Duurzaam worden?

 • Berichtcategorie:Wonen

Ook wij zullen eraan moeten geloven. Geldnerd HQ, ons huisje, moet verduurzamen en van het gas af. Net als de rest van Nederland. Maar als je in een gedeelte van een oud pand in een grote stad woont, dan heeft dat nog wel wat voeten in de aarde.

Mijn vorige appartement, dat ik samen met Ex bewoonde, was wat dit betreft minder een probleem. Het was gebouwd in 2001, en er was geen gas. De verwarming ging via stadsverwarming, erg praktisch, al was het wel een beetje prijzig. Koken deden we elektrisch, we hadden een inductie-kookplaat. Werkte fantastisch en heel eenvoudig schoon te houden. En het was een behoorlijk groot complex met veel plat dak. Ik zat er in het bestuur van de VVE, en vlak voordat ik vertrok zijn we begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden van zonnepanelen. Onlangs was ik er weer eens in de buurt, en ik zag dat de daken er inmiddels vol mee liggen. En er was in de gemeenschappelijke parkeergarage zelfs een deelauto beschikbaar. Al met al was dat dus best oké. Alleen de afvoer van het huisvuil was een dingetje. De gemeente behandelde appartementencomplexen als deze als een bedrijf, en het afval werd gezien als bedrijfsafval. We hadden een grote papiercontainer, en ook enkele grote containers waar al het overige afval in moest. Afval scheiden was daarmee best ingewikkeld.

En sinds twee jaar is er dus Geldnerd HQ. De onderste helft van een oud herenhuis (ruim 110 jaar) in een grote stad. Het is jarenlang een kantoor geweest, en in 2016 volledig gerenoveerd. Daarmee heeft het wel energielabel A. Het hele pand is voorzien van dubbel glas, al heb ik er met al die mooie en deels oude kozijnen ook wel een kilometer tochtstrip in verwerkt. Wat nog niet ideaal is, is de voordeur. Die heeft mooie panelen, maar die zijn dunner, en dat betekent dat ze in de winter soms als ‘koudebrug’ fungeren. We denken nog na over een tochtgordijn of een tochtdeur in de hal, maar omdat die vrij smal is zou dat ook niet ideaal zijn.

En Geldnerd HQ is nog afhankelijk van aardgas. We koken op een gasfornuis en hebben een gasgestookte CV-ketel, die ook voor warm water zorgt. Dat is wel ‘groen’ gas, dus met compensatie. En we hebben hier ook groene stroom. Dat is gewoon een principe-kwestie. We hebben hier geen optie om zelf stroom op te wekken, het dak is er qua ligging en opzet niet geschikt voor. En dat zou dan ook ingewikkeld via de VVE moeten lopen. Dus dat laten we aan anderen, wij zijn gewoon nog eenvoudig ‘afnemer’.

Maar goed, ergens in de toekomst zullen we dus van dat aardgas af moeten. Dat vind ik nog best wel een lastige keuze. Ik probeer de technologische ontwikkelingen een beetje bij te houden, maar een duidelijke winnaar zie ik nog niet. En het lijkt mij ook van belang wat de gemeente hier gaat doen. Maar die houdt zich vooralsnog erg stil. Idealiter gaat de netbeheerder gewoon ‘iets anders vergelijkbaars’ door het netwerk van gasleidingen pompen, en kunnen we daar gebruik van maken. Voorlopig wachten we maar even af. Onze CV-ketel is vrijwel nieuw, die stamt uit 2016 toen dit huis gerenoveerd werd. We hebben dus nog wel even de tijd.

Hoe ga jij verduurzamen?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Tom

  Mooi onderwerp weer! Wij wonen in een maisonnette op de hoek van een gebouw op verdieping 8+9. Ook niet heel goed geïsoleerd. En dat merk je vooral nu de wind uit het oosten komt en tegen ons gebouw slaat. De ramen stammen nog uit de tijd dat duurzaamheid nog niet zo’n issue was. Tenminste, duurzaam zijn ze wel in de vorm van dat ze onderhoudsvrij zijn: aluminium kozijnen. Daar komt als het koud is buiten nog meer kou door dan door de ruiten zelf. Daarom hebben we dit jaar voorzetramen laten installeren. Als een soort balie schuifsysteem. Werkt goed hoor! Alleen van sommige muren en het dak komt nog kou af. Dus we moeten even bedenken hoe en of we dat verder willen isoleren.

  1. Pasja

   Wat bedoel je met voorzetramen/balie systeem??

 2. Niet Tot 71

  Lastige kwestie zoiets ja. Ik ben heel benieuwd hoe de overheid dit aan wil pakken. Zelf hebben wij een woning uit 2015 met dito gasgestookte CV-ketel en gasfornuis. Dat moet voorlopig nog wel even mee is mijn gedachte.
  Voor wat betreft isolatiewaarde is zo’n nieuwbouwwoning wel top. En qua elektra zitten wij meer dan neutraal bij een gebruik van nog geen 2MW terwijl we ruim 3MW opwekken.

  Wat klinkt dat veel als je het zo neerzet trouwens. 3 Mega Watt.

  1. Team CF

   Je bedoelt kWh?
   2-3MW is het vermogen van een kleine windmolen 😉

   1. Olga

    Wij hebben dit jaar al 3,46 MWh opgewekt met 12 panelen, dat klopt dus wel. ? In de consumentengids van november staat een artikel over het overstappen van een gasketel naar een warmtepomp en of dat nu al zinvol is.
    Wij wonen in een nog wat ouder huis dan Geldnerd (1870) en onze cv is bijna 14 jaar oud. Wij zijn ook aan het nadenken over hoe nu duurzaam te verwarmen zonder mega investeringen. Waarschijnlijk wordt het eerst vloer-of bodemisolatie . Maar ook daar zoveel tegenstrijdige verhalen over wat goed is. Er is weinig objectieve informatie te vinden. Het zou inderdaad beter zijn dat de leveranciers of de overheid maatregelen onderzoeken en daar de burger over informeren. Nu is het ‘van het gas af en hoe dat zoekt u zelf maar uit’. Waardoor je vooral te maken krijgt snelle zakenlieden die winst ruiken en je mogelijk veel geld besteed aan maatregelen die niet eens het beste zijn.

   2. Team CF

    Dank je Olga, zat te slapen. Het is inderdaad MWh (hoeveelheid). Punt dat ik wilde maken is dat het niet MW (capaciteit) is.

 3. Team CF

  Eerst maar eens ons energie label opkrikken……. al flink wat aangepakt, maar er moet nog meer gebeuren.
  Dan ook minder auto rijden, minder/geen dierlijke producten eten, minder/niet vliegen, minder spullen kopen, en meer fietsen.
  Je blijft bezig 😉

  1. Greet

   Wubbo Ockels heeft juist voor grachtenpanden en monumentale gebouwen zich verdiept in duurzamer worden. Dat leverde een stichting op, waar je zeker als bewoner van zo’n pand advies kan opdoen. Je monument aardgasvrij, of een betere voordeur, geisoleerde voordeur, glazen tochthal, allemaal zaken die bij hen niet onbekend zijn.
   https://www.degroenegrachten.nl/

   1. Geldnerd

    Daar ga ik eens kijken! Dank!

 4. VeggieMo

  Wij hebben zonnepanelen laten leggen. Kortgeleden onze vloer nageisoleerd met de bekende folie. Er is iemand langs geweest wat betreft naisoleren van de muren. Dat was bij ons huis niet goed te doen en zou weinig schelen.
  Ik merk trouwens niet superveel van het naisoleren van de vloer. Het is iets behaaglijker geworden aan onze voeten. Afkoelen van de woonkamer gaat nog steeds hard omdat we zoveel glas hebben. Een schuifpui vervangen gaat meer dan 10.000 euro kosten.
  Bij onze voordeur hebben we nu een dik gordijn hangen met extra voering. In de avond gaat het luik naar zolder dicht. Ik heb de wasmachine op zolder en droog daar de was.
  Toen de verkoper van de vloerisolatie hier was, vertelde hij over grote infra rood panelen voor verwarming. We gaan ze nog niet aanschaffen, maar mogelijk in de toekomst wel interessant.
  Ik heb grote vraagtekens en bezwaren wat getreft het plan van gas af te gaan. Inzetten op isolatie om verbruik te verlagen vind ik wel een goed plan.

 5. Genoegzaam

  Tja, dat gas. Onze keuken, met gasfornuis, heeft zijn langste tijd wel gehad. Als we deze gaan vernieuwen, komt er in ieder geval geen gasfornuis meer in. Onze ketel maakt ook gebruik van gas. Is nog niet heel oud, maar over een alternatief denken we nog niet na. Verder proberen we gewoon ieder stapje dat we doen, wat duurzamer te doen dan het vorige stapje. Veel fietsen, ‘s avonds een extra vest aan ipv thermostaat omhoog, overal dubbel glas, tochtstrip bij de voordeur, minder vlees eten, etc.

 6. Greet

  Ik huur .Zonnepanelen mogen hier niet, dus ik heb me aangemeld bij een lokale energieboer, daar zonnepanelen gekocht die zij ergens in de buurt bij een bedrijf op een dak leggen. (postcoderoos systeem, samenom.nl en een van de vier groenste energieleveranciers) Tuurlijk ben ik iets duurder uit dan met eigen zonnepanelen op het dak, maar dit is hier nu het hoogst haalbare.
  Ik heb net een nieuwe cv, en kook op gas, maar heb ook een inductieplaatje zodat ik al deels van het gas afkan, en denk ik na over aanschaf van enkele infrarood warmtepanelen zodat er minder gas naar de verwarming kan gaan.
  Ik heb net vorige week een gesprek met verhuurder gehad of ik de vloer mag isoleren, op mijn kosten, door een bedrijf van hun keuze…zonder het er uit te moeten halen bij vertrek….dat gesprek was niet erg hoopvol. Ze eisen dus echt dat je het verwijderd bij vertrek “want je moet het huis achterlaten zoals je het aanvaardde”. Er is nog een hoop werk te verrichten.

 7. Anne J.

  Bij mij in de wijk (19e eeuwse bebouwing) worden vele avonden georganiseerd over de toekomst van de verwarming: de richting is nu nog niet duidelijk, warmtepompen lijkt het niet te worden voor deze wijken, voor kleine apartementen zou infraroodverwaming een oplossing kunnen zijn, laag temparatuur (40C) stadsverwarming is ook niet geschikt, de isolatie is te slecht, hoog temperatuur stadsverwarming (70C) is wel geschikt, maar zoveel warm afvalwater is er niet. Dat moet je dan dus maken. Andere serieuze optie is waterstofgas, dat schijnt gewoon door bestaande gasleidingen te kunnen. Alleen moet je dat ook maken en dat kost energie. Maar als we over een aantal jaar omkomen in de windenergie/zonneenergie kunnen we misschien ook op grote schaal waterstofgas gaan maken.

 8. Pasja

  Wij hebben net zelf in ons nieuwe oud jaren 30 huisje ( 2 onder1 kap)de zolder volledig geisoleerd met pir en pur.
  Zonnenpanelen komen over 2 weken.
  Wel is er nog een vrije koudemuur met mooie glasinlood raampjes ..even nadenken wat daarmee te doen om de stijl te behouden.

 9. Mr. Groeigeld

  Verduurzaming noemt de overheid dat, terwijl het eigenlijk gaat over afhankelijkheid van buitenlands gas (omdat we in Groningen de gaskraan dichtdraaien). Landen om ons heen stappen juist over op gas en het lijkt een Nederlands doel op zich te worden. Wel belasting op gas omhoog zetten maar nog geen goede alternatieven. Het gaat de overheid dus simpelweg om geld.

  Begrijp me niet verkeerd: ik ben voor verduurzaming, maar vanuit mijn eigen principes.
  We hebben een huis uit 1950 en zijn bezig met isoleren, maar ik ga geen 40/50.000 euro investeren omdat de overheid mij dat oplegt om geld te verdienen. Er zijn voor dit soort huizen nauwelijks alternatieven. Waterstofgas kan door de huidige leidingen en vraagt alleen een aanpassing in je cv. Dat lijkt me de route om in te gaan, al zal het nog even duren.

 10. B at Fire The Boss

  Hier ook zo’n appartement met stadsverwarming. Erg prettig moet ik zeggen, want het is nagenoeg onderhoudsvrij en je hebt er nooit gedoe mee. Wel is de warmteprijs wat hoger dan bij gas, maar zoals gezegd heb je geen afschrijving van een ketel of onderhoud meer.

  In onze VVE wordt nog niet actief nagedacht over zonnepanelen. Ik snap het ook wel. Als je van plan bent nog een jaar of drie in een appartement te blijven wonen ga je geen investeringen doen die een terugverdientijd van tien jaar hebben…

Reageren is niet mogelijk.