Ik ben slecht met goede doelen

Het wordt tijd om nog maar eens een bekentenis te doen. Geldnerd is niet zo heel goed met liefdadigheid en goede doelen. Eigenlijk geef ik er heel zelden aan. In het verleden was dat anders. Ik was lid van de nodige ‘goede-doelen-clubjes’. Maar die zijn er door de jaren heen, in de verschillende financiële opruimacties en in de echtscheiding, allemaal uitgegaan. Vriendin daarentegen doet er wel heel veel aan, er gaat bijna geen week voorbij of er ploft hier wel een bedelbrief of een tijdschrift van een van haar goede doelen op de mat. Ik lees elk jaar vooral de overzichtjes met de salarissen die alle directeuren en bestuurders van de verschillende goede doelen verdienen. Om die te betalen heb je al behoorlijk wat donaties nodig… Ik gooi ook mijn oude kleding in de verzamelcontainers van het Leger des Heils. En verder wil ik eerst mijn eigen financiële doelen bereiken.

Eerder heb ik er ook wel eens over geschreven. Toen budgetteerde ik nog gewoon voor goede doelen. Maar zelfs dat doe ik tegenwoordig niet meer. Soms voel ik me er een beetje schuldig over. Ik houd veel geld over en mijn leven is comfortabel en veilig, en tegelijkertijd zijn er mensen die doodgaan, dieren die mishandeld worden, en natuur en milieu die gered moeten worden. Maar er zijn allerlei redenen om wel of niet aan goede doelen te geven. Voor mij heeft dat weinig te maken met de vraag of iemand een ‘goed’ of een ‘slecht’ mens is. En ik voel me ook niet verantwoordelijk voor al het leed in de wereld, maar ik heb wel het voorrecht dat ik het goed genoeg heb om een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren ervan. Maar dat doe ik maar zelden.

En het kan natuurlijk ook nog goed komen met mij. Misschien ga ik, nadat ik eerder stop met werken, mijn dagen wel vullen met vrijwilligerswerk voor allerlei goede doelen. Of misschien laat ik, als ik dood ga, mijn hele resterende vermogen wel na aan één of meer goede doelen. Ik weet het niet. Gelukkig bevind ik mij in Nederland in goed gezelschap.

Ben jij beter met goede doelen dan ik ben?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Ineke

  Tip: kies een klein goed doel waarbij het meeste geld echt naar het doel gaat en niet de directeur. Ik doneer op maandelijkse basis aan Dierennood in Rotterdam. Zij ondersteunen dierendoelen in het buitenland en de oprichter doet alles vrijwillig, samen met anderen, dus hele lage vaste kosten. Ik heb hetzelfde als jij, ik geen geen mega bedragen maar ik wil niet dat dit beetje geld dan in de zak van de directeur eindigt….

  Ik heb me ook via een formulier van de belastingdienst verplicht voor 5 jaar aan dit doel. Ik kan dus het hele bedrag ook aftrekken. Dat kun je met alle doelen doen die bij hen op de lijst staan. Ik kan hierdoor dus meer geven dan ik normaal zou doen.

  1. Petra

   “Zij ondersteunen dierendoelen in het buitenland ”

   Tja. Hoe weet jij dan, dat dat werkelijk gebeurt? En dat die directeuren in het buitenland zich niet een riant salaris toeëigenen (of in ieder geval riant voor wat normale mensen daar verdienen)? En dat ze zinnig bezig zijn daar in het buitenland? Ik word dus juist heel kriegelig van dit soort “vage” kleine goede doelen, waarbij je eigenlijk nooit kunt controleren wat er met je geld gebeurt.

 2. Ineke

  Ik zie mijn reactie niet verschijnen, moet je deze goedkeuren?

  1. Geldnerd

   Inderdaad komen reacties pas online nadat ik ze goedgekeurd heb. Ter voorkoming van spam.

 3. Ien van Pelt

  Na jaren best een groot deel van ons salaris aan vaste goede doelen te hebben gedoneerd (o.a. div. projecten van de Novib) zagen we geen verbetering voor de mensen ter plekke. Wel dat idd de salarissen van de directie en de vele reizen van medewerkers alleen maar toenamen. We waren er na ruim 25 jaar ineens klaar mee. Wij doneren aan de deur hier op ons dorpje en doen mee aan acties van de plaatselijke verenigingen. Die laatsten staan we 100% achter. Aan collectes wat minder. Dat doe je voor de dorpsgenoten die de moeite van collecteren nemen. Als dat giraal gaat worden, stoppen we ermee. Goede doelen zijn ons teveel business geworden. Het voelt niet goed meer. Plaatselijke verenigingen helemaal prima. Dat doen de leden ook zelf en komt alleen de betreffende vereniging ten goede.
  Ik begrijp je standpunt volkomen.

 4. Geld is tijd

  Ik geef nu een paar 100 euro per jaar, maar krijg de helft terugvia de belasting. Mijn tip voor je is om een goed doel te vinden dat dicht bij je staat. Zo ben ikaan het overwegen om aan Wikimedia te doneren. Wat deze organisatie op internet bereikt met beperkte middelen is ongelooflijk. En dat zonder irritante reclames

 5. Ant

  Eigenlijk snap ik het wel, de wereldproblemen zijn niet op te lossen met goede doelen. Er is voldoende eten en geld op deze wereld voor iedereen en we zouden inmiddels genoeg kennis moeten hebben om de wereld niet om zeep te helpen. Toch sterven er nog steeds mensen van de honger, worden olifanten afgeslacht om het ivoor en vliegen we nog steeds rondjes om de aarde met bijbehorende CO2 -uitstoot. Daar gaan die donaties niets aan helpen. Ik geef wel. Aan het WNF, varkens in nood, de vogelbescherming. Ik heb vooral te doen met de beestjes. Het is ook om mijn eigen schuldgevoel af te kopen. En daarbij vind ik ook echt dat deze organisaties iets essentieels doen binnen hun mogelijkheden. Maar een structurele oplossing is het niet.

 6. Herkenbaar.
  Anderzijds, je hebt geen kinderen – daarmee heb je de een waarzinnig goede keuze voor de toekomst van de aarde gemaakt. En dat bedoel ik niet flauw i.r.t. je genen ;-). Geen kinderen is nu en in de toekomst zoveel minder overbevolking, vervuiling etc. dat dat meer oplevert dan wat dan ook. Als je dan tijdens je leven ook nog een geen/weinig vlees eet ben je royaal beter bezig dan de gemiddelde Nederlander.

 7. Project Lonica

  Ik gaf toen ik nog in Nederland woonde aan Wakker Dier. Omdat ze met hun campagnes (bijvoorbeeld de plofkip) echt verschil maken voor miljoenen dieren die zo’n beetje het slechtst af zijn van alle dieren. En ze blijvend iets veranderen over hoe Nederland hier tegenaan kijkt. De ‘directeur’ verdient 2600 netto plus reiskostenvergoeding OV.

  https://www.wakkerdier.nl/over-wakker-dier/organisatie/financien/

 8. Niets om je voor te schamen lijkt me, we hebben allemaal andere principes. En dat je geen geld geeft, zegt niet dat je niets goed doet voor de wereld, toch?

  Net als vorig jaar doe ik in december een week waarin ik elke dag iets goeds voor een ander doe. Een donatie is daarbij één van de opties, maar zeker niet de enige. Misschien leuk om mee te doen? De eerste post komt 17-12 online, en daarna elke dag een update (is de bedoeling).

 9. Niet veel beter. Ik heb een paar doelen die ik structureel steun, maar ik zou wel meer willen doen. Alleen dan loop ik tegen wat praktische bezwaren aan. Nu heb ik me onlangs eens verdiept in effectief altruïsme (zie: https://lekkerlevenmetminder.nl/2018/11/09/freedomfriday-geven-effectief-altruisme/) en dat spreekt me wel aan.

  Niet directeurs sponsoren, maar zoveel mogelijk impact hebben op bijvoorbeeld 1 thema. Dat het wel echt zin heeft, in plaats van dat je wat doet omdat je het altijd gedaan hebt, of om je geweten wat te sussen.

 10. Greet

  Ik ben een wereldburger maar leef lokaal, dus ik geef ook lokaal. Ik betaal gym / voetbalclub voor een arm kind, ik maak kerstpakketjes voor enkele mensen, ik betaal wel eens een (deel van) studie voor iemand, die zonder dat beetje geld die studie niet kan doen, en daardoor niet uit zijn/haar financiële dal komt. Lokale boeren steun ik met hun crowdfunding, al levert dat altijd meer op aan tegoedbonnen dan ik inlegde.
  Sinds een paar jaar geef ik aan de kerstactie van het consuminderhuis (zie blog annemieksmijmeringen) Aan grote organisaties doe ik niet,vanwege de strijkstokken. Het Rode Kruis help ik wel met kaarten maken, MissingMaps. ( https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/mensen-redden-vanuit-je-luie-stoel-breng-nepal-in-kaart/ ) Mijn vakanties breng ik meestal werkend door, bij vrienden in andere landen die altijd klussen hebben, moestuin, wijngaard, zonnepanelen aanleggen, bruggetje bouwen,hout hakken.

 11. DutchRN

  Ik geef structureel aan het dierenasiel en de dierenambulance. Ik heb een vijfjarige gift vastgelegd. Ik doe het omdat ik het werk van het asiel en de ambulance belangrijk vind. Het is het leukste geld dat ik uitgeef per jaar.
  Het geven is voor mij een herinnering dat ik zelf beter wordt door iets weg te geven. – Marjolein

 12. Marieke

  Wij hebben jarenlang (verschillende) sponsorkindjes gehad via Woord&Daad. Je kunt online gewoon zien hoeveel de directeur verdiend en als je je nog iets meer verdiept weet je ook wat iemand ervoor doet.
  Ik begrijp je punt wel, bizar dat zoveel grote doelen geld naar directeurs sluizen, kennelijk zijn er mensen die zich daar oké bij voelen 😉

 13. Nicole Orriëns

  Nee, ik ben er ook niet zo goed in. En hier op het platteland komen ze ook niet collecteren dus ik kan op die manier ook niet geven.

 14. Genoegzaam

  Alle bedelbrieven van grote organisaties gaan hier linea recta de papierbak in. Inderdaad om wat jij ook al schrijft, ik wil niet meebetalen aan exorbitante lonen voor directie met bijbehorende overhead.
  Toch vind ik het wel belangrijk om ‘mijn’ rijkdom te delen met anderen. Bijvoorbeeld door een X bedrag mee te geven aan een kennis die een aantal weken gaat helpen op een school in Tanzania, waar straatkinderen worden opgevangen. Hij schaft met dat bedrag lokaal schoolspullen aan en deelt deze uit. Iedere cent komt rechtstreeks ten goede aan de leerlingen. Helaas is deze vorm van giften geven niet fiscaal aan te tonen.

Reacties zijn gesloten.