50plusminus

 • Berichtcategorie:Pensioen
Foto: Kamergotchi

Het zal niemand ontgaan zijn, het is weer verkiezingstijd. Nog iets meer dan twee weken te gaan, en Geldnerd heeft nog steeds niet besloten op welke partij hij gaat stemmen.

In deze verkiezingen spelen populistische partijen een belangrijke rol. Die partijen kenmerken zich meestal door hard geschreeuw, sterke gevoelens tegen bestaande structuren, oversimplificatie van problemen en oplossingen, en uitspraken waarvan men denkt dat ‘het volk’ die wil horen. Het moge duidelijk zijn dat dit in elk geval niet de partijen zijn waar Geldnerd op gaat stemmen. Maar iedere week word ik wel weer verrast (helaas zelden in positieve zin).

Eén van die partijen is 50plus. Of zoals ze dit weekend in de NRC genoemd werden, 50plusminus. Een partij voor boze 50-plussers die vinden dat hen tekort gedaan wordt. De lijsttrekker is een meneer die inmiddels betrapt is op liegen over zijn CV, gesjoemel met subsidies, geknoei met pensioenen van medewerkers en gedoe met zijn lease-auto. Blijkbaar maakt je dat uitermate geschikt om mensen te vertegenwoordigen die boos zijn. Oh ja, en rekenen kan hij ook niet.

Die meneer wil namelijk dat de AOW-leeftijd terug gaat naar 65 jaar. Dat is ‘ie al een tijdje niet meer, want we worden steeds ouder. En de AOW werkt met een omslagsysteem, waarbij de mensen die nu werken de AOW betalen van de mensen die daar nu recht op hebben. Dus als er relatief minder mensen zijn die werken en meer die AOW ontvangen, dan wordt het lastig om dat betaalbaar te houden. Gelukkig werkt ons pensioensysteem anders, daar sparen we met z’n allen een grote pot bij elkaar ‘voor later’.

En volgens die meneer kan dat dus wel, die lagere AOW-leeftijd. Ammehoela, natuurlijk kan dat. Alles kan. De vraag is alleen, willen we het met z’n allen betalen? En in die redenering liep meneer een beetje vast deze week.

Ik vind het een mooi voorbeeld van politieke luchtfietserij. We lezen allemaal nieuwe plannen die allemaal geld kosten. We lezen naar mijn mening te weinig hoe partijen dat willen gaan betalen. En net als in onze eigen financiën zijn daar echt maar twee manieren voor: meer inkomsten (=meer belastingen) of minder uitgaven elders (=ergens bezuinigen). Kortom, we krijgen niet het hele plaatje. En toch moeten we kiezen.

Overigens hoopt Geldnerd zelf ook dat over een tijdje de pensioenleeftijd wel weer omlaag kan. Als robots en automatisering het werk voor ons doen, en daar ook belasting over gaan betalen. Hopelijk op tijd voor Geldnerd…

Welke partij heeft jou de afgelopen week verrast?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. hypotheekweg

  Er is nog een derde optie voor het rijk, het begrotingstekort en de staatsschuld laten oplopen. Die luxe hebben wij niet..

  En de grootste verbazing: Geert W die de schuld voor de moord van Pim Portuyn in de schoenen van radicale moslims schuift.
  Zullen wel alternative facts zijn.

  1. Geldnerd

   Er is zelfs nog een vierde. Als overheid zeggen dat je bepaalde dingen niet meer regelt, zodat je de uitgaven ook niet meer hebt. Maar dat lijkt politiek helemaal onhaalbaar….

 2. Minimaal

  Iedereen zet nu hun beste beentje voor. Alsof we daarmee alle ‘foute’ dingen uit het verleden vergeten. Kreeg van de week een spotje van de VVD onder mijn neus, vond hoe Rutte werd geportretteerd smakeloos. Hij heeft veel kapot gemaakt.

  Ik kies er bewust voor om zo min mogelijk nieuws tot mij te nemen. Ik weet al wat ik ga stemmen.

 3. Marjolein

  Ik vond het een hele interessante opmerking op BNR dat tevreden mensen VVD stemmen en ontevreden mensen PVV, SP en 50+

  Ik stem zeker, en weet op welke partij.

 4. Greet

  Ik weet wel wat ik stem. Hierbij heb ik vooral gekeken hoe de politici stemden in de afgelopen regeerperiode. Want in de krant/media roepen dat het zo slecht is gesteld met de zorg en ondertussen alle verbeteringen tegenhouden als het op stemmen aankomt, tja, dat kan je niet maken in mijn ogen. (Dit was een voorbeeld, ik heb meer dingen onder de loep genomen).
  Ze mogen nu roepen wat ze willen…dat blijft een sinterklaaswensenlijstje wat straks weer op de schop gaat. Het gaat mij er meer om wat ze gaan doen, en dat kon ik het best bekijken naar hun stemmingen in de kamer in de voorgaande periode.

  1. Geldnerd

   Ja, ook voor mij zijn de stemmingen in de afgelopen jaren een belangrijke leidraad. Ook al weet ik dat dit straks ook weer afhankelijk gaat zijn van de coalitievorming. En dat moeten we maar afwachten.

  2. Krisp

   Om dat te bepalen, is er een hele mooie website: https://www.stemmentracker.nl

   Het beslaat niet alle stemmingen, maar de belasngrijkste worden in ieder geval besproken. Daar zie je ook dat PvdA en VVD best wel verschillend stemden in de praktijk.

 5. Project Lonica

  Ik kan me ook dood ergeren aan na-mij-de-zondvloed Henk Krol. Ik vind het ook ergerlijk dat hij nog steeds op flinke winst staat in de peilingen. Zijn dat dan allemaal egoïstische mensen, vraag ik mij af? Of zijn het allemaal mensen die niet kunnen rekenen?

  1. Geldnerd

   De meeste mensen kunnen niet goed (genoeg) rekenen, denk ik meestal als ik functieleer statistieken en onderzoekjes naar financieel gedrag lees. En ook ik heb een allergie tegen partijen die voor de kort(zichtige) termijn gaan. Maar dat (en boosheid) zijn twee van de kenmerken van populisme, volgens mij.

  2. Geldnerd

   Saillant detail: Wilders en Krol hebben op dezelfde middelbare school gezeten.

Reacties zijn gesloten.