Over financiële goeroes en uitgestorven dodo’s

Begin dit jaar maakte ik mij boos over bloggers ‘finfluencers’ gewetenloze schurken die tegen betaling de meest onzinnige cursussen aanbieden en pretenderen daar mensen mee te helpen. Maar je hebt altijd baas pretentieuze goeroe boven baas pretentieuze goeroe, merkte ik. Een boodschappencursusje voor een paar tientjes is prutswerk namelijk. De echte finfluencers gaan voor het grote geld.

Volg de goeroes….

Zo werd ik geattendeerd op een zekere Kim Munnecom. Ik had nog nooit van deze persoon gehoord, credits to my bubble zullen we maar zeggen. Van voedingsdeskundige en mindsetcoach is ze doorgegroeid en nu coacht ze ondernemers vanuit alignment, ondernemen vanuit ‘zijn’ in plaats van vanuit ‘doen’. Ik heb het niet verzonnen, het staat op haar website schreeuwende uithangbord op het internetriool.

Cursusje doen? Dan kun je naar de Zes Cijfertjes Academie van Juf Kim! Daarna voel je wat je verdomme hier te doen hebt op aarde (ook die tekst komt live van haar uithangbord). Ze schermt met een wachtlijst, maar goed, dat doen sommige boodschappencursussen ook. Aftrekbaar als zakelijke kosten, of misschien kun je de training als ‘studiekosten’ opvoeren. Ook die accolades zet ze er zelf al omheen, garantie tot aan het bureau van de belastinginspecteur. En dat allemaal voor de actieprijs van € 14.997 (ja je leest het goed) of 12 termijnen van € 1.499 (oftewel € 17.988). En je mag niet zomaar meedoen, ze moet wel voelen dat je een match bent. Geldnerd doet niet eens een poging, ik voel geen enkele match.

Toen Geldnerd uitgelachen was na het lezen van zoveel moois keek hij nog eens verder. Onze Kim is geen uitzondering. Een boodschappencursus is er echt niks bij. Wat denken mensen dan? ‘Het is duur dus het zal wel goed zijn’?

Vroeger wilden we namelijk gewoon een geldboom in de tuin, maar tegenwoordig moet het blijkbaar een Geldmachine zijn. En ook daar zijn cursussen voor. Met de voor de hand liggende naam De Geldmachine. En een in de financiële onafhankelijkheidsbeweging breed bekend modelletje met vastgoed. Gegarandeerd succes totdat de overheid weer aan de belastingregeltjes gaat sleutelen. Dus grijp deze kans zolang de machine nog niet hapert! De live variant kost slechts € 4.299, maar daar krijg je dan ook geen Juf Kim voor.

En als je even zoekt zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden… Je vraagt je af waarom we niet allemaal succesvol zijn in het leven? Het past zo in een Leven Lang Leren programma waarover Japke-d. eerder deze week terecht tekeer ging. En zou iemand er ooit STAP-budget voor hebben aangevraagd? En ook gekregen?

Lang leve het kapitalisme!

Tsja, wat moeten we nou met dit soort uitingen van het hedendaags kapitalisme? Een systeem dat veel voordelen heeft, maar ook dit soort extreme uitwassen kent. In een discussie met mede-FIRE-enthousiastelingen werd het treffend omschreven als een soort Darwinistische uitkomst van ons huidige systeem. Geldnerd wordt soms wel een beetje verdrietig van Darwin. Zo vind ik het jammer dat de dodo wél is uitgestorven en dit soort Geldmachines en Zes Cijfertjes Academies niet.

Ik vraag me oprecht af wat je er leert. Geen feitelijkheden, die zijn met een middagje zoeken op internet ook wel te vinden. Daarvoor hoef je echt niet meer op cursus. Dus zoeken we er iets anders. Je bent ondernemer, je zit met je handen in het haar, je hebt geen idee wat te doen, en dan ga je als wanhoopspoging met je laatste € 15.000 naar dit soort cursussen? Ik hoop het toch niet? Want het enige wat je er misschien zou kunnen tanken is zelfvertrouwen. Maar als je dit soort dingen nodig hebt om dat te vinden, is het misschien tijd voor iets fundamentelere vragen in het leven. Is dit dan waar je gelukkig van wordt? Koop je geluk en succes met dit soort schreeuwerigheid? Dat is iets wat Geldnerd zichzelf jaren geleden ook al afvroeg toen collega’s zich door een ’tsjakka’ roepende goeroe lieten ompraten om over hete kooltjes te lopen. Ik ben gewoon te cynisch voor dit soort dingen. Of te nuchter.

Begrijp me niet verkeerd, ik gun iedereen zijn/haar/de/het/x succesvolle onderneming. Kim is hard op weg naar de € 1 miljoen omzet, roept ze. Daar heeft ze dan ook maar 70 inschrijvers op de Zes Cijfertjes Academie voor nodig. Maar ik hoop dan toch dat er ook ondernemingen in ons land zijn die iets meer waarde toevoegen.

Heel soms krijgt Geldnerd ook het aanbod om (gratis) deel te nemen aan dit soort evenementjes, in ruil voor publiciteit op dit blog. Daar zeg ik nooit ja op. Ik ben liever niet medeplichtig, denk ik dan maar.

Waar haal jij je zelfvertrouwen vandaan?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. MP

  Ik wil direct het “Ultimate Mastermind Package (T.W.V. €497,-)” bestellen en krijg daarvoor een t-shirt, notitieblok en een pen!
  Ik heb ooit gelezen dat sommige spam berichten express hele domme fouten bevatten zodat de spammers zeker weten dat degene die toch reageert geen intelligente vragen gaat stellen. Ik zie deze Ultimate Mastermind Package (T.W.V. €497,-) ook een beetje zo. Als je denkt dat 500 euro een redelijk bedrag is voor en pen, notitieboekje en t-shirt dan ben je van harte welkom op de training want dan weten de trainers zeker dat ze je nog veel meer geld afhandig kunnen maken.

 2. Truus Kleintje

  Ook interesssant: de link naar een review en de discussie eronder over De Geldmachine: https://lekkerlevenmetminder.nl/2023/09/06/review-geldmachine-cursus/ . Je wordt ook genoemd Geldnerd!

  Ik haal mijn zelfvertrouwen bijvoorbeeld uit de gedachte dat ik er niet in trap. Ooit kreeg ik contact met een businesscoach. Zij wilde mij en mijn bedrijf een stapje verder helpen. Want ze noemde zich ‘high end coach’. Daar was ik helemaal niet in geïnteresseerd, maar ik was wel nieuwsgiering naar haar aanbod: een half jaar met haar appen, 3 gesprekken van een uur en de masterclass die ze ontwikkeld had. Kosten: € 25.0000. Ik heb hartelijke bedankt, me verbaasd en uiteindelijk de lachende 3e gevoeld. Heb medelijden met de mensen die er wel in trappen.

 3. Rube

  Tja, ik kreeg wel eens te horen van iemand die wel dure cursussen volgde (overigens wel betere dan deze zielige voorbeelden), “Investeer jij dan nooit in jezelf”.
  Ehm, jawel hoor maar ik zoek eerst 80% zelf uit in een middagje, de volgende 15% in een week of een maand en de laatste 5% wellicht tegen een normale uurtarief van een consultant/expert oid als ik het niet al op een andere manier kan verkrijgen.

  Inderdaad belachelijk dit soort geldklopperij.

 4. wt

  Coaches of trainers als Emile Ratelband heb ik wel effect zien hebben. Zij slagen er bijvoorbeeld in om de groepsvorming in een afdeling of bedrijf te stimuleren. Dit werkt via psychische manipulatie en de persoonlijkheid van de guru is dan belangrijk. Een paar jaar geleden huurde de Nederlandse overheid ook guru’s in om de ernst van het Corona virus duidelijk te maken.
  Zelf ben ik ook gevoelig voor dit soort onbewuste programmering. Om dit te verzachten mijd ik reclame en aanbiedingen.

 5. Marianne

  Ik wil een Geldnerd cursus met een t shirt en een pen 🤪

  1. Geldnerd

   Die gaan er echt niet komen….

 6. Meer door minder

  Hoewel ik zelf absoluut ongevoelig ben voor de door jou geschetste op geld beluste figuren, heb ik er wel regelmatig de pee dat ze financiële schade berokkelen aan mensen die te goed van vertrouwen zijn.

 7. Eddie

  Jawel, de Geldmachine wordt georganiseerd door Ultimate MasterMind. Dit bedrijf is opgezet door Rene Cooiman. Op trustpilot heeft Ultimate Mastermind meer dan 400 reviews met gemiddeld een 4.9 (op een schaal van 1 – 5). Rene was echter drie jaar geleden ook in het programma BOOS van Tim Hofman (https://www.youtube.com/watch?v=mZ2W1yKlANI&t=17s), waar hij werd beschuldigd van het misleiden van zijn klanten. Blijkbaar heeft hij een nieuw businessmodel gevonden.

 8. geld-is-tijd

  Ik snap best dat je zo ver mogelijk van deze geldwolven wilt blijven, maar van de andere kant zou het een mooie recensie opleveren als je met zulke training zou meedoen. Mits je wel echte kritiek mag geven in de recensie

  1. Geldnerd

   Incognito dan. Maar daar heb ik dat geld niet voor over….

 9. Mevrouw Niekje

  Met een opleidingspapier op zak mag ik mijn kennis delen met jonge mensen. Daar krijg ik goed voor betaald. Ik moet af en toe een training of hip gezegd workshop volgen om bij te blijven, dat doe ik soms graag, soms met tegenzin. Ik ben niet te beroerd om iets bij te leren, maar dan wel van mensen die er echt iets van weten. Ik krijg zelfvertrouwen van mijn kennis overdragen, en weten dat de studenten daar ook echt iets mee kunnen!

 10. Astrid

  Vreselijk dit soort cursussen en de kul ook op haar site over de wet van aantrekkingskracht, maar wel heel slim gedaan; als het niet werkt ligt het altijd aan jou en nooit aan de onzin ideeën van dit soort goeroes. Ik erger me er echt aan, dit is pure oplichterij.

 11. rob alberts

  Een geldboom in de achtertuin of een geldmachine in de kelder?
  Ik ga voor mijn gezondverstand en het spreiden van risico’s.

  Dat is wat ik geleerd heb gedurende mijn leven.

  Stille groet,

Reacties zijn gesloten.