Jaarafrekening Gas en Elektriciteit

 • Berichtcategorie:Wonen

We wonen nu iets meer dan een jaar in Geldnerd HQ. Dat betekent dat ook de eerste jaarafrekeningen binnenkomen. Onlangs de rekening voor gas en elektriciteit. En die viel (op z’n zachtst gezegd) een beetje tegen. Dat had ik ook al wel verwacht toen ik de meterstanden doorgaf, overigens.

Geldnerd HQ is een oud huis, meer dan 100 jaar oud. Maar bij de renovatie zijn er wel allerlei voorzieningen getroffen om het energieverbruik te verminderen. Nieuwe CV-ketel, dubbel glas, noem maar op. Men is er zelfs in geslaagd een A-label te verwerven. Maar toch…

Ons maandbedrag stijgt met zo’n 40%, en we moeten enkele honderden euro’s bijbetalen over afgelopen jaar. Omdat we naast het financiële aspect ook het milieu belangrijk vinden zijn we dus met een energiebesparingsrally gestart in Geldnerd HQ.

Onlangs heb ik al tochtstrips aangebracht op een aantal ramen en deuren. Want er zat dan wel dubbel glas in, maar met die mooie oude kozijnen waren er de nodige kieren. En dat voelden we op koude dagen. Inmiddels is daar dus een behoorlijk energielek afgedicht. Ook letten we beter op de verwarmingen van ruimtes waar we niet (vaak) verblijven, zoals de studeerkamer. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Geldnerd hier niet zo goed in is. Ik loop vaak in gedachten verzonken een ruimte uit. Vriendin heeft nu op allerlei pekken rond mijn bureau en op de deur briefjes opgehangen met de tekst ‘Verwarming Uit!’. Eens kijken of dat helpt.

Update: we hebben 3.500 KWh elektriciteit verbruikt, en 1.100 m3 gas. Ons maandbedrag gaat van € 90 naar € 124.

Hoe is het met jouw jaarafrekening voor energie?

Dit bericht heeft 15 reacties

  1. Geldnerd

   Weet je dat ik me tijdens het schrijven helemaal niet gerealiseerd heb dat ik de cijfers niet noemde…? Ik was zo gefixeerd op de stijging. Heb ze toegevoegd.

   1. geld is tijd

    ah, ok. Gas is helemaal niet slecht voor zulk oud huis. De stroom is ook niet slecht voor een nerd:-P (als zitten wij op de helft met z’n drieen)

    1. Geldnerd

     Gas ben ik met je eens, al had ik gezien het A-label anders verwacht (gehoopt). Gelukkig zitten we bij een duurzame leverancier, maar dan nog onderzoeken we hoe dit omlaag kan.

 1. Anna

  Volgens mij is dat helemaal niet gek veel. Weet niet hoe groot je huis is natuurlijk. En hoe vaak je thuis bent. Waarschijnlijk was je voorschot te laag vanwege de verbouwing hiervoor (dan is tverbruik vaak laag). Ik denk dat er qua stroom meer te winnen valt dan qua gas. Denk LED. En die servers vanje misschien 🙂 .Heb je zon kwh metertje? waarmee je per apparaat kan kijken wat hij kost? kun je ook mooie excelletjes over maken 🙂 succes met besparen.
  NB mijn vebruik is hetzelfde voor 3 personen met anderhalve baan in een huis van vier verdiepingen uit 1998. iets minder stroom.

 2. Team CF

  Hadden het hier al over gehad een paar weken geleden, maar voor de plek waar je woont valt dit idd nog mee (zeker het gas). En de stroom gaat ook nog omlaag nu je als bezig bent met besparingen. Succes!

 3. Nadasurf

  A- label zegt ook niet alles. Als ik kijk naar de eisen van bv van G kabel naar A is dat nog lang niet een nieuwbouw woning. Een woning van ruim 100 jaar heeft zijn beperkingen. Stroomverbruik zal wel veel winst te behalen zijn want wij met zes personen redden het net 1800 kw per jaar en geen zonnepanelen of dergelijke aanwezig.

 4. Chris

  Hier rond de 2250kwh /960 m3 gas. 146m2 huis uit 2005. 2 persoons huishouden. Redelijk zuinig met energie behalve de 60” plasma voor de films en guilty pleasure van lang douchen.

  Ik zal eens een meter aan mijn NAS hangen en ben benieuwd wat jij gebruikt. Meter een keer lenen?

 5. karin

  2100 kwh & 400 m3. Met 2 fulltimers en een rijtjeswoning.
  Themostaat is niet slim, maar staat ingesteld op een 6 tal tijdvakken.
  Daardoor gaat hij vanzelf weer uit aan het einde van een vak (vergeten is dus niet erg). Staat standaard op 16 graden en wij moeten hem zelf hoger zetten.

  Bij het vervangen van de ketel 4 jaar terug kwam er een instelbare thermostaat en toen is het gasverbruik meer dan gehalveerd.

  We betalen nu 62 euro per maand. Toen we hier gingen wonen was dat nog 140 euro (10 jaar geleden).

  1. karin

   Voordeel van <500 m3 is ongeveer 40 euro minder aan vastrechten.
   Na het 1e jaar val je onder het tarief van de kleinste meter.

  2. liesbet

   Onze thermostaat heeft ook een 6 tal tijdvakken en staat standaard op 15°. Hebben we het te koud, dan moeten we hem gewoon wat hoger zetten. Er zijn dagen dat er amper iemand thuis is, dan vind ik het zonde om te verwarmen.

 6. anna

  Gasverbruik 1150m3 voor 70m2 (klein, maar 100 jaar oud huis), elektra 750 kwh. Zijn er mogelijkheden om je elektriciteitsverbruik naar beneden te krijgen? Zelf vond ik de tips van Milieucentraal handig.

 7. Eddie

  Gasverbruik 1660 m3 (vrijstaande woning, 2 personen)
  Elektra 9.400 kWh, echter de elektrische auto had 6.400 kWh nodig. Van de 3.000 die we zelf verbruikte wordt 90% via de zonnepanelen opgewekt.

 8. Ontsladebaas

  Mijn afrekening komt in april of mei (contract per begin april). Vorig jaar op de afrekening iets meer dan 100 euro teruggekregen. Totaal stroomverbruik toen volgens mij net wel of net niet boven de 1000 kWh … :-). Moet zeggen, ik woonde toen alleen, was weinig thuis, en gebruik enkel energiezuinige apparaten en verlichting. Ik heb stadsverwarming voor de kachel en warm water dus kan dat niet vergelijken. Ik heb toen ik ging samenwonen (erg prettig, per april 2017) het maandbedrag voor zowel elektra als verwarmen flink omhoog gedaan. Dit jaar maar eens kijken hoeveel we daadwerkelijk hebben gebruikt. Maar ik verwacht wat terug te krijgen.

 9. Investeerder

  Ik vind het nog wel meevallen. We zitten hier qua stroom iets lager, qua gas hetzelfde. We proberen hier met een paar goede stekkerdozen sinds een aantal maanden het sluipverbruik wat te verminderen en door een dagelijkse reminder, gaat de verwarming nu ook wat eerder uit. Maar door wisselende werktijden, staat de verwarming hier wel vijf dagen per week aan.

Reageren is niet mogelijk.