonlijke financiën nog interessante Nederlandse/Engelse blogs die je zou aanraden?

  1. Geldnerd

   Ik volg al heel lang PostSecret. En verder een aantal blogs van zeezeilers, omdat ik daar zelf ook dol op ben.

 22. Toen ik begon met bloggen (2003) gingen de meeste blogs gewoon over iemands leven of interesses en vond je daar wat je later met social media vond.
  Als je blogtips leest, dan wordt er bijv vaak gestuurd op een thema, maar als een thema compleet is uitgemolken is de vraag of jij nog iets toevoegt met je inzichten en of je dan wel de views krijgt die je wenst
  Voor mij is het belangrijkste altijd het schrijven geweest. Ik schrijf voor mezelf, over dat wat me raakt of wat ik leuk vind en er is geen samenhangend thema. Als veel mensen het lezen is dat leuk. Zo niet, dan ook prima, want daar doe ik het niet voor.

 23. Laat ons maar uit de mode gaan. Vind ik persoonlijk wel goed, in de luwte gedij ik het best. Tot de hippe incrowd behoren lijkt mij een ware horror! En verder inderdaad: mijn blog, mijn regels! Dat vind ik net zo fantastisch aan het internet, dat iedereen er zijn kleine stek kan maken/vinden…

 24. Marc

  Ik ben blij met jouw blogs en hoop dat we daar nog lang van mogen genieten.

 25. Mark

  Hallo Geldnerd, goed gezien en verwoord!
  Ik blog ook minder frequent en al lang niet meer louter over financiën.
  Voorlopig blijf ik nog even want ik vind het leuk mijn eigen hoekje op het internet bij te houden. 🙂

 26. uitklokken

  Sja, bloggen. Ik doe het toch echt vooral voor mezelf. Het leuke is dat ik, mocht ik dat willen, over compleet andere onderwerpen kan bloggen. Zoals jij ook wel doet met HealthNerd.
  Ik heb er wel eens over nagedacht om wat meer te bloggen over wat er “in” is om meer bezoekers te krijgen. Nou dat geeft me geen energie, ik wil het gewoon lekker zelf weten. Lekker eigenwijs blijven 😉

 27. Montere

  Je nuchtere berichten schitteren in eenvoud.
  Daarmee waardevolle internetbijdrages.
  Laat kwaliteit voor kwantiteit gaan. En draagt bij aan langdurige betekenis geven en duiden. Top, en hart onder de riem. Inderdaad goed om hier eens waardering te uiten, ipv het in stilte meelezen

 28. Mr. FEF

  Ik lees je blog nog altijd graag hoor, Geldnerd. Zelf blog ik vooral omdat ik het leuk vind om wat te schrijven. Als het over geld gaat, geef ik de voorkeur aan lezen. Dat kan ik dan in alle rust doen, en op mijn eigen tempo. Voor video’s en podcasts moet ik echt gaan zitten, zodat ik actief kan kijken en luisteren.

 29. Mick

  Dag Geldnerd,

  Zoals velen al schreven: Blij met jouw schrijfsels.
  Net als in het echte leven past de een beter bij je als een ander.
  En jouw blogs passen heel goed bij mij qua stijl en inhoud.
  Dankjewel dat je ons meeneemt en helpt op de FIRE-reis.

  Hartelijke groet, Mick

 30. Wouters Website

  Hey geldnerd,

  Ik ben begin 2021 een blog begonnen, voornamelijk over beleggen, maar ik probeer ook over andere onderwerpen te schrijven. Piano spelen is een hobby van mij, ookal vind ik het moeilijk hier goed over te schrijven. Het is vooral uitvoerend en het kost tijd om daar op een goede manier te komen haha.

  Ik weet daarom niet of ik voldoe aan je criteria. Ik deel wel eerlijk mijn verhaal en ideeën. 2021 is voor mij vooral een leerzaam jaar geweest, met vallen en opstaan. Geld verdienen met mijn blog hoeft niet percee, ookal zou het wat mij betreft goed zijn om de jaarlijkse kosten dekkend te kunnen krijgen. Hoe doe jij dit?

  Ondanks dat we een uitstervende ras zijn, zijn er gelukkig nog wel nieuwe bloggers in het wild te vinden (kijk maar naar alle reacties). Het is alleen soms moeilijk om ‘bekendheid’ te krijgen.

  Groetjes Wouter
  (www.wouterswebsite.nl)

Reacties zijn gesloten.