Verbazing van een blogger

Meer dan drie jaar lang blog ik inmiddels al over financiën. Over FIRE. Over HOT. Over beleggen. Over spreadsheets. Over bewust omgaan met je financiën. En wat was de eerste blog waarmee ik op 1 dag meer dan 3.500 unieke bezoekers trek? Mijn blog over ZIGGO…. En de dag erna kwamen er nog eens 2.200 langs. Die 3.500 was bijna een verdubbeling van het vorige dagrecord, dat bericht ging toen over hypotheekrente-aftrek.

De reden? Deze blogpost werd ‘opgepikt door de Google algoritmes’. Hoe het precies werkt weet ik ook niet, maar je komt dan in de lijst met ‘aanbevolen artikelen’ te staan, die Google Chrome gebruikers op hun startpagina zien. En blijkbaar zien en gebruiken heel veel mensen dat. Ik zie het aan de herkomst van de bezoekers. Veel levert dat dan overigens niet op. Ik had op die dag ongeveer één Euro (€ 1) aan advertentie-inkomsten. Gelukkig hoef ik niet van mijn blog te leven.

Ik vind het dan toch wel verbazingwekkend hoe dit gaat. Geen idee waarom juist dit berichtje opgepikt werd door de algoritmes van Google. Er is een hele industrie ontstaan die beweert dat ze je kunnen helpen om ‘opgepikt’ te worden. Maar volgens mij weet niemand echt precies hoe de algoritmes van Google werken. Ik heb er zelf gemengde gevoelens over. Een tijdlang heb ik een zogenaamde SEO-plugin gebruikt op mijn site. ‘SEO’ staat voor Search Engine Optimalisation, oftewel je site en berichten zo inrichten dat zoekmachines zoals Google ‘m optimaal kunnen bekijken. Die SEO-plugin kijkt dan ook mee als je je stukjes schrijft. Gebruik je genoeg woorden, zijn je ‘keywords’ wel in overeenstemming met de inhoud van het stukje, gebruik je genoeg kopjes, dat soort dingen. Mijn plugin werkte met een soort stoplicht. Bij rood was je stukje verschrikkelijk, oranje was ‘mwah’, en je moest streven naar groen. Dan was jouw stukje goedgekeurd. Stapelgek werd ik ervan, onbewust ga je toch aan een stukje zitten sleutelen om maar dat groene lampje te kunnen zien.

Na een maandje heb ik die plugin dus maar weer verwijderd. Ik schrijf voor mezelf, als middel om mijn eigen gedachten te ordenen. En ik hoop dan dat anderen er ook iets aan hebben, dat het ze inspireert om ook bewuster naar hun eigen financiën te kijken. Of dat ze hier een spreadsheet of methode vinden die een praktisch probleem oplost. Ik schrijf zeker niet om een enorm publiek te trekken of veel geld te verdienen met deze blog. Nu is het nog te combineren met mijn baan en de rest van mijn leven. Het is een hobby.

Dus, beste lezer, ik ben erg blij dat je me gevonden hebt! Want erg veel moeite om jullie hier te krijgen heb ik nooit gedaan. Gewoon stukjes schrijven, en daar erg lang mee doorgaan.

Hoe ben jij ooit voor het eerst op mijn blog gekomen?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. NietTot71

  Grappig hoe die dingen gaan. Zelf ben ik ook niet echt bezig met war Google van mijn site vind. Het komt zoals het komt en is zoals het is. Zelf bezoek ik je site al bijna 2 jaar denk ik en waarschijnlijk heb ik hem via een blogrol van een andere site gevonden.

 2. Ik ben ook wel eens opgenomen in dat overzicht. Verbazingwekkend hoe de bezoekerscijfers dan omhoog schieten. Alhoewel ik wel moet zeggen dat het ook gewoon een heerlijk stukje was om te lezen.
  Ik heb ondertussen ook een dergelijke app geïnstalleerd die naar mijn SEO kijkt. Ik weet nog niet hoe lang ik hem ga gebruiken, maar ik herken het wel: Je wilt jouw blog perfectioneren naar de standaarden die geadviseerd worden. Ach, je krijgt in ieder geval wel wat extra kennis mee. Waar ik vroeger mijn kopjes gewoon dikgedrukt liet zijn, maak ik er nu een officieel kopje van. Geen wezenlijke verandering voor de lezer, maar voor Google een wereld van verschil. Als ik daardoor nou wat beter gevonden wordt is dat alleen maar mooi meegenomen 🙂

 3. Dit zeggen wij ook vaak tegen elkaar ‘we schrijven voor ons zelf’.
  En sowieso is er toch geen pijl op te trekken. Bezoekersaantallen, bounce %, aantal reacties etc.
  M. heeft heel internet gelezen 😉 dus die heeft jou ook gevonden. En ik begin mijn maandagochtend vaak op geldnerd.nl (-: Een mens heeft toch structuur nodig 😉

 4. Team CF

  Hahaha, mooi he, doe je zo je best op financiën en zo, gaat Ziggo met de eer aan de haal! Toch jammer.
  Aan de andere kant toch altijd wel leuk als zoiets gebeurd, je bereik is ineens een stuk groten en misschien haal je wel nieuwe publiek binnen waarvan je het leven beter kan maken tav geld. Kan nooit slecht zijn toch?

  Over die lampjes gesproken, ik gebruik ze wel. Kan het niet loslaten, blijft een sport om alles groen te laten worden. Maar gebeurt ook niet altijd! Nu heeft het geloof ik niet heel veel uitgehaald qua bezoekers, maar het ziet er in ieder geval wel wat professioneler/meer structureert uit op de blog. En het leest makkelijk, misschien is dat ook niet slecht om beter bereik te krijgen onder lezers. De inhoud dat is allemaal mij, daar ga ik niet aan zitten pielen voor SEO.

 5. Team CF

  Heb je trouwens wel gevonden via Google! Was op zoek naar andere blogs over geld in Nederland, en dat waren er niet zo veel in 2015!

 6. Zuinigeman

  Via een bloglijst ben ik op jouw blog gekomen. Maar welke blog weet ik niet meer.

 7. Genoegzaam

  Goede vraag, het meest waarschijnlijk lijkt het me dat ik via de blogroll van deze of gene op jouw site terecht ben gekomen. Of ik heb je naam aangeklikt als je ergens een reactie hebt geplaatst.
  Gefeliciteerd met je euro. Ieder stapje is er één 😉

 8. de budgetman

  Je had mijn blog gevonden en op jouw Blogroll geplaatst. Sindsdien is je blog onderdeel van m’n maandagmorgen ritueeltje ?

 9. Midas

  Twitter via via

Reacties zijn gesloten.