Geldnerd is een oude man, maar wel eentje met een paar principes. En dat ik oud ben, betekent ook dat ik wel een beetje moet opletten met mijn gezondheid. Hoge bloeddruk is slecht voor je hart en zo. Maar soms zie ik dingen die mijn bloeddruk in een ogenblik tot grote hoogte doen stijgen. Tijd voor een ouderwetsche Opa Geldnerd Analyse…
Onlangs zag ik namelijk op het digitale uithangbord van het ‘merk’ PorteRenee dat er (wederom) een budgetboodschappencursus aankomt. Ik ga hier geen link opnemen, want dan voel ik me medeplichtig aan het genereren van verkeer naar dat bedenkelijke financiële adviesbureau, maar je kon je inschrijven op de wachtlijst voor de scherpe aanbiedingsprijs van € 89 minus een tientje vroegboekkorting. In regionale media / gratis reclamezendtijd zag ik zelfs berichten over ‘een forse wachtlijst’. Wat natuurlijk klinkklare nonsens is voor een cursus die gaat bestaan uit een paar video’s en podcasts. Een klassieke marketingtruc die zelfs Geldnerd 30 jaar geleden al op de universiteit leerde, het creëren van kunstmatige schaarste. ‘What the fuck…’ denk ik dan.
Ik ga geen analyse maken van wat ik verwacht van de inhoud van zo’n cursus. Dat heeft collega-blogger Geldsnor afgelopen week al op zijn bekende onovertroffen wijze gedaan. Mijn inschatting is dat zijn lijst met tips waarschijnlijk meer dan 80% van de feitelijke inhoud van de ‘cursus’ afdekt. En ook Aaf van ZuinigAan werd geïnspireerd door PorteRenee. Persoonlijk heb ik veel meer vertrouwen in de ervaringsdeskundigheid van Aaf dan in de inhoudsloze niksigheid van PorteRenee, en kijk ik uit naar de ongetwijfeld leerzame (en gratis!) blogposts die Aaf hierover gaat schrijven (ze is vandaag begonnen). Maar dat zal niemand verbazen.
Bedenkelijk businessmodel
Het is natuurlijk wel fijn dat Renee met dit soort dingetjes een boterham verdient. Dat scheelt weer een uitkering, denk ik dan maar. Ze is ook zeker niet de enige. Ook bloggers als SkereStudent, ELFIN (12,95 PER MAAND om lid te zijn van een forum, tssssk….), Finance Freaks (14,95 voor een spreadsheet 🤣🤣🤣), Lekker Leven met Minder, OneBrokeGirl, en anderen proberen met man (eh, meestal vrouw valt mij op…) en macht om mensen producten aan te smeren die je zouden moeten helpen met je financiën.
Maar toch vind ik wel iets van dit businessmodel.
Veel mensen vinden financiën ingewikkeld. Dat is volgens mij nergens voor nodig, maar ik bereik dan ook niet de doelgroep van dit soort (in mijn ogen) bedenkelijke blogs. Veel mensen zijn onzeker over hun financiën. Dat merk ik ook in mijn gesprekken met mensen. Regelmatig krijg ik via mijn blog een verzoek om hulp of uitleg. Meestal via de mail, veel mensen durven dat toch niet als reactie bij een blogpost te schrijven. Dat snap ik wel. En ik probeer ook altijd om te helpen.
En ja, dat pretenderen de Bedenkelijke Bloggers ook. Dat ze mensen willen ‘helpen’. Tegen betaling. En daar zit ‘m voor mij de crux. In ‘helpen’ zit voor mij een element van belangeloosheid. Maar Bedenkelijke Bloggers hebben wel een belang. Ze willen (moeten) geld verdienen. Ze hebben er hun baan van gemaakt. Dan heb je een belang. Dan ben je net zo erg als een bank of andere financiële instelling. En we hebben de afgelopen decennia echt wel gezien hoe ‘belangeloos’ financiële instellingen adviseren en ons belang als klant vooropstellen. Zoek op internet maar eens op de term ‘woekerpolis’…
Vaak zie ik ook samenwerkingsverbanden tussen Bedenkelijke Bloggers en grote bedrijven. Maar zelden in alle openheid. Dan is het dus gewoon tegen betaling producten pluggen. De Autoriteit Financiële Markten is gelukkig de afgelopen jaren wat beter op de finfluencer-wereld gaan letten. Sinds die tijd zie ik steeds minder enthousiaste blogberichten over favoriete brokers met altijd weer een linkje waarmee ook jij klant kon worden (en waarbij de blogger een vergoeding kreeg). Van mij mag het toezicht nog wel een tandje steviger… En vergeef me dan dat ik een beetje achterdochtig ben over een budgetboodschappencursus van iemand die ook gewoon samenwerkt met deze supermarkt. En met deze bank. En met deze bank. En met deze beleggingsinstelling. En vast nog met heel veel andere betrouwbare partijen… Want ja, er moet natuurlijk wel een boterham verdiend worden.
Parasieten
Wat mij betreft parasiteren partijen die je tegen betaling willen helpen met persoonlijke financiën op de angsten van mensen. Ze maken misbruik van jou en je onzekerheid. Dat soort Bedenkelijke Bloggers vind ik nog sneuer dan finfluencers die dubieuze beleggingen aanprijzen om te parasiteren op de hebberigheid van anderen. Wat mij betreft is je morele kompas dan helemaal zoek. Niet voor niets is alle kennis die je bij Geldnerd kunt halen helemaal gratis. Ik wil mijzelf ’s avonds gewoon in de spiegel aan kunnen kijken. Als je iets hebt aan mijn schrijfsels is dat fijn, daar hoef ik niets voor terug. Begrijp me niet verkeerd, iedereen heeft het recht om een goede boterham te verdienen, maar ik vind wel iets van mensen die dat doen ten koste van andere mensen en hun emoties en angsten.
Gratis hulp
Hulp bij je financiële leven hoeft echt geen geld te kosten. Het internet staat vol met gratis hulp. Ga eens een middagje zitten om blogs te lezen. In mijn blogroll staan er een aantal waar je mee kunt beginnen. Maak gebruik van de gratis tools die onder andere het NIBUD aanbiedt. Mail eens een blogger die schrijft over een onderwerp waar je onzeker over bent of hulp bij zoekt. Zoek even verder en vind een blogger waar de budgetplanners en andere nonsens (waar je in sommige webshops tientallen euro’s voor betaalt) gratis te downloaden zijn.
Dan kun je gewoon weer een week je boodschappen betalen van die € 89 die je bespaart door die budgetboodschappencursus van PorteRenee te negeren.
Heb jij wel eens iets gekocht van een blogger?
Fijn dat jij (en andere collega’s) dit opschrijven, ik erger me ook enorm aan dit soort bloggers die een slaatje slaan uit dit soort content. Ook ik heb er geen probleem mee dat mensen er geld aan verdienen, mits er moeite gedaan wordt voor waardevolle content (wat bij haar zeker niet het geval is).
Heerlijk geschreven
I love it ❤️
Had ze in het verleden (zelfde cursus?) niet de niet goed geld terug garantie? Dan kunnen we hem allemaal aanschaffen 😉
Nee, maar wij kregen, vaak aanschouwelijk, een financiële opvoeding. Wij, boomers, allemaal. Toen ik geboren werd was er nog veel “op de bon”, geld contant; alles werd aan deur afgehandeld. Dat zie je en hoor je. Wat je verder meekreeg was: nooit schulden maken; doen met wat je hebt; op is op; tering naar de nering zetten; lekker is maar een vinger lang en heel vaak: nee!
Werkt goed😁 mijn ouders deden wat ze konden maar zeurden nooit en wij zeurden ook nooit of heel kort. Daarom kijken wij ook weleens wat verbaast over de ophef in deze tijd over geld, inflatie enz.
Kom op, mensen, gebruik nou eens je nuchtere verstand en kijk vooral naar jezelf. Wat jij kan of niet kunt met je inkomen.
Toch heel fijn , Geldnerd, dat je wijst op dit soort, misselijke, praktijken. Mensen met, in dit geval financiële problemen klampen zich overal aan vast en willen alles geloven. En dat hoeft dus niet.
Eens geldnerd, dit soort marketing is niet ok. Nog een tandje erger zijn de beleggingscursussen die ook veelal mensen met ernstige geldproblemen aantrekt en potentieel tot nog grotere problemen leidt. Deze zijn notabene te verkrijgen via het stapbudget😱
Dankjewel, goede analyse weer. Het aantal blogs op financieel gebied (maar ook andere onderwerpen) dat ik nog volg daalt steeds verder door dit soort fratsen.
Ik las een tijdje een blog over kamperen en duurzaamheid. Daar zaten natuurlijk ook producten met referral links tussen. Maar ineens hadden zij (zonder enige disclaimer) een heel artikel over hoe online casinos zo geweldig zijn voor het milieu. Want je hoeft geen fysieke locatie te verwarmen en mensen hoeven niet te reizen. Bleek natuurlijk reclame te zijn voor een online vergelijker van gok websites. Zucht…
Mooi dat je hier aandacht aan besteedt!
Mensen die al niets hebben ook nog zo’n cursus aansmeren vind ik echt schandalig.
Fijn dat er ook bloggers zijn die gratis tips geven.
Amen
Hey Geldnerd, mooi uit het hart geschreven! Het schijnt nog steeds raar te zijn om gratis financieel advies te geven, zoals jij en andere bloggers doen. Hoe kan je immers op de centen zitten en tegelijkertijd iets gratis weggeven? En daarom zien mensen denk ik liever een glossy-achtige website met iemand die pocht dat ze tonnen verdient aan advies.
Doet me ook een beetje denken aan dure advokatenkantoren. Blijkbaar zegt een veel te duur gebouw voor heel veel mensen “deze advokaat is blijkbaar succesvol”. Voor mij zegt het vooral “deze advokaat verdient teveel”.
Zoals Cheesy al zei: amen!
Waarom heb je Lekker leven met minder in je blogroll staan als je vindt dat ze een bedenkelijk business model heeft?
Terechte vraag. Vroeger was haar blog anders, dat had ik nog niet aangepast. Ooit heeft zelfs PorteRenee even in mijn blogroll gestaan…. 😱
Hi Geldnerd,
Dankjewle voor je leuke blogs en inzichten!
Ik denk dat er een gapend gat is tussen mensen die zichzelf kunnen helpen financieel wijzer te worden, en mensen die door welke problematiek dan ook het overzicht snel kwijt raken. Zulke mensen kunnen bij de gemeente terecht voor (betaalde) ondersteuning. Een van onze kinderen is chronisch wanordelijk en heeft veel moeite met concentratie, is ook impulsgedreven. Voor 19 euro per maand is er iemand die meedenkt, meekijkt, aanspoort, vragen stelt, weet welke toeslagen er beschikbaar zijn en tegen welke voorwaarden etc. Kunnen wij ons kind dan niet ondersteunen? Jazeker, met liefde en plezier en dat hebben we ook vele jaren gedaan. Maar op een gegeven moment wil je als volwassene ook besluiten kunnen nemen (en fouten kunnen maken) buiten het gezichtsveld van je ouders, en wij respecteren die keuze. En hopen dat met de jaren de goede gewoontes inslijten. Er zijn al grote stappen gemaakt.
Dit even als aanvulling.
Terechte toevoeging. Mijn inschatting is wel dat dit niet het soort ondersteuning is dat sommige financiële bloggers geven.
Amen. En dat is precies de reden waarom ik jouw blog al jaren trouw en met veel leesplezier volg, en al die andere Bedenkelijke Bloggers al heel snel en lang uit mijn RSS feed zijn verdwenen.
Helemaal eens! Dat hele influencerverdienmodel van eenmalig ontwikkelde, vaak ook nog voorspelbare content die dan eindeloos voor passief inkomen moet zorgen via steeds nieuwe ’tijdelijke’ campagnes vind ik altijd tenenkrommend, maar in de finance/consumindersfeer schurkt het wat mij betreft snel tegen ‘predatory marketing’ aan (goede Nederlandse vertaling welkom), vanwege de onzekerheid die je beschrijft bij veel mensen. Sowieso lijken de bloggers die het gewoon leuk vinden om hun ervaringen te delen steeds verder in de minderheid te raken t.o.v. de gemonetiseerde side hustles, of het nou gaat over geld of reizen of hobby’s. Jammer is dat.
Ik koop wel eens een e-boek van een blogger over een onderwerp dat mijn bijzondere belangstelling heeft, maar daar zit dan content in die niet zomaar ergens anders staat, en geen gekkigheid met wachtlijsten en tijdelijke beschikbaarheid. In het digitale tijdperk is daar echt geen excuus meer voor.
Wat ook opvalt is dat veel van deze binnen harkende bloggers hun reactie mogelijkheid vaak uit hebben staan want van kritiek zijn ze vaak niet gediend.
Mijn complimenten voor dit sublieme blogje, Geldnerd
Helemaal eens, het is in de kern misbruik van de vaak financieel zwakkere medemens
Het stomme is dat ik door haar blogs geïnteresseerd ben geraakt in financiële blogs, Ze had in het begin nuttige en geloofwaardige informatie. De interviews met mensen over hun financien vond ik erg leuk om te lezen tot het blogs werden met titels als een ton besparen in een jaar…… en de reacties had ze uit gezet
Dat is niet stom maar heel begrijpelijk. Eerst mensen binnenlokken is ook een bekende marketingtechniek.
Vroeger (2016?) kwam haar aflos verhaal heel authentiek over. En eerlijk is eerlijk, ze heeft ons wel de drempel over geholpen om te gaan aflossen op de hypotheek. Daar ben ik nog steeds heel blij mee. Later begon ze ‘De Giro’ enorm te pluggen, zonder dat ze daar naar mijn mening een echt verhaal bij had. Toen ben ik afgehaakt.
Ik kom nog weleens op de site, uit nieuwsgierigheid omdat ze dan weer eens bij Jinek heeft gezeten. In het AD, of zoals vorige week in de AH app. Het is nu naar mijn mening een gelikte website maar wel met verzonnen verhaaltjes/interviews. Je ziet haar overal dat is heel knap van haar, maar het geeft te denken aan het onderzoek van de journalisten/redacteuren.
De site van mr Fob die mij veel geleerd heeft over ETF’s, doet mij overigens ook af en toe ook mijn wenkbrauw fronsen. Naar mijn smaak iets te veel (affiliate) links.
Je gezonde verstand blijven gebruiken dus.
Klopt het is schandalig. En toch betrap ik mezelf erop dat ik met regelmaat even een kijkje ga nemen.
Financiele horoscopen, mannen die van hun vrouw geen broodjes in de kantine meer mogen kopen, etc. Ik kan er ook wel weer van smullen. (De genoemde mannen niet…)
Laat me raden, jij leest bij de kapper ook de Story en de Privé? 🤣😉
Indertijd volgde ik met veel plezier LLMM: ijverig de hypotheek aflossen, wel/niet een ander huis zoeken, gebeurtenissen rond een opgroeiend kind. Genoeglijk om te lezen en je stak er ook nog wat van op.
Maar nu… even afgezien van de twijfelachtigheid van de adviezen: het blog is één en al reclame. Ze staat allang niet meer in mijn favorietenlijstje, af en toe kom ik er per ongeluk nog terecht maar ik weet niet hoe snel ik dat weer moet wegklikken.
Veel van deze sites hebben de mooiste verhalen over ‘financieel onafhankelijk worden’ en ‘passief inkomen’ maar vergeten er even bij te vermelden dat JIJ hun bron van financiële onafhankelijkheid bent geworden door een passief inkomen voor ze te genereren door op hun site te komen, reclames en affiliate links aan te klikken.
en velen vallen ervoor, gelokt doordat ze inspelen op onzekerheid omtrent geld, liefde, gezondheid of whatever.