Goede gewoontes

Goede gewoontes zijn een belangrijke voorwaarde voor succes. Die gewoontes zijn er niet zomaar, het kost tijd om ze op te bouwen. Maar als ze er eenmaal zijn (en je houdt ze vol…) dan leveren ze een belangrijke bijdrage. Eerder heb ik al geschreven over mijn wekelijkse ‘finance-momentje’. Voor mij is dat echt de basis van mijn persoonlijke financiën.

Het wekelijks even bekijken van mijn financiën, het verwerken van de inkomsten en uitgaven en het kijken of alles nog in de pas loopt, kost geen moeite (zeker sinds ik mijn macro’s heb gebouwd) maar is erg effectief:

 • Het zorgt ervoor dat je direct ziet hoe snel iets uit de hand kan lopen. Het zorgt voor bewustzijn, en dat zorgt er weer voor dat ik mijzelf beter in de hand kan houden en (vaak nodeloze) impulsaankopen beter weet te voorkomen.
 • Het werkt bevrijdend. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, en is ook niet altijd zo geweest. 10 jaar geleden beschouwde ik vrijwel iedere uitgave als ‘onnodig’ en was ik daarom (te) streng voor mijzelf. Maar de administratie geeft ook inzicht in wat ik wel uit mag geven, en welke uitgaven wel belangrijk voor me zijn. Gaandeweg ben ik me daar dus minder schuldig over gaan voelen. Het heeft me ook geholpen om vaker kwaliteit boven kwantiteit te kiezen. En ik geef nu ook liever geld uit aan goede ervaringen. Want de beste dingen in het leven zijn meestal geen dingen.

Het hoeft geen spreadsheet te zijn. Er zijn allerlei applicaties en apps voor je computer en je smartphone. Zelfs opschrijven in een schrift is beter dan niks doen.

Je uitgaven en inkomsten vastleggen, iedere transactie, wordt van harte aanbevolen in vrijwel ieder boek en iedere blog over persoonlijke financiën die ik ken. Het lijkt misschien veel werk, maar het geeft echt resultaat. Doen dus!

Wat zijn jouw goede financiële gewoontes?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. OpdePenning

  Ik doe eigenlijk hetzelfde. Iedere week even alles in mijn simpele excell verwerken.

  geeft inderdaad rust

 2. Ineke

  Ik werk dagelijks alles bij wat ik uit gegeven heb. Eens per maand de totale verwerken en eens per maand mijn totale vermogen berekenen, want ik heb ook beleggingen dus dat fluctueerd. Ik doe alles gewoon in een boekje dat gaat prima.

 3. Meneer en Mevrouw

  Ik rammel het 1 of 2x per maand in Penningmeester. Ideaal.

  Inzicht & gewoontes kweken zijn vele malen belangrijker dan je daadwerkelijke inkomsten.

  1. Geldnerd

   Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn! Inzicht en gewoontes!

Reacties zijn gesloten.