Symptoombestrijding

  • Berichtcategorie:Minimalisme

Tijdens ons verblijf in het Verre Warme Land is ‘ontspullen’ een echte trend geworden in Nederland. Vriendin (die dol is op tijdschriften) wees me erop dat elk zichzelf respecterend blad er wel een of meer artikelen aan wijdt.

Zoals jullie weten ben ook ik al een tijdje bezig met minimaliseren. Maar normaal word ik een beetje narrig van trends. Geldnerd is van nature geneigd om zich te gaan verzetten zodra het lijkt dat iedereen zich met een onderwerp gaat bezighouden.

Dat gevoel heb ik nu gelukkig niet. Blijkbaar is het al zo’n deel van mezelf geworden dat ik gewoon door kan op mijn eigen pad.

Ontspullen voelt voor mij wel een beetje als symptoombestrijding. Je neemt immers afscheid van dingen die je al hebt. Het lijkt mij beter om ervoor te zorgen dat je dingen helemaal niet koopt. Want wat je niet koopt, hoef je ook niet te ontspullen.

Ik heb natuurlijk makkelijk praten. Mijn echtscheiding en verblijf in buitenland hebben mij al van heel veel bezittingen afgeholpen. Maar ik ben vastbesloten om ervoor te zorgen dat ik niet opnieuw een grote voorraad bezittingen opbouw. We zullen zien of dat gaat lukken.

Ben jij ook aan het ‘ontspullen’?

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. greet

    Zo’n zestien jaar geleden begon ik met een huishoudschema van Flylady. Het bracht regelmaat ipv continu huishouden, maar ook was er aandacht voor dingen wegdoen,weggooien,weggeven. En genieten van mooie dingen, dus jezelf en je huishouding verwennen en je oude handdoeken wegdoen en mooie kleur zachte handdoeken kopen voor in de badkamer bijvoorbeeld.
    Sinds die tijd heb ik dus minder spullen maar wel mooiere spullen. In mijn keuken het rommeltje aan pannen vervangen door grijsgewolkte pannen van oma en wat andere antieke keukenmeuk. Daardoor is er veel meer stijl in de keuken. En ja, ik daarvan geniet dus elke dag nog. Plus dat het me weerhoudt weer een zooi Herman/Jamie/Andere-beroemde-tvkok spullen te kopen.

  2. Op het moment behoorlijk!! Vanwege de verkoop van een huis en samenwonen met vriend, waarbij een hoop dus dubbel is, doe ik nu al zoveel mogelijk weg dat ik toch niet zou missen. Dat scheelt nu verhuizen en straks, als we samen wat gevonden hebben, ook weer. Bovendien levert het nu nog leuk wat op.

  3. We hebben van die fasen dat we daar heel actief mee bezig zijn. En nu zitten we in een fase waarin we het even niet doen. Als we terug zijn van vakantie, dan rollen we hopelijk weer in de actieve ontspullingsfase, dat kan ons huis eigenlijk wel gebruiken 🙂
    Ik kan me voorstellen dat een landsverhuizing wel aanleiding is tot grote ontspulling inderdaad.

Reageren is niet mogelijk.