Beleggers belazeren met CFDs?

 • Berichtcategorie:Beleggen

Als het over geld gaat, komt vaak het slechtste in mensen naar boven. Mensen worden hebberig. En daar wordt dan weer geprofiteerd door andere, nog hebberiger mensen. Die dan slimme, maar niet altijd even ethische manieren verzinnen om andere mensen geld uit de zak te kloppen. En zeker in het stadium van de economische cyclus waar we nu in zitten. De beurzen zijn het afgelopen jaar stevig gestegen, stijgen eigenlijk al sinds 2009. Mensen willen daar een graantje van meepikken, ook omdat spaargeld niks oplevert.

Gemakzuchtig beleggen

Geldnerd is zelf een gemakzuchtige belegger. Af en toe koop ik een individueel aandeel. Daarmee word ik voor een klein stukje eigenaar van een bedrijf. Als dat bedrijf goed presteert, stijgt de koers en maak ik koerswinst als ik het aandeel weer verkoop. Als ik mazzel heb, dan verdeelt dat bedrijf jaarlijks een deel van de winst onder de aandeelhouders. Ik krijg dan een stukje dividend op dat aandeel. Op die manier deel ik extra mee in het succes van het bedrijf, en word ik beloond voor het risico dat ik neem door van mijn geld een aandeel in het bedrijf te kopen.

Meestal beleg ik echter indirect in bedrijven. Ik koop Exchange Traded Funds (ETFs). Die volgen meestal een index van heel veel aandelen. Op die manier spreid ik mijn risico, ik beleg niet in één bedrijf maar in duizenden bedrijven tegelijk. Verder werkt het ongeveer hetzelfde als een individueel aandeel. Doen de bedrijven het gemiddeld genomen goed, dan stijgen hun koersen en daarmee ook de koers van de ETF. Betalen ze dividend uit, dan krijg ik dat via de ETF ook uitgekeerd. De aanbieder van de ETF rekent kosten omdat die dat allemaal voor mij regelt. Grotendeels is dat geautomatiseerd dus de kosten zijn laag, maar voordat ik een ETF koop kijk ik altijd naar een aantal dingen, waaronder de jaarlijkse kosten. En ik heb een voorkeur voor Fysieke Replicatie (zie ook de wiki).

Hoe complex wil je het maken?

Mijn beleggingen lopen via een aandelenbroker. Die overigens ook een prima app heeft, dus mijn maandelijkse aankoop doe ik meestal; gewoon via de app. Er zijn ook andere, hippere aanbieders van beleggingen. En tegenwoordig zie ik steeds vaker dat er beleggingen worden aangeboden via zogenaamde CFDs, Contracts for Difference. En dat is iets heel anders dan de manier waarop ik beleg.

Ik ga niet in detail uitleggen wat CFDs zijn, dat kunnen anderen veel beter dan ik Onder andere hier op Wikipedia en bij Investopedia. Feitelijk beleg je niet in een aandeel, maar speculeer je op prijsstijgingen of prijsdalingen. Gok je goed, dan maak je meer winst dan bij een normale belegging. Gok je verkeerd, dan verlies je meer.

De Vereniging van Effectenbezitters waarschuwt terecht dat CFDs zeer risicovolle producten zijn, die meer weghebben van gokken dan verstandig investeren. De Autoriteit Financiële Markten heeft al in 2015 een rapport uitgebracht met vergelijkbare conclusies. De aanbieders stellen klanten te gemakkelijk in de gelegenheid om in deze zeer risicovolle producten te beleggen. De marketing van aanbieders van CFDs richt zich op een te brede groep beleggers en de informatieverstrekking over de werking en risico’s van het product is vaak onvoldoende. Ook vergelijkingssite Finner heeft een uitgebreid artikel over de risico’s.

Tegenwoordig moeten de aanbieders van CFDs in hun marketing iets melden over de resultaten van hun beleggers. En die liegen er niet om:

 • Bij Lynx lijdt 60,5% van de retailbeleggers verlies op de handel in CFD’s.

En dat in een tijd waarin de beurzen stijgen. Mijn eigen favoriete VWRL ETF heeft tot nu toe in 2020 ongeveer 6,5% rendement gemaakt. En de CFD-beleggers verliezen massaal geld. Welke idioot belegt er dan nog in CFDs?

Wat vindt Geldnerd hiervan?

Dat blijkt al wel een beetje uit de laatste zin van de vorige alinea… Vooropgesteld: iedereen heeft zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. De een koopt elke dag drie veel te dure latte’s bij Starbucks. De ander drinkt elke dag een dure fles champagne leeg. Weer iemand anders steekt z’n sigaren aan met briefjes van € 500. En er zijn mensen die ‘beleggen’ (lees: speculeren) met CFDs. Dat moet je zelf weten. Maar ga dan niet zitten klagen dat beleggen niets oplevert of zelfs geld kost, en daarmee andere mensen schrik aanjagen. Dat is de consequentie als je speelt met dingen die je niet begrijpt.

Geldnerd wordt wel altijd een beetje verdrietig als hij ziet dat andere bloggers dit soort producten aanprijzen. Eigenlijk plaats ik ze dan in het hokje ‘oplichters’, en ik begin dan soms oprecht te twijfelen aan de goede bedoelingen. Meer dan één blogger is om die reden door mij uit de blogroll hier op Geldnerd geknikkerd…. Als je echt gelooft in de principes waar je over schrijft, verantwoord met geld omgaan en op een verstandige manier vermogen opbouwen, dan prijs je dit soort producten niet aan. Daarmee bewijs je wat mij betreft dat het je alleen maar om de marketinginkomsten uit je blog gaat. Punt.

Dus: zie je ergens de afkorting CFD, let dan goed op. Je kunt echt beter een account nemen bij een echte aandelenbroker, en elke maand een aandeeltje VWRL kopen. Veel goedkoper, en een veel grotere kans op beleggingssucces, zeker op de langere termijn.

Ben jij hier wel eens ingetrapt? En als je zelf blogt: heb jij je ziel wel eens aan dit soort beleggingsduivels verkocht?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Erik

  Hi geldnerd, hulde! En dit is de reden dat ik jouw blog altijd met plezier lees, zo eerlijk. Ik irriteer mij ook mateloos aan sommige andere bloggers die pretenderen te schrijven over verantwoord met geld omgaan en dan op een verstandige manier vermogen opbouwen. Lui die mogelijk net het woord ‘beleggen’ hebben leren schrijven nadat iedereen al zeker 10 jr nette winsten hebben weten te maken maar zich dan wel als goeroe afschilderen en dan n ‘boekje’ schrijven (wat allemaal gewoon op internet te vinden is!) of advertenties over dubieuze praktijken plaatsen of aanprijzen, waaruit nogmaals blijkt dat ze hun ‘huiswerk’ niet goed hebben gemaakt. Zeker te triest voor woorden om dan op zo’n manier anderen hun zuur verdiende geld af te nemen of op risico te zetten.

 2. uitklokken

  Beleggen is niet gokken. CFDs is wél gokken. CFD is niet beleggen.
  Ik heb mensen kapot zien gaan door gokken. Het is verslavend en destructief. Maar jij weet ook dat als er een mooi affiliate programma is, bloggers daar gevoelig voor zijn. Niets menselijks is ons vreemd.
  Wat dacht je van al die MLM programma’s, of vage dingen zoals futurenet. Er zijn fans van, fans met de verbetenheid van ‘dit is mijn laatste kans’.
  Triest. Maar daar doen wij wat aan met onze boodschap, hè, Geldnerd?

 3. Ik heb wel eens over bitcoin geblogd (met link), maar het niet aanbevolen en zeker niet als investering. In dat blogje ben ik er zelf wel enthousiast over als spel, tegelijkertijd geef ik aan dat Mr. Money Mustache bitcoin stom vindt.

  1. Geldnerd

   Je hoeft je niet te verontschuldigen hoor, ik bedoel *jou* niet…

 4. EstherdB

  Bedankt voor de uitleg en de waarschuwing Geldnerd! Ik kende deze CFD’s niet maar nu ben ik alert!

 5. Marianne

  Bedankt Geldnerd voor deze waarschuwing. In jouw en je blog heb ik zoveel vertrouwen dat ik mijn zoon de link van je blog heb gestuurd en die heeft nu heel voorzichtig zijn eerste stappen met beleggen gezet 😉

  1. Geldnerd

   Op dat vertrouwen ben ik heel zuinig. Hier komen dus geen affiliate links.

 6. An Elinck

  Cfd’s, opties, warrants, … ik krijg er de kriebels van. Jonge mensen die willen starten met beleggen en vragen naar bitcoin, etherium, beleggen in marihuana, ik word daar triestig van. Voor mij is dat niet meer beleggen maar speculeren. Wat is er mis met een ETF of een individueel aandeel? Men zou moeten beleggen in iets wat men begrijpt, niet in de een of andere waan van de dag. Zelf houd ik het ook bij ETF’s en individuele aandelen. Ik heb wel opleidingen gevolgd voor meer exotische producten maar ik voel mij daar niet goed bij en blijf bij de beleggingsproducten die ik ken en begrijp. Hier in mijn landje worden ETF’s ook doodgezwegen door de grootbanken, zij prijzen liever hun eigen (dure) beleggingsfondsen aan. De laatste weken zijn enkele artikels in de media verschenen over starten met beleggen en geen enkele keer kwamen ETF’s aan bod, duidelijk artikels geschreven door iemand die voor een grootbank werkt.

 7. Het probleem is ook dat aanbieders van cfd’s altijd als eerste in de zoekresultaten van Google verschijnen. Toen ik twee jaar geleden als leek wilde beginnen met beleggen kwam ik als eerste in aanraking met eToro en Plus500. Later kwam alles toch nog goed (indexbelegger nu). Maar toch, als je geen idee hebt dan ben je zeer beïnvloedbaar.

Reacties zijn gesloten.