Waarom HappyFinancial volgens mij ongelijk heeft over cryptovaluta

Afgelopen week schreef Happy Financial een blog over cryptovaluta, met de pakkende titel ‘Drie redenen waarom jouw bedrijf na gaat denken over cryptovaluta’. Interessant stuk, maar ik ben het absoluut niet met haar eens. Helaas kun je bij haar blog geen reacties achterlaten. Maar gelukkig heb ik zelf een blog! En hier kan ik gewoon schrijven hoe ik erover denk. Bij deze dus.

HappyFinancial noemt drie redenen voor haar crypto-optimisme:
1. Je wilt flexibeler zijn dan de concurrentie
2. Het is de markt van de toekomst
3. Potentiële winst zonder actief beleggen

We gaan ze stuk voor stuk eens bekijken.

Nummer 1: je wilt flexibeler zijn dan de concurrentie

Hip en dynamisch zijn, dat zal best belangrijk zijn als ondernemer. Daar heeft Geldnerd als suffe ambtenaar van middelbare leeftijd echt geen verstand van. Maar als je betalingen in cryptovaluta wilt accepteren voor jouw producten en diensten, dan neem je wel een behoorlijk groot risico.

Ten eerste loop je behoorlijk koersrisico. Als jij vandaag factureert in crypto-valuta, en jouw klant betaalt volgende week, dan kan de koers van jouw valuta behoorlijk gewijzigd zijn. In jouw voordeel, maar ook in jouw nadeel. Dat is belangrijk, want je zult jouw crypto-valuta om moeten wisselen in Euro’s om iets te kunnen kopen in de supermarkt, of om jouw hypotheek of huur van te betalen. En ik verwacht zelf niet dat cryptovaluta heel snel een echt wettig betaalmiddel zullen worden. De overheid houdt namelijk niet van dit soort vrije dingen, waar geen centrale bank en andere mechanismen achter zitten om het te controleren. Dus om jouw koersrisico te verminderen zullen de koersen van cryptovaluta een stuk minder volatiel moeten worden. Of veel meer bedrijven zullen crypto-valuta moeten gaan accepteren.

Nummer 2: het is de markt van de toekomst

Eigenlijk is dit hetzelfde argument als het eerste. En het moge duidelijk zijn, ik zie de crypto-valuta nog niet zo snel ‘heel groot’ worden. Ik zie wel een aantal beperkingen. Technisch, zoals de harde limiet op het aantal bitcoins en het feit dat het stroomgebruik voor crypto-valuta inmiddels het stroomgebruik van diverse landen ingehaald heeft. Politiek en economisch, omdat vertrouwen in een systeem langzaam opgebouwd moet worden en overheden hier voorzichtig in zullen zijn.

Nummer 3: potentiële winst zonder actief beleggen

Ik heb een keer eerder geschreven hoe ik over crypto-valuta denk. Sindsdien heeft de koers van onder andere de bitcoin behoorlijk turbulente tijden doorgemaakt. Als je in de laatste maanden van 2017 bent ingestapt, dan is de kans groot dat jouw ‘investeringen’ in crypto-valuta nog in het rood staan. Investeringen zet ik daar bewust tussen aanhalingstekens. Er ligt immers niet iets van waarde onder de crypto-valuta, zoals een aandeel in een bedrijf. En investeren in iets met als enige doel (hoop) om duurder te verkopen, dat noemen we ook wel speculeren.

Bron: finance.yahoo.com

Vooralsnog hebben crypto-valuta een marginaal aandeel in de internationale kapitaalmarkt. Wil je vooraan lopen en houd je van een gokje, doe dan vooral mee. Maar noem het alsjeblieft geen investering… Een paar crypto-munten zullen wellicht meer waard worden. Maar inmiddels zijn er zoveel, er zullen er vrijwel zeker ook een heleboel niet overleven. En dan is het geld weg dat je erin gestoken hebt. Dat kan altijd gebeuren, ook met een investering. Maar bij speculatie-objecten is het risico wel iets groter. Denk maar terug aan de tulpenbollen-manie. Toen die voorbij was, hield je tenminste nog iets over om in de tuin te planten…

Dan zijn er ook nog mensen die erop wijzen dat grote bedrijven gebruik gaan maken van de blockchain-technologie. Dat klopt ook wel. Binnen mijn organisatie experimenteren we er ook mee, als manier om ketentransacties te certificeren. Maar dat doen we met een eigen implementatie, gebaseerd op open-source blockchain-technologie. Dus daar gaat de koers van al die crypto-valuta helemaal niets van merken.

Hoe kijk jij tegenwoordig naar crypto-valuta?

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Als de lente komt dan stuur ik jou
  Tulpen uit Amsterdam
  Als de lente komt pluk ik voor jou
  Tulpen uit Amsterdam
  Als ik wederkom breng ik voor jou
  Tulpen uit Amsterdam
  Duizend gele, duizend rode
  Wensen jou het allermooiste
  Wat mijn mond niet zeggen kan,
  Zeggen tulpen uit Amsterdam.

  1. Geldnerd

   ?

 2. Rose

  Vind het mooie tegenargumenten van je en heb haar blog nog niet gelezen. Wel ben ik enthousiast en denk zeker dat de blockchain de nieuwe technologie is. Denk ook zeker dat overheden hun eigen versies maken die nu buiten de cryptomarkt staan. Maar denk ook dat commercieel een aantal munten als aandelen waarden zullen houden omdat die verdere ontwikkelingen maken.

  Maar in Azie is de ontwikkeling en de economie al veel verder afhankelijk van dat daar alles wel doorgaat. Vraag is wie wordt de grote speler. Zo hadden we vroeger Yahoo en Alta vista webbrowsers … tot Google kwam. Zo iets verwacht ik ook met Cryptocurrencies.

 3. Ineke

  Ik vind het vooral doelredeneringen en lees ook geen enkele reden die ook verstandig genoeg klinkt om je als ondernemer in dit wespennest te steken. Ook als particulier doe ik niet mee aan die onzin, want dat het een keer goed fout zal gaan staat voor mij als een paal boven water. Je zal dan heel je pensioenof een groot deel er maar in ‘geinvesteerd’ hebben… ?

 4. mariimma

  Ik denk dat er verschillende “typen” mensen zijn wat betreft omgaan met spaargeld. Vaan Heel Behoudend (“heel veel geld op een spaarrekening en alleen hypotheek aflossen, ook wanneer je een lage hypotheekrente hebt”) via mensen die alleen iets met deposito’s doen en eventueel Etf’s, naar de losse aandelen, langs opties en hefbomen, naar de Cryptocurrencies.

  En zoals Ineke hierboven al zegt: iedereen zoekt redenen om zijn keuzes te rechrvaardigen. Dat doet HappyFinancial. En jij ook.

  Wij ggeesteswetenschappers verklaren dit gedrag aan de hand van de cognitieve dissonantietheorie.

  En iedereen heeft gelijk. Mooi, hè?

  1. Geldnerd

   Sowieso heeft iedereen altijd gelijk. Want er is geen waarheid, alleen perceptie.

 5. Op zich denk ik dat bedrijven inderdaad “na gaan denken” over crypto’s. Alleen niet met de uitleg zoals gegeven. Of, misschien wel maar dan als ze nagedacht hebben zouden ze er vanaf zien, of om een andere reden doorgaan. Als ik een paar aanvullingen mag doen op jouw blog (had ze ook graag bij het origineel gezet).
  ad1) De reden waarom in Azië de crypto’s het zo goed doen is voornamelijk te danken aan politieke onrust. Bijv. toen Kim&Donald nog ruzie aan het twitteren waren, vluchtten met name Zuid Koreanen in cryopto’s. Ecocnomische vluchtelingen pur sang dus. Want als de bom valt, zijn ook de banken weg…
  ad1&2) Een rede waarom sommige bedrijfjes crypto’s als betaalmiddel accepteren is Marketing. Dus eventuele verliezen zullen onder het marketingbudget kunnen vallen. Ik geloof overigens wel, dat het een leuke markting actie kan zijn. Echter ‘betaalmiddel van de toekomst’ zeker niet. De technologie achter Bitcoin is inherent niet geschikt voor het aantal betalingen dat het zou moeten kunnen uitvoeren. En dan heb ik het nog niet eens over de Dwaze dagen van de Bijenkort of Kerstinkopen. Als de Bitcoin de dagelijkse boodschappen van een druilerige maandagmiddag zou moeten verwerken, wordt de rij aan de kassa echt heel erg lang.
  3) Beleggen zonder risico? Eerder categorie: alles op rood. Zie inderdaad de koersgrafiek en kijk voor de lol even op teletekst (kent u dat nog? 🙂 – Hack bij een crypto beurs leidt tot dumpen. En als Kim en Donald inderdaad blijven knuffelen, zal echt niet iedereen weer terug instappen. Los van alle regelgeving die nu verzonnen wordt.
  Blockchain is inderdaad interessant als techniek voor ketenvalidaties en tracking etc. en daar experimenteren bedrijven inderdaad vol mee. Als risicoloze belegging / betaalmiddel? Nee, zie ik niet gebeuren. Maar ja, misschien zit er wel teveel zaagsel in mijn glazen bol en heb ik het wel helemaal fout…..

  1. Geldnerd

   Inderdaad zijn de NOS en RTL Nieuws vanochtend onze argumenten aan het ondersteunen. ?

 6. FireMe

  Als ondernemer zal ik mijn handen er zeker niet aan branden, ik geloof niet dat mijn klanten mij ooit met crypto gaan betalen. Als particulier heb ik wel een gokje gewaagd in crypto, dat was soms positief maar als ik vandaag naar mijn “portfolio” kijk is het tranen met tuiten geblazen. Met de massa’s altcoins denk ik ook dat het steeds lastiger wordt om een project echt te beoordelen op haalbaarheid, toegevoegde waarde etc… Mijn geld gaat er in ieder geval niet naartoe.

 7. Petra

  En ik lees net dat er weer een “inbraak” is geweest in een van de crypto-banken. Dus het is nog niet eens zo, dat ze de veiligheid van je cryptomunt (welke waarde die dan ook heeft) kunnen garanderen.

  1. FireMe

   Het is het wilde westen, geen enkele vorm van regulering. Pump-and-dumps zijn aan de orde van de dag, inside information is standaard, persoonlijke belangen lijken voorop te staan.

 8. VeggieMo

  Ik zie cryptovaluta als risicospreiding. Bitcoin zal nooit voor kleine betalingen gebruikt gaan worden, maar er zijn dan ook meerdere soorten crypto’s die er wel geschikt voor kunne worden. Natuurlijk moet je alleen kopen als je het geld kunt missen.
  Inderdaad houdt de overheid niet van dit soort initiatieven. Dat is niet perse een nadeel. De euro is ook gebaseerd op vertrouwen en hoe de ECB en de EU met de euro omgaan. Hoe het met de dollar gaat. Al die mega schulden. Ik heb daar niet alle vertrouwen in,
  Het hele financiele systeem kan klappen. Daar waren bankiers bang voor in 2007/2008.

 9. Haha heerlijk, het is wel de dag van de cryptocurrency. Maar ben het volledig met je argumenten eens. Ik vind de onderbouwing van haar eigen artikel niet echt sterk en denk ook dat crypto in de huidige vorm niet de toekomst heeft om als hedendaags betaalmiddel gebruikt te gaan worden. Wie weet wat ze daar in de toekomst nog aan gaan veranderen maar voor nu zou ik het veelste riskant vinden om daar als onderneming, maar ook als particulier, mijn vingers aan te branden.. 🙂

 10. Gerlinde

  Haha, ik las het en ik wilde gelijk iets zeggen over tulpenbollen, maar iemand was me voor. Jouw verhaal klinkt erg logisch.

 11. Eddie

  Als je de blogs leest van happy financial, heb ik het vermoeden dat merendeel sponsored content is. Je kan (zoals hierboven ook is aangegeven) ook niet reageren op haar blogs en dat voor een account welke juist open moet zijn.
  BTW: geheel eens met je blog geldnerd. Technologie die er achter zit is zeer interessant. Crypto currency kan je het beste vanaf blijven, tenzij je van gokken houdt.

 12. VeggieMo

  Wat mij nu verbaasd aan de reacties is dat hoe weinig mensen beseffen dat de euro ( en andere valut) geen fl*kker meer waard is en dat we voor een giga recessie staan waarbij de grote depressie uit de vorige eeuw peanuts zal zijn.

  1. Rose

   Vindikleukereactie

Reacties zijn gesloten.